back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μισέλ Μπαρνιέ: Ο ανεπίσημος υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν

Διαβάστε επίσης

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δεν είναι επίσημα μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν στο πρόσωπό του έναν πιθανό διάδοχο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, γράφει η γερμανική Süddeutsche Zeitung. 

Το πρώτο debate των κορυφαίων υποψηφίων για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε στο Μάαστριχτ τη Δευτέρα το βράδυ. Ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης Στίβεν φαν Χεκε, καθηγητής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο στη βελγική πόλη Λεβέν δήλωσε πάντως ότι: «Αυτή δεν είναι μια εκδήλωση της προεκλογικής εκστρατείας, γιατί ουδείς γνωρίζει σήμερα, ποιος θα είναι υποψήφιος για το πολιτικό αξίωμα».

Ενδιαφέρουσα ήταν η αντίδραση των φοιτητών στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου: Γελούσαν, λες και άκουσαν ένα καλό αστείο από τον καθηγητή τους. Και αυτό ακριβώς σήμαινε η παρατήρηση: «Επίσημα ο Μισελ Μπαρνιέ δεν είναι υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, πολλοί πιστεύουν ότι, μπορεί τελικά να είναι αυτός που θα κάνει την έκπληξη», δήλωσαν στο ΑΠΕ ΜΠΕ πηγές στις Βρυξέλλες που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

Η γαλλική Le Monde τον χαρακτηρίζει «ανεπίσημο υποψήφιο για την προεδρία της Κομισιόν και γράφει επίσης ότι «αν και δεν το δηλώνει δημόσια, ο Μπαρνιέ βρίσκεται ήδη σε εκστρατεία για την πιο υψηλόβαθμη θέση της ΕΕ».

Ο Μπαρνιέ είναι Γάλλος, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών πριν από 15 χρόνια και άταν Επίτροπος της ΕΕ για την Εσωτερική Αγορά από το 2010 έως το 2014. Ωστόσο, σήμερα έχει την κρισιμότερη αποστολή: Από τον Οκτώβριο του 2016, είναι ο επικεφαλής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. «Το όνομα του Μπαρνιέ ακούγεται ξανά και ξανά στις συζητήσεις για το ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Γιούνκερ στο αξίωμα του προέδρου της Επιτροπής», τονίζουν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ ΜΠΕ, σημειώνοντας με έμφαση ότι «η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ακόμη εντελώς ανοιχτή πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές».

Μπαρνιέ ο αντί-Βέμπερ του ΕΛΚ

Ισχυρότερη παράταξη στο ευρωκοινοβούλιο θα είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, και κορυφαίος υποψήφιος του ΕΛΚ είναι ο Βαυαρός Μάνφρεντ Βέμπερ. Όπως γράφει πάντως η βαυαρική Süddeutsche Zeitung ο Βέμπερ θέλει να είναι πρόεδρος της Κομισιόν αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταφέρει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στο νέο ευρωκοινοβούλιο – ειδικά καθώς υπάρχουν μεταξύ των ηγετών και κάποιοι που λένε ότι θα αποδεχθούν ως διάδοχο του Γιούνκερ μόνο κάποιον που έχει διατέλεσει σε κορυφαία ευρωπαϊκά ή εθνικά αξιώματα.

Ίσως οι αρχηγοί των κυβερνήσεων να θέλουν να συμφωνήσουν μεταξύ τους, ποιος θα γίνει Πρόεδρος της Επιτροπής, όπως συνέβαινε μέχρι το 2014. Και σε αυτές τις συζητήσεις, δύο ονόματα ακούγονται όλο και πιο συχνά: η Μαργκρετ Βέσταγκερ, Επίτροπος Ανταγωνισμού στον αγώνα κατά των αμερικανικών κολοσσών της τεχνολογίας και ο Μισέλ Μπαρνιέ, από τον οποίο οι αρχηγοί κυβερνήσεων έχουν μάθει να περιμένουν τα νέα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Αλληλεγγύη στο προσφυγικό

O Μπαρνιέ αρνείται να σχολιάσει τις εικασίες για το επαγγελματικό του μέλλον. Ίσως και επειδή – όπως ο Βεμπερ – ανήκει στο EΛΚ και δεν θέλει να έρθει σε αντίθεση με τον κορυφαίο υποψήφιο του κόμματος, γράφει η Süddeutsche Zeitung. «Είναι αλήθεια ότι ένα ομαλό Brexit είναι σημαντικό», είπε σε ομιλία του στο πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης στις αρχές της εβδομαδας. «Αλλά η Ευρώπη πρέπει να εξετάσει και τον εαυτό της αυτή τη στιγμή» τόνισε ο Μπαρνιέ και πρόσθεσε : «Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε στο μέλλον την κυριαρχία της Ευρώπης στον κόσμο είναι η συνοχή. Είναι σημαντικό να τεθούν φιλόδοξοι στόχοι για να δοθεί κατεύθυνση στη δράση της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον Μπαρνιέ, τέσσερα είναι τα βασικά στοιχεία αυτής της δρασης της ΕΕ: μια «πράσινη συμφωνία» για να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ανεξάρτητη από τον άνθρακα μέχρι το 2050, ένα σύμφωνο για την ασφάλεια, μια κοινωνική και προοδευτική οικονομία για όλους και τέλος, μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική για την αντιμετώπιση των μελλοντικών ροών προσφύγων από τη Λιβύη ή τη Συρία. «Στο επίκεντρο της δράσης της ΕΕ ειναι τα κράτη μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη με εκείνα τα μέλη που είναι στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ – «αυτό είναι το τίμημα του Σένγκεν και η απουσία εσωτερικών συνόρων», δήλωσε ο Μπαρνιέ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα