back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μέση Ανατολή: ειρηνευτικά σχέδια και κλιμάκωση της βίας στη Συρία

Διαβάστε επίσης

Ενώ ο Λευκός Οίκος ετοιμάζει μία νέα ειρηνευτική πρόταση, κλιμακώνεται η βία στις βορειοδυτικές περιοχές της Συρίας. Όλοι οι μεγάλοι γεωπολιτικοί παίκτες στο χώρο της Μέσης Ανατολής παρακολουθούν τις κινήσεις της Ουάσιγκτον και προσπαθούν να ενισχύσουν τις θέσεις τους στην σκακιέρα των αντιπαραθέσεων, όχι τόσο για να επιβάλουν την άποψή σου, όσο για να εμποδίσουν τις κινήσεις του αντιπάλου τους.

Το σχέδιο Κούσνερ

Ο Τζάρεντ Κούσνερ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου, είπε χθες Πέμπτη ότι η ειρηνευτική πρόταση που ετοιμάζει για το Μεσανατολικό θεωρεί πως θα αποτελέσει «καλό σημείο εκκίνησης».

Ο σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ, της κόρης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, έκρινε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Washington Institute for Near East Policy ότι η πρότασή του προβλέπει «μια λύση» που «πιστεύουμε ότι είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για τα πολιτικά ζητήματα και ένα περίγραμμα του τι μπορεί να γίνει ώστε οι άνθρωποι στην περιοχή να αρχίσουν να ζουν καλύτερα».

Χαρακτήρισε ακόμη το «πλαίσιο» που επεξεργάζεται «ρεαλιστικό», «εφαρμόσιμο», ένα πακέτο μέτρων που «νομίζω ότι θα οδηγήσει και τα δύο μέρη σε πολύ καλύτερη κατάσταση».

Ο Κούσνερ επεξεργάζεται το σχέδιο αυτό επί δύο χρόνια, μαζί με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή Τζέισον Γκρίνμπλατ.

Αναμένεται να αποκαλυφθεί τον Ιούνιο, αφού τελειώσει το Ραμαζάνι. Η παρουσίασή του έχει αναβληθεί επανειλημμένα τους τελευταίους 18 μήνες, για διάφορους λόγους.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο έχει δύο συνιστώσες. Η πολιτική του διάσταση καταπιάνεται με ζητήματα όπως το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ. Η οικονομική του πτυχή προβλέπει μέτρα για την ανάπτυξη της παλαιστινιακής οικονομίας.

Ο Κούσνερ έχει διαβεβαιώσει ότι το σχέδιο δεν εντάσσεται σε μια προσπάθεια να επιβληθεί η βούληση των ΗΠΑ στην περιοχή. Ο Γκρίνμπλατ θεωρεί ότι η στάση των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων θα είναι κρίσιμη για ορισμένα σημεία του σχεδίου.

Ερωτηθείς για τη δέσμευση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να προσαρτήσει ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, ο Κούσνερ απάντησε ότι αφού αναλάβει η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ «θα το συζητήσουμε». Ο Νετανιάχου έχει λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την οριακή νίκη του Λικούντ στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου.

«Ελπίζω ότι και οι δύο πλευρές θα εξετάσουν το σχέδιο (…) πριν γίνουν μονομερείς κινήσεις», επέμεινε ο Κούσνερ.

Απορρίπτουν οι Παλαιστίνιοι

Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν a priori το σχέδιο το οποίο ετοιμάζει ο γαμπρός του Τραμπ, άλλοτε επιχειρηματίας στον χώρο των ακινήτων πριν μετατραπεί σε κορυφαίο σύμβουλο της αμερικανικής προεδρίας. Άραβες αξιωματούχοι και αναλυτές προεξοφλούν ότι το σχέδιο θα ευνοεί το Ισραήλ, με δεδομένη τη σκληρή στάση της κυβέρνησης Τραμπ έναντι των Παλαιστίνιων, τη διακοπή της οικονομικής βοήθειας και το κλείσιμο της αντιπροσωπείας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Οι Παλαιστίνιοι ουσιαστικά διέκοψαν τις σχέσεις τους με την Ουάσινγκτον μετά την απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει στην πόλη την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Κλιμακώνεται ξανά η βία στη Συρία – Ανησυχεί ο ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν χθες ότι εντείνεται η ανησυχία τους για τους αμάχους στη βορειοδυτική και κεντρική Συρία, όπου οι εχθροπραξίες δεν παύουν να κλιμακώνονται τους τελευταίους μήνες και γίνονταν βομβαρδισμοί για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.

Ο πόλεμος στη Συρία μαίνεται από το 2011. Οι εχθροπραξίες αναζωπυρώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας κατά περιόδους.

«Μας προκαλεί βαθιά ανησυχία η πρόσφατη έξαρση της βίας στη βορειοδυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που πιστεύεται ότι βρίσκονται κοντά ή μέσα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη», καθώς «προκαλεί περαιτέρω εκτοπισμούς και πληθυσμών ενώ καταστράφηκαν τουλάχιστον τρεις υγειονομικές εγκαταστάσεις τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σουάνσον, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.

Επιθέσεις της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας

Κατά μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αεροσκάφη της συριακής και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας εξαπέλυσαν 160 αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα από προχθές Τετάρτη. Κατά τη ΜΚΟ, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον επτά άμαχοι. Ο Σουάνσον έκανε λόγο 9 θύματα μεταξύ των αμάχων — επτά νεκρούς στη νότια Ιντλίμπ και δύο στη Χάμα — και δεκάδες τραυματίες στις επαρχίες Ιντλίμπ, Χάμα και Χαλέπι.

Ο Σουάνσον έκρινε ότι πρέπει να αποφευχθεί η πλήρης αναζωπύρωση των εχθροπραξιών, ειδικά στην επαρχία Ιντλίμπ, διότι σε αυτή την περίπτωση τα δεινά του πληθυσμού θα φθάσουν σε επίπεδο «που δεν έχουμε δει ως τώρα» στη σύρραξη.

Από τον Φεβρουάριο, σχεδόν 140.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εν μέσω της κλιμάκωσης των μαχών στη βορειοδυτική Συρία, επισήμανε ο Σουάνσον. Μόνο τον Απρίλιο, πάνω από 32.500 άνθρωποι εκτοπίστηκαν στις επαρχίες του Χαλεπιού, της Ιντλίμπ και της Χάμας, πρόσθεσε.

Η επαρχία Ιντλίμπ ελέγχεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της από την οργάνωση Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), τον άλλοτε βραχίονα της Αλ Κάιντα στη Συρία. Τμήματά της κατέχουν διάφορες άλλες οργανώσεις αντικαθεστωτικών ανταρτών και τζιχαντιστών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα