back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Βρετανικός Τύπος: Καταποντίστηκαν οι Συντηρητικοί στις τοπικές εκλογές

Διαβάστε επίσης

Σε σχέση με τις τοπικές εκλογές του 2015 το Συντηρητικό κόμμα έχασε 1334 έδρες. Απώλειες επίσης για τους Εργατικούς και το ακροδεξιό κόμμα UKIP.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τώρα 82 έδρες λιγότερες ενώ η δύναμη των ακροδεξιών εθνικιστών στην τοπική αυτοδιοίκηση περιορίζεται κατά 145 έδρες.

Μεγάλοι νικητές, πάντα σε σχέση με τις εκλογές του 2015, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 703 έδρες περισσότερες, ενώ σημαντικά κέρδη αποκομίζουν οι Πράσινοι (194 έδρες) και οι Ανεξάρτητοι (662 έδρες).

Η Daily Telegraph τονίζει ότι οι ψηφοφόροι αποδοκίμασαν την πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων κυρίως όσον αφορά το Brexit. Για τον ιστότοπο του Politico η ψήφος της Πέμπτης ήταν –“ η απόλυτη ψήφος διαμαρτυρίας”– και το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει ότι κάθε άλλο παρά σταθερή είναι η κατάσταση στη χώρα.

H Daily Express σημειώνει ότι οι ψηφοφόροι εκτόνωσαν την οργή τους στην κάλπη και έχουν στείλει ένα σαφές μήνυμα στους πολιτικούς– “ολοκληρώσετε το Brexit”.

“Θα εισακουσθούν τώρα οι ψηφοφόροι;” , αναρωτιέται η Daily Mail. Σύμφωνα με την εφημερίδα , οι εκλογικοί αντιπρόσωποι ανέφεραν ότι τουλάχιστον 30.000 ψηφοδέλτια είχαν καταστραφεί με χαραγμένα μηνύματα σχετικά με τον Brexit σε ένδειξη διαμαρτυρίας – “για το μπάχαλο που επικράτησε τελευταία στο κοινοβούλιο”.

Οι Financial Times υπογραμμίζουν ότι το κοινό συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει η Τερέζα Μέι και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ότι δηλαδή η πλειοψηφία των ψηφοφόρων επιθυμεί την έξοδο της Βρετανίας από ΕΕ είναι αμφιλεγόμενο, δεδομένου ότι οι μεγάλοι νικητές των τοπικών εκλογών είναι τα κόμματα που θέλουν να διακοπεί η διαδικασία του Brexit.

Αλλά η Express συμβουλεύει τους αναγνώστες της – “να μην ξεγελαστούν” – από τα κέρδη των Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

“Το κόμμα των Φιλελευθέρων Δημοκρατών ανέκτησε τον παραδοσιακό του ρόλο ως κόμμα διαμαρτυρίας. Το Brexit Party του Νάιτζελ Φάρατζ δεν είχε υποψηφίους γι’αυτό τα αποτελέσματα των εκλογών της Πέμπτης δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ως μια ξαφνική μετατροπή υπέρ του Remain “, επισημαίνει η Express.

Οι Times μας ενημερώνουν ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ειδοποιηθεί από ανώτερα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος την επόμενη εβδομάδα ότι θα πρέπει να ορίσει μια ημερομηνία για την αναχώρησή της.

Σύμφωνα με τους Times, ο πρόεδρος της Eπιτροπής 1922, σερ Γκρέιχαμ Μπρέιντι, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό την Τρίτη.

H Telegraph και η Sun επαναλαμβάνουν τις εκκλήσεις τους η Τερέζα Μέι να υποβάλλει την παραίτησή της και να αποχωρήσει από την Ντάουνινγκ Στριτ.

Κατά την άποψη της Sun, οι υποστηρικτές του Συντηρητικού κόμματος –“ είναι απογοητευμένοι, εξαντλημένοι και κοιτάζουν την άβυσσο”. “Μόνο ένας χαρισματικός νέος ηγέτης μπορεί να εστιάσει το μυαλό τους στις επιτυχίες του κόμματος και να πείσει τους βρετανούς ψηφοφόρους ότι αξίζει τον κόπο να ψηφίσουν τους Τόρις”, γράφει η Sun.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα