back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Εκεχειρία Ισραήλ – Χαμάς – Αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Διαβάστε επίσης

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συνήφθη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με το Ισραήλ, με τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης της Αιγύπτου, προκειμένου να τερματιστεί η έξαρση της βίας στη Λωρίδα της Γάζας και στο νότιο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.

Η κατάπαυση του πυρός επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή «στις 04:30» [τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας], δήλωσε πηγή ενήμερη για το περιεχόμενο της συμφωνίας στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Την πληροφορία ότι επιτεύχθηκε συμφωνία επιβεβαίωσε δεύτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος.

Την είδηση μετέδωσε επίσης τηλεοπτικό δίκτυο προσκείμενο στη Χαμάς, το ισλαμιστικό κίνημα το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν έχει υπάρξει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, επιβεβαίωση από την ισραηλινή πλευρά, που γενικά αποφεύγει να σχολιάζει δημόσια οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις της με τη Χαμάς, οργάνωση που χαρακτηρίζει τρομοκρατική.

Νωρίτερα ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια είχε αφήσει να εννοηθεί ότι το ισλαμιστικό κίνημα το οποίο κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας είναι διατεθειμένο να κηρύξει νέα κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ, προκειμένου να τερματιστεί η χειρότερη ανάφλεξη της βίας μετά τον πόλεμο του 2014.

Η Χαμάς

Αργά το βράδυ της Κυριακής, ο Χανίγια έκρινε ότι είναι εφικτή η κήρυξη νέας εκεχειρίας εάν το Ισραήλ δεσμευτεί να την τηρήσει. Παράλληλα ωστόσο, ο ηγέτης της Χαμάς προειδοποίησε ότι η σύγκρουση θα συνεχιστεί εάν το Ισραήλ δεν τερματίσει τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα, ο οποίος διαρκεί μια δεκαετία.

Οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν χθες Κυριακή για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τον ισραηλινό στρατό να πλήττει συνολικά από το Σάββατο 320 στόχους στη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για τις εκτοξεύσεις 600 ρουκετών από παλαιστίνιους μαχητές, εκ των οποίων 35 έπεσαν σε κατοικημένες περιοχές. Οι νεκροί στην πλευρά του Ισραήλ είναι τέσσερις, ενώ στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχονται σε τουλάχιστον 23 από το Σάββατο. Δεκαεννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μόνο χθες, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στον θύλακα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διέταξε να συνεχιστούν τα «πλήγματα μαζικής κλίμακας» και να αναπτυχθούν ενισχύσεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες απηύθυνε έκκληση χθες Κυριακή να επιδειχθεί η «μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να υπάρξει «άμεση αποκλιμάκωση».

Στήριξη ΗΠΑ σε Ισραήλ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε την Κυριακή ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει «100%» τα αντίποινα των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ στις εκτοξεύσεις εκατοντάδων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας.

O Tραμπ απαίτησε να τερματιστούν οι επιθέσεις από μέρους παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων, προειδοποιώντας τους Παλαιστίνιους ότι οι ενέργειες αυτές δεν θα φέρουν «τίποτε άλλο παρά περισσότερη δυστυχία».

«Για ακόμη μια φορά, το Ισραήλ αντιμετωπίζει ένα μπαράζ θανατηφόρων επιθέσεων με ρουκέτες από τις τρομοκρατικές οργανώσεις Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ. Υποστηρίζουμε 100% το Ισραήλ στην υπεράσπιση των πολιτών του… Προς τους ανθρώπους στη Γάζα: αυτές οι τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του Ισραήλ δεν θα σας φέρουν τίποτε άλλο παρά περισσότερη δυστυχία. Τερματίστε τη βία και εργαστείτε για την ειρήνη — μπορεί να επιτευχθεί!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Σε μία άλλη εξέλιξη στην ευρήτερη περιοχή ιι ΗΠΑ αναπτύσσουν ένα αεροπλανοφόρο, τη δύναμη κρούσης που σχηματίζουν τα πλοία συνοδείας του και μια ειδική πτέρυγα βομβαρδιστικών στη Μέση Ανατολή, για να στείλουν το «σαφές μήνυμα» στο Ιράν πως οποιαδήποτε «επίθεση» από πλευράς του εναντίον αμερικανικών συμφερόντων ή συμμάχων της Ουάσινγκτον στην περιοχή θα αντιμετωπιστεί με «αμείλικτη δύναμη», διεμήνυσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Μπόλτον.

Εν μέσω της συνεχιζόμενης ανόδου της έντασης ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν, ο Μπόλτον υποστήριξε πως η ανάπτυξη της δύναμης κρούσης αυτής αποτελεί «αντίδραση σε ανησυχητικές ενδείξεις και προειδοποιήσεις», που «κλιμακώνουν» την ένταση.

«Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν πόλεμο με το ιρανικό καθεστώς, αλλά είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για να αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε επίθεση, από οποιονδήποτε ενδιάμεσο, από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, ή από τις τακτικές δυνάμεις του Ιράν», ανέφερε ο Μπόλτον σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο Μπόλτον, στην περιοχή αναπτύσσεται το USS Abraham Lincoln και η δύναμη κρούσης που το συνοδεύει.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα