back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο «φως» νέα ντοκουμέντα «σοκ» για την τραγωδία στο Μάτι – Αντιδράσεις

Διαβάστε επίσης

Νέα ηχητικά ντοκουμέντα για την ώρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, σε επίπεδο συντονισμού και επικοινωνιών, και τις απεγνωσμένες εκκλήσεις κατοίκων για βοήθεια, φέρνει στο φως η έρευνα του Αλέξη Παπαχελά που μεταδόθηκε χθες βράδυ από τον Σκάι.

«Χάνεται η μπάλα» – «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου» – Δεν ξέρει το δεξί χέρι τι κάνει το αριστερό», οι ενδεικτικές αναφορές.

Αργότερα στους ασυρμάτους ένας εκ των υπευθύνων ακούγεται να δηλώνει: «Έχει νεκρούς, αλλά δεν τους ανακοινώνουν».

Στο Συντονιστικό Κέντρο βρίσκονται οι υπουργοί Νίκος Τόσκας και Πάνος Σκουρλέτης, ο ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης και η ηγεσία της πυροσβεστικής. «Το ελικόπτερο που έχει έρθει να μού ρίξει γιατί δεν το ακούω;» δηλώνει από το εφιαλτικό μέτωπο πυροσβέστης στη συντονίστρια, ωστόσο ο προϊστάμενός της αναφέρει ότι υπάρχει εντολή υπουργού για τη μη διάθεση του εναέριου μέσου.

Στις 11:30 το βράδυ ο πρωθυπουργός καταφτάνει στο Συντονιστικό, κι ενώ ήδη στις ενδοεπικοινωνίες γίνονται συνεχείς αναφορές για νεκρούς από πυροσβέστες, αστυνομικούς και ΕΚΑΒ. “Γνωρίζει και η Πολιτική Προστασία. Ο πρωθυπουργός ανεβαίνει. Ενημερώστε” ακούγεται μεταξύ άλλων στα ηχητικά ντοκουμέντα.

Μητσοτάκης: «Κυνική η κυβέρνηση – Γνώριζε την τραγωδία και έστηνε επικοινωνιακή φιέστα»

«Ανατρίχιασα βλέποντας χθες το αφιέρωμα του Αλέξη Παπαχελά για το τι πραγματικά έγινε εκείνο το τραγικό απόγευμα της 23ης Ιουλίου στο Μάτι», αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο Facebook με την οποία ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση καταλογίζοντας μεταξύ άλλων«κυνισμό» με αφορμή την «επικοινωνιακή φιέστα μπροστά στις κάμερες». Επισημαίνει παράλληλα ότι «η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε προχθές και δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι».

«Τρία πράγματα ήρθαν αμέσως στο μυαλό μου», τονίζει χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσθέτει:
«Πρώτον, πόση αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή και πόσος κυνισμός χρειάζεται για να στήνεις μια επικοινωνιακή φιέστα μπροστά στις κάμερες, την ώρα που γνωρίζεις ότι βρίσκεσαι μπροστά σε μια πρωτοφανή τραγωδία με πολλούς νεκρούς. Και χθες βράδυ, που αποκαλύπτονταν αυτά τα συγκλονιστικά στοιχεία, να χορεύεις ξέγνοιαστος με την ίδια παρέα συνενόχων εκείνης της νύχτας.

Δεύτερον, με συγκλόνισε η αξιοπρέπεια των απλών πολιτών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με την καταστροφή και τον θάνατο. Αλλά και των συνεπών κρατικών λειτουργών που μάταια έψαχναν έναν υπεύθυνο να τους πει τι να κάνουν. Σκύβω το κεφάλι μου με σεβασμό. Τίποτε άλλο.

Τρίτον, μας περιμένει πολλή δουλειά την επόμενη μέρα για να βάλουμε σε τάξη ένα διαλυμένο κράτος που δεν υπηρετεί τον πολίτη. Η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε προχθές και δεν έχει γίνει ΤΙΠΟΤΑ για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι φέτος ώστε να μην ζήσουμε ξανά μια νέα συμφορά».

«Δουλεύουμε πολύ μεθοδικά ένα σχέδιο για την ουσιαστική ανασυγκρότηση της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας και της Πυροσβεστικής. Εφόσον με εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι το με το πάτημα ενός κουμπιού θα αλλάξουν όλα σε ένα κράτος μπάχαλο. Μπορώ όμως να εγγυηθώ ότι θα δουλέψουμε σκληρά και με επαγγελματισμό. Και κυρίως αξιοποιώντας τους ικανότερους, μακριά από κομματικές παρωπίδες», καταλήγει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση.

Δ. Τζανακόπουλος: Τυμβωρυχία Μητσοτάκη

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι όσα συνέβησαν στο Μάτι έχουν να κάνουν με τη διαχρονική απουσία ενός συνολικού χωροταξικού σχεδιασμού. Με αφορμή τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί τυμβωρυχία που δεν τον τιμά ούτε δείχνει σεβασμό για το τι συνέβη εκείνη τη νύχτα. Έχουμε συζητήσει το θέμα και έχουμε από την αρχή πει ότι οι νεκροί δεν κρύβονται. Ήταν μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα και για μένα, που έπρεπε να ανακοινώσω τους νεκρούς. Τώρα για προεκλογικούς λόγους διάφορα μιντιακά επιτελεία το επαναφέρουν. Το θέμα είναι να δούμε με ποιο τρόπο θα ανασυγκροτήσουμε διαλυμένες υπηρεσίες…Ο κ. Μητσοτάκης απέλυε δημοσίους υπαλλήλους, το Δημόσιο αποδιαρθρώθηκε στα πρώτα δύο μνημόνια. Είναι υποκριτικό. Όσο για την επιχειρησιακή κατάσταση, οι υπεύθυνοι βρέθηκαν μπροστά σε μία πρωτοφανή κατάσταση. Είπαμε πως και στο επιχειρησιακό πεδίο πρέπει να βελτιωθούμε, έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στη μεταρρύθμιση του πλαισίου πολιτικής προστασίας».

Ανέφερε, ότι αξιοποιήθηκε το πόρισμα των ειδικών που έχει ενσωματώσει και τη διεθνή εμπειρία και σύντομα θα υπάρξει νομοσχέδιο για την αλλαγή του πλαισίου πολιτικής προστασίας.

Τέλος, για το φετικό καλοκαίρι ανέφερε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες κάνουν ό,τι πρέπει για να προστατεύσουν τις ζωές και τις περιουσίες από τις πυρκαγιές.

ΝΔ: «Υπάρχει και το συγγνώμη, κ. Τζανακόπουλε»

Η Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Σοφία Ζαχαράκη, λίγο αργότερα σχολίασε τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου:«Το θράσος του κ. Τζανακόπουλου συναγωνίζεται τα ψέματά του. Όλοι τον θυμούνται τρεις μέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, να συντονίζει εκείνη τη ντροπιαστική συνέντευξη Τύπου επιχειρώντας να εξαπατήσει τους πολίτες. Τότε που έδειχναν σε ένα κατασκευασμένο χάρτη δήθεν “εστίες εμπρησμών” που τάχα εντόπισαν δορυφόροι, μήπως και αποκρύψουν τις τεράστιες ευθύνες τους για την τραγωδία.Υπάρχει και η λέξη συγγνώμη κ. Τζανακόπουλε».

ΚΙΝΑΛ: Γνώριζαν και το απέκρυψαν

«Γνώριζαν για τους νεκρούς στο Μάτι και το απέκρυψαν. Πρόκειται για συνειδητή προσπάθεια αποπροσανατολισμού και εξαπάτησης των πολιτών», σχολίασε το ΚΙΝΑΛ.

Τόσκας: Οι πληροφορίες ήταν ασαφείς γι αυτό δεν ενημέρωσα τον πρωθυπουργό

Σε δήλωσή του στον ΣΚΑΪ ο κ. Τόσκας σημείωσε πως δεν ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τα πτώματα που είχαν εντοπίσει τα σώματα ασφαλείας την ημέρα της πυρκαγιάς, διότι οι πληροφορίες ήταν «ασαφείς». Προσέθεσε δε, πως προτεραιότητα εκείνες τις ώρες ήταν η «μάχη για τους ζωντανούς».

ΚΚΕ: «Mπάχαλο»  τις κρίσιμες στιγμές

«Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, επιβεβαιώνουν το “μπάχαλο” που επικρατούσε τις κρίσιμες στιγμές, ως αποτέλεσμα της πολιτικής τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, στους τομείς της πυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας», αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ.  «Το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι τα προβλήματα αυτά παραμένουν στο ακέραιο κι ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η νέα αντιπυρική περίοδος, παρά τα μεγάλα λόγια και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Στ. Θεοδωράκης: Η εθνική καταστροφή που ζήσαμε στο Μάτι έχει δύο ενόχου

«Τα Ντοκουμέντα Μιλούν», τονισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξη Τύπου στην Καβάλα, και σημέιωσε πως δεν υπήρξε καμία προετοιμασία και συνεννόηση.

«Υπήρχε ένα χάος και ο κρατικός μηχανισμός φάνηκε ότι δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή», υπογράμμισε, συμπληρώνοντας κάλεσε την Δικαιοσύνη να είναι πολύ αυστηρή απέναντι τόσο στην ηγεσία της πυροσβεστικής, της αστυνομίας και της πολιτικής προστασίας, όσο και απέναντι στα πολιτικά στελέχη.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα