back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Δεν θα εφαρμοστεί στο Μπρουνέι η θανατική ποινή για τους ομοφυλόφιλους

Διαβάστε επίσης

O σουλτάνος του Μπρουνέι, Χασανάλ Μπολκιάχ, ανέστειλε χθες την επιβολή θανατικής ποινής για τις σχέσεις ομοφυλοφίλων και την μοιχεία, σε μια προσπάθεια κατευνασμού της παγκόσμιας κατακραυγής που προκάλεσε η ανακοίνωση των σχεδίων του και, κυρίως, αποφυγής της απώλειας κερδών για το κράτος του.

Η γνωστοποίηση της νομοθετικής πρωτοβουλίας στις 3 Απριλίου προκάλεσε δριμεία κριτική. Η νομοθεσία αυτή βασίζεται στον ισλαμικό νόμο, τη σαρία, και τιμωρεί την ομοφυλοφιλία, τη μοιχεία και τον βιασμό με θάνατο και την κλοπή με ακρωτηριασμό.

Το Μπρουνέι υπερασπίστηκε σταθερά το δικαίωμά του να εφαρμόσει τους νόμους του, στοιχεία των οποίων υιοθετήθηκαν για πρώτη φορά το 2014. Σε μια σπάνια απάντηση στην κριτική που ασκήθηκε στο πετρελαιοπαραγωγό κράτος, εντούτοις, ο σουλτάνος του Μπρουνέι υπογράμμισε ότι η θανατική ποινή δεν θα εφαρμοστεί.

Κάποια εγκλήματα ήδη τιμωρούνται με την ποινή του θανάτου στο Μπρουνέι, περιλαμβανομένων του φόνου εκ προμελέτης και της διακίνησης ναρκωτικών. Εκτελέσεις, ωστόσο, δεν έχουν πραγματοποιηθεί από το 1957.

Η εφαρμογή του νόμου, που καταδικάστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, προκάλεσε αντιδράσεις από διασημότητες –όπως ο Τζορτζ Κλούνεϊ και ο Έλτον Τζον– και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που επιχείρησαν να μποϊκοτάρουν ξενοδοχεία ιδιοκτησίας του σουλτάνου, ανάμεσά τους το Dorchester στο Λονδίνο και το Beverley Hills Hotel στο Λος Άντζελες.

Πολλές πολυεθνικές εταιρείες έχουν ήδη επιβάλει απαγόρευση στο προσωπικό τους να χρησιμοποιεί ξενοδοχεία που ανήκουν στον σουλτάνο και κάποιες ταξιδιωτικές εταιρείες έχουν σταματήσει να προωθούν το Μπρουνέι ως τουριστικό προορισμό.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα