back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

WTTC: Δημιουργία 100 εκατ. νέων θέσεων εργασίας από τον τουρισμό

Διαβάστε επίσης

Εντυπωσιακή αύξηση σε θέσεις εργασίας αναμένεται να δημιουργηθούν από τον τουρισμό, αφού -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού (WTTC)- μέσα στην επόμενη 10ετία θα υπάρξουν 100 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, λόγω των αυξανόμενων τουριστικών ροών.

Αυτό σημαίνει ότι το 25% των αναμενόμενων θέσεων απασχόλησης θα δημιουργηθούν σε επιχειρήσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό.

Όπως εκτιμά το WTTC ο τουριστικός κλάδος αναπτύσσεται χρόνο με το χρόνο, με αποτέλεσμα να ανοίγονται νέες αγορές και να αυξάνονται οι απαιτήσεις για την εξυπηρέτηση των εκατομμυρίων τουριστών.
Σημειώνεται, ότι ο τουρισμός συμβάλλει κατά 10,4% στο παγκόσμιο ΑΕΠ ή κατά 8,8 τρις δολάρια ΗΠΑ, ενώ έχει δημιουργήσει 319 εκατ. θέσεις εργασίας παγκοσμίως, δηλαδή μία στις 10 θέσεις εργασίας προέρχεται από τουριστικές επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα στη χώρα μας ο τουρισμός κρατά τα σκήπτρα στις προσλήψεις, καθώς σύμφωνα με στοιχεία από το σύστημα «Εργάνη» μέχρι το τέλος Μαρτίου δημιουργήθηκαν 13.313 νέες θέσεις εργασίας στον ξενοδοχειακό κλάδο, 6.010 στην εστίαση και άλλες 2.726 στο λιανικό εμπόριο, που έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό. Αριθμοί που αναμένεται να αυξηθούν εντυπωσιακά όταν συνυπολογισθούν και τα στοιχεία της νέας τουριστικής περιόδου.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με έρευνα του Παρατηρητηρίου Εργασίας της Περιφέρειας Κρήτης, η μεγαλόνησος αναδείχθηκε πρωταθλήτρια απασχόλησης για τον τουριστικό κλάδο το 2018 σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Παράλληλα παρά το θετικό πρόσημο στην απασχόληση ενισχύθηκε και το φαινόμενο της επισφάλειας με την μετατροπή της πλήρους απασχόλησης σε μερική, αν και καταγράφηκε αύξηση της επιχειρηματικότητας με παράλληλη μείωση της ανεργίας στους νέους.
Σημειώνεται, ότι ο Περιφερειακός Μηχανισμός Παρακολούθησης της Αγοράς Εργασίας στην Κρήτη είναι ένα καινοτόμο ερευνητικό

έργο με αντικείμενο την διαχρονική και σε διάφορα επίπεδα παρακολούθηση των τάσεων και η διάγνωση των αναγκών της τοπικής αγοράς εργασίας. Χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΚΡΗΤΗ 2014- 2020», αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2022 και υλοποιείται από τη Μονάδα Ερευνών Αγοράς και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ακόμη, υλοποιούνται πιλοτικά πρόγραμμα ενδυνάμωσης και επανένταξης ανέργων στην αγορά εργασίας, με ειδικό βιωματικό εργαστήρι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα