back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κλιμακώνει την ένταση η Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο

Διαβάστε επίσης

Επιμένει η Άγκυρα στη συντήρηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο παρά τις συντονισμένες αντιδράσεις και τις επικρίσεις που δέχθηκε τόσο από τις Βρυξέλλες όσο και απο την Αθήνα και τη Λευκωσία στη «σκιά» της απόφασης της να δεσμεύσει περιοχή δυτικά της Κύπρου για την εκτέλεση γεωτρήσεων με το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» («Πορθητής»).

Και σήμερα διατηρεί και σε επίπεδο ρητορικής υψηλούς τόνους μέσω του υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ που ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία «ως εγγυήτρια δύναμη (σ.σ. στην Κύπρο) είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνοντας ότι «οι δραστηριότητες της Αγκυρας στον τομέα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Για πρώτη φορά υπήρξε έντονη αντίδραση της Ε.Ε χθες μέσω της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι που έκανε ευθέως λόγο για «παράνομες δραστηριότητες» με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να απαντά ότι απορρίπτει την εν λόγω δήλωση σημειώνοντας ότι «έχοντας τη μακρύτερη παράκτια γραμμή στην περιοχή, θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά και τα συμφέροντά μας στην υφαλοκρηπίδα μας, καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου. Μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει αποφύγει να λάβει τα απαραίτητα προς αυτή την κατεύθυνση και δεν θα το πράξει στο μέλλον».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αφού ανέφερε την Άγκυρα ως «συνιδιοκτήτη» της Κυπρου επεσήμανε μάλιστα παραβλέψεις της ελληνοκυπριακής πλευράς σημειώνοντας ότι «στην πραγματικότητα, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση δεν απέφυγε να υπονομεύσει ανόμοια την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου παραβλέποντας τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων που είναι συνιδιοκτήτες του Κυπριακού νησιού» ενώ παραλληλα ανέφρερε ότι οι άλλοι παράγοντες εκτός της περιοχής θα πρέπει να αναγνωρίσουν το γεγονός ότι η Τουρκία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου δεν μπορούν να αποκλειστούν από την εξίσωση ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο και θα πρέπει να σταματήσουν παρέχοντας άνευ όρων υποστήριξη στην ελληνοκυπριακή διοίκηση», αναφέρει ακόμα το Τουρκικό ΥΠΕΞ και κατέληξε σημειώνοντας ότι «Επιπλέον, όσοι δεν έχουν λάβει μέτρα για την επίλυση αυτού του ζητήματος για χρόνια δεν έχουν το δικαίωμα να μας συμβουλεύσουν».

Είχε προηγηθεί επισήμανση της κα Μογκερίνι ότι «τον Μάρτιο του 2018 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο» καλώντας την Άγκυρα «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ της και να απέχει από οποιαδήποτε ανάλογη παράνομη ενέργεια».

Να σημειωθεί ότι η Τουρκία είχε προαναγγείλει γεωτρήσεις πριν από την έναρξη του καλοκαιριού με τελική απόφαση την ενεργοποίηση του «Φατίχ» (NAVTEX 560/19).

Στα 40 ναυτικά μίλια απο τις κυπριακές ακτές το γεωτρύπανο βρίσκεται εκτος χωρικών υδάτων, εκτός οριοθετημένης ΑΟΖ αλλά παράνομα εντός κυπριακής υφυαλοκρηπίδας ιδιαίτερα εφόσον σκοπός των ερευνών είναι η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Με αυτή την κίνηση η Τουρκία υποστηρίζει σύμφωνα με αναλυτές το επιχείρημα της για την τουρκική υφαλοκρηπίδα που σύμφωνα με την Άγκυρα καλύπτει μέρος των τουρκικών οικοπέδων 1,4,5,6,7 και ότι η Κύπρος δεν δικαιούται ΑΟΖ.

Νωρίτερα χθες και η Αθήνα είχε καλέσει την Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της και να σεβαστεί αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Αθήνα και Λευκωσία παραμένουν σε ανοιχτή γραμμή παρακολουθώντας τις εξελίξεις ενώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θα προχωρήσουν σύντομα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ενημερώνοντας σύμμαχες χώρες.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα