back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

DBRS: Αναβάθμιση της Ελλάδας σε BB (low)

Διαβάστε επίσης

Την αναβάθμιση του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας ανακοίνωσε ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, σε ΒΒ (Low) από Β (High), μεταβάλλοντας, ωστόσο, την τάση σε σταθερή από θετική.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αναβάθμιση αντανακλά την επιτυχημένη ολοκλήρωση δυο μεταμνημονιακών αξιολογήσεων, την έξοδο στις αγορές με έκδοση ομολόγου και την έγκριση της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ προς την Αθήνα.

Ο οίκος σημειώνει ότι η Ελλάδα αναμένεται να εξοφλήσει πρόωρα ακριβά δάνεια που έχει λάβει από ΔΝΤ, ύψους €3,6 – 3,7 δισ. από το σύνολο των €9,5 δισ.

Την ίδια ώρα, προσθέτει, ο λόγος χρέους προς το ΑΕΠ παραμένει σε πολύ υψηλό επίπεδο και η επίτευξη του κατάλληλου δημοσιονομικού μείγματος παράλληλα με τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων παραμένει μια πρόκληση μεσοπρόθεσμα.

Επιπρόσθετα, τα NPEs βρίσκονται αυτή την στιγμή σε πολύ υψηλά επίπεδα, περιορίζοντας τη δυνατότητα των τραπεζών να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Ο οίκος επισημαίνει ότι από το 2010 η χώρα προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου δημοσιονομική προσαρμογή.

Προσθέτει ότι το 2018 η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα 4,4% του ΑΕΠ, πολύ πάνω από τον στόχο του προγράμματος για πλεόνασμα 3,5%. Σημειώνει ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2022 έχει οριστεί στο 3,5%, βάσει τη συμφωνίας με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Σύμφωνα με την DBRS, διάφορες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια των των οικονομικών προγραμμάτων προσαρμογής βελτίωσαν τη δημοσιονομική διαχείριση της Ελλάδας, μέσω του εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος και την ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης.

Επισημαίνει πάντως ότι παρά την πρόοδο, οι προκλήσεις για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας παραμένουν.

Ειδικότερα, αναφέρει πως μια δικαστική απόφαση που εκκρεμεί αναφορικά με παλιότερες μεταρρυθμίσεις για μισθούς και συντάξεις θα μπορούσε να έχει αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο.

Η DBRS θεωρεί ότι η προσήλωση στην ατζέντα των δομικών μεταρρυθμίσεων μετριάζει τους κινδύνους για τη δημοσιονομική προοπτική και προφυλάσσει την Ελλάδα από πιθανά δημοσιονομικά σοκ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα