back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Βρετανία: Τοπικές εκλογές – Η Τερέζα Μέι και οι Τόρις αναμένουν μεγάλες απώλειες

Διαβάστε επίσης

Οι εκλογές στους δήμους και στις κοινότητες σήμερα στην Αγγλία με το ακροδεξιό κόμμα UKIP να ανακτά δυνάμεις, τις εσωκομματικές διενέξεις να καταπονούν το Συντηρητικό κόμμα και τη δυναμική επανεμφάνιση του στο πολιτικό σκηνικό του αντιευρωπαϊστής Νάιτζελ Φάρατζ ως ηγέτη του νέου κόμματος Brexit Party παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στο παρελθόν οι τοπικές εκλογές εθεωρούντο η «παράνυμφος» των βουλευτικών εκλογών, η αυριανή όμως αναμέτρηση είναι καίριας σημασίας και σε αυτές επικεντρώνουν την προσοχή τους οι αναλυτές.

Κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί εδώ και μήνες στη βρετανική κεντρική πολιτική σκηνή και η ψήφος για την ανάδειξη των μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης θα είναι μια σαφής ένδειξη των προτιμήσεων του εκλογικού σώματος.

Οι κάλπες άνοιξαν σε 248 δήμους στην Αγγλία και στη Βόρεια Ιρλανδία. Συνολικά 8.425 έδρες δημοτικών συμβουλίων θα τεθούν στη βάσανο της ψήφου. Επίσης οι ψηφοφόροι θα εκλέξουν και έξι δημάρχους στις περιφέρειες Bedford, Copeland, Leicester, Mansfield, Middlesbrough, και North of Tyne.

Στις εκλογές αυτές δεν συμμετέχουν το Λονδίνο και το Μπέρμινχαμ ενώ η σημερινή εκλογική διαδικασία δεν περιλαμβάνει την Ουαλία και τη Σκωτία. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι είναι 18 ετών και άνω και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Εκτός από τους Βρετανούς υπηκόους μπορούν να ψηφίσουν υπήκοοι χωρών της Κοινοπολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι μόνιμοι κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι υποψήφιοι του Συντηρητικού κόμματος διεκδικούν το 96% των εδρών , του Εργατικού κόμματος το 77% , οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες το 53% , οι Πράσινοι το 30% και οι υποψήφιοι του UKIP το 16%.

Θεωρείται βεβαία η καθίζηση των Συντηρητικών

Στελέχη των Τόρις έχουν προειδοποιήσει την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να αναμένει – “μαύρο στις κάλπες” – και το κυβερνών κόμμα προετοιμάζεται να έχει σοβαρές απώλειες στα τοπικά συμβούλια. Πολλοί κάνουν λόγο για απώλειες από 500 έως 1.000 έδρες.

Επικρατεί η εκτίμηση ότι οι ψηφοφόροι θα στρέψουν την πλάτη στους υποψηφίους του Συντηρητικού κόμματος λόγω της αδυναμίας της κυβέρνησης Μέι να οδηγήσει τη χώρα εκτός ΕΕ.

Η οργή των αντιευρωπαϊστών ψηφοφόρων για το αδιέξοδο του Brexit προβλέπεται ότι θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στις εκλογικές περιφέρειες όπου επεκράτησε το Brexit στο δημοψήφισμα του 2016 . Μάχη για την επιβίωσή τους δίνουν οι Τόρις σε δημοτικά συμβούλια που μέχρι σήμερα ήταν υπό τον έλεγχό τους πχ. Peterborough, Southend-on-Sea.

Οφέλη από την πολιτική αναταραχή στο Συντηρητικό κόμμα ελπίζουν να αποκομίσουν οι Εργατικοί, ενώ οι ακροδεξιοί του UKIP ευελπιστούν ότι θα ενισχύσουν έτι περαιτέρω τη δύναμή τους μετά τη νίκη τους στις αναπληρωματικές εκλογές στο Newport West στις 4 Απριλίου. Στις εκλογές αυτές οι Συντηρητικοί και οι Εργατικοί κατέρρευσαν και η ψήφος του UKIP τετραπλασιάσθηκε.

Στις τοπικές εκλογές σήμερα Πέμπτη δεν συμμετέχει το Brexit Party και είναι πολύ πιθανό η ένα σημαντικό ποσοστό της ψήφου διαμαρτυρίας μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να οδηγήσει τη Βρετανία εκτός ΕΕ στις 29 Μαρτίου όπως είχε αρχικά δεσμευθεί η Τερέζα Μέι να απορροφηθεί από την άκρα δεξιά (UKIP).

Προβλέπεται ανάκαμψη των Φιλελευθέρων Δημοκρατών

Δεν θα πρέπει όμως να αποκλείσουμε η έκπληξη των εκλογών να είναι η ενίσχυση του κόμματος των Φιλελευθέρων Δημοκρατών από τους ψηφοφόρους που – “είναι απηυδισμένοι με τα δύο μεγάλα κόμματα” – όπως ανέφερε στην Daily Telegraph o λόρδος Χέιγουορντ του Συντηρητικού κόμματος.

Η ανάκαμψη των Φιλελευθέρων Δημοκρατών αναμένεται σε αρκετές πόλεις όπου οι ψηφοφόροι επέλεξαν το Remain – την παραμονή της χώρας στην ΕΕ – στο δημοψήφισμα του 2016. Ειδικότερα στο St. Albans και στο Winchester οι υποψήφιοι του κόμματος διατηρούν ελπίδες ότι θα ανατρέψουν την πρωτοκαθεδρία των Τόρις στα δημοτικά συμβούλια ενώ δεν θα πρέπει να αποκλείεται να υπερισχύσουν στο Bath και στο North East Somerset από όπου προέρχεται ένας από τους επικεφαλής των Brexiteers – των ακραιφνών αντιευρωπαϊστών – ο Τζέικομπ Ρις Μογκ.

Ο Ρόμπερτ Χέιγουορντ που είναι και πολιτικός αναλυτής προβλέπει ότι στις τοπικές εκλογές οι Τόρις θα χάσουν περισσότερες από 800 έδρες . Αναμένει επίσης οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες να κερδίσουν περισσότερες από 500 , ενώ τα οφέλη για το Εργατικό κόμμα με τις εσωτερικές του διαφορές για το Brexit να περιορισθούν σε λιγότερες από 300 έδρες.

Τοπική ψήφος υπό την επήρεια του Brexit

Άσχετα από τις υποσχέσεις των κομμάτων για την επίλυση των τοπικών προβλημάτων ένα βασικό ερώτημα στο οποίο καλούνται να απαντήσουν οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι είναι ποιες θα είναι οι συνέπειες για την τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα για τη χρηματοδότηση των δήμων η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Ήδη οι περισσότεροι δήμοι αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και υπάρχει κίνδυνος με το Brexit η οικονομική τους κατάσταση να επιδεινωθεί.

Mε τη Βρετανία εκτός ευρωπαϊκού μπλοκ, οι πόροι που οι δήμοι απομυζούν τώρα από την ΕΕ θα αντικατασταθούν από την κεντρική κυβέρνηση και το Ουέστμινστερ; Τα αστικά κέντρα στο Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσουν να προσελκύουν το ενδιαφέρον των επενδυτών εάν η χώρα καταλήξει εκτός ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ; Τι θα γίνει με τα κονδύλια που προέρχονται από δημοτικά τέλη στα όποια σε μεγάλο βαθμό βασίζονται οι δήμοι και τα οποία μειώνονται; H αβεβαιότητα του Brexit έχει υποχρεώσει πολλές μικρές επιχειρήσεις να σταματήσουν να λειτουργούν ή να περιορίσουν σημαντικά τη δραστηριότητα τους. Ταυτόχρονα πολλές επιχειρήσεις με διεθνή ακτινοβολία σκέπτονται να μεταναστεύσουν. Πως οι προϋπολογισμοί των δήμων θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις που θα προκύψουν από το Brexit; Όλες οι αναλύσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι τουλάχιστον στο εγγύς μέλλον η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί εάν το Ηνωμένο Βασίλειο – «πει αντίο» – στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι σημερινές τοπικές εκλογές όπως και αυτές που θα γίνουν στις 23 Μαΐου για το Ευρωκοινοβούλιο είναι μια ευκαιρία για τους βρετανούς ψηφοφόρους να καθίσουν να σκεφθούν και να αποφασίσουν ποιό κόμμα και ποιοι υποψήφιοι είναι σε θέση να δώσουν τις καλύτερες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα