back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Νέα βίαια επεισόδια κατά γιατρών και νοσηλευτών

Διαβάστε επίσης

Νέα βίαια επεισόδια κατά γιατρών και νοσηλευτών υπήρξαν στα δημόσια νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) τις Άγιες ημέρες του Πάσχα υπήρξε κύμα βίαιων περιστατικών και κλοπών στα Νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι ανυπεράσπιστοι ενώ το υπουργείο Υγείας δεν φαίνεται να λαμβάνει μέτρα.

Στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» Πατρών ασθενής ανήμερα του Πάσχα έσπασε την τζαμαρία εντός του χώρου των Επειγόντων Περιστατικών, επιτέθηκε σε ιατρούς και από τύχη δεν υπήρξε σοβαρός τραυματισμός συναδέλφου ή ασθενή. Στο εν λόγω Νοσοκομείο οι κλοπές σε προσωπικά αντικείμενα και χρήματα προσωπικού και ασθενών είναι καθημερινό φαινόμενο. Το Νοσοκομείο διαθέτει μόνο δέκα φύλακες, έναν ή δύο στην βάρδια.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου καθημερινό φαινόμενο είναι οι ξυλοδαρμοί ιατρών από ασθενείς και συνοδούς και οι κλοπές εντός των κλινικών του Νοσοκομείο και στον περιβάλλοντα χώρο που βρίσκονται οι χώροι στάθμευσης. Το Νοσοκομείο διαθέτει δεκαέξι φύλακες, δύο σε κάθε βάρδια και ο χώρος που αναπτύσσεται το Νοσοκομείο είναι απέραντος.

Στο Νοσοκομείο του Μεσολογγίου ανήμερα το Πάσχα ασθενής επιτέθηκε σε ιατρό και τον τραυμάτισε σοβαρά. Και εδώ τα φαινόμενα ξυλοδαρμού γιατρών και νοσηλευτών είναι συχνότατα λόγω ανύπαρκτης φύλαξης.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι η ταλαιπωρία που υφίστανται με τις πολύωρες αναμονές στα ΤΕΠ για να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς λόγω έλλειψης ιατρών, νοσηλευτών και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού πυροδοτούν επιθετική συμπεριφορά από παραβατικά άτομα.

Την ίδια στιγμή οι Διοικητές των Νοσοκομείων δεν λαμβάνουν μέτρα βελτίωσης της φύλαξης των Νοσοκομείων, μετακινούν φύλακες ρουσφετολογικά σε άλλες ειδικότητες και αρνούνται να κάνουν μηνυτήριες αναφορές σε βάρος των ατόμων που ασκούν βία στους εργαζόμενους αν και είναι γνωστή η ταυτότητά τους. Αντιθέτως προτρέπουν εργαζόμενους που δέχτηκαν βία να αποσιωπήσουν το γεγονόςή να υποβάλουν οι ίδιοι μηνύσεις. Φυσικά οι εργαζόμενοι φοβούνται να υποβάλουν μηνύσεις γιατί έτσι κινδυνεύουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους λόγω στοχοποίησης.

Να θυμίζουμε ότι στα μέσα Ιανουαρίου ασθενής μαχαίρωσε νοσηλεύτρια στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, τον Μάρτιο δύο Ρομά τα έκαναν γυαλιά καρφιά στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας βιαιοπραγώντας μάλιστα στον φύλακα που εκείνη την ώρα ήταν βάρδια.

Πέρυσι τον Αύγουστο στο Κέντρο Υγείας Σαλαμίνας σημειώθηκαν τρία περιστατικά με θύματα γιατρούς και νοσηλευτές και θύτες μεθυσμένους ασθενείς.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών καταδικάζει απερίφραστα το επεισόδιο βανδαλισμών από δύο εισβολείς στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στο Νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας”, με πρόκληση μικροτραυματισμών σε εργαζόμενους στο Νοσοκομείο “Άγιος Ανδρέας”

Ο ΙΣΠ εκφράζει την έντονη ανησυχία μας για το συμβάν που συνέβη στο χειρουργικό ιατρείο του τμήματος επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου του Ρίου όπου φρουρούμενος ασθενής απέσπασε το όπλο από έναν αστυνόμο και έδωσε τέλος στη ζωή του. Από καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε άλλα θύματα από τη σφαίρα που εξοστρακίστηκε μέσα στο χώρο του ιατρείου, μπροστά στα έκπληκτα μάτια δύο ειδικευόμενων ιατρών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών επανέρχεται στο αίτημα προς το Υπουργείο Υγείας να υλοποιήσει σχέδιο δράσης κατά της βίας στα Νοσοκομεία. Είναι ευθύνη της πολιτείας να στηρίξει το Δημόσιο σύστημα υγείας με άμεσα μέτρα ενίσχυσης της φύλαξης στα νοσηλευτικά ιδρύματα και αναβάθμισης της προστασίας του προσωπικού που εργάζεται στα Νοσοκομεία και των ασθενών που νοσηλεύονται σε αυτά.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα