back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κινητοποίηση των εργαζομένων στα νοσοκομεία στις 8 Μαΐου

Διαβάστε επίσης

Σε κινητοποίηση για τα προβλήματα και την κατάσταση ομηρίας των εργαζόμενων συμβασιούχων, επικουρικών και εργολαβικών εργαζόμενων στα νοσοκομεία καλούν μεθαύριο Τετάρτη 8 Μαΐου τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων.

Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί έξω από το Υπουργείο Υγείας στις 4μ.μ..

Η απόφαση για την κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη κατά την οποία συζητήθηκαν οι επικείμενες απολύσεις στις 31 Μαΐου μεγάλης ομάδας επικουρικών –εκτιμάται ότι ο αριθμός ανέρχεται στους 1.200 σε όλη την Ελλάδα-, καθώς και η απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων που τελούν υπό το καθεστώς των ατομικών συμβάσεων, η οποία εργασιακή σχέση – σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός – «αποδείχτηκε ότι δημιούργησε νέα δεσμά και σχέσεις εκμετάλλευσης με το νοσοκομείο – εργοδότη».

Στο επίκεντρο της συζήτησης των εργαζόμενων βρέθηκε και η «αδυναμία εκταμίευσης» των διαφόρων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ κλπ), εξαιτίας της οποίας δεν καταβλήθηκαν τα δεδουλευμένα από το Μάρτιο στους επικουρικούς γιατρούς που είναι ενταγμένοι σε αυτά, ενώ μετέωρο παραμένει και το ζήτημα της απλήρωτης δουλειάς διμήνου ή και τριμήνου εκατοντάδων εργαζόμενων των εργολαβικών συνεργείων.

Ελαστικές σχέσεις εργασίας και έλλειψη προσωπικού

Τα σημαντικά προβλήματα που μαστίζουν τον χώρο της υγείας, όπως είναι η έλλειψη σε προσωπικό με συνέπεια τις διπλοβάρδιες, χωρίς ρεπό και άδειες και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η ουσιαστική ανυπαρξία μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας, η μη ένταξη στα ΒΑΕ και ο αποκλεισμός ακόμη και από χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος χιλιάδων εργαζόμενων στα νοσοκομεία, η επέκταση της επιχειρηματικής λειτουργίας στις δομές υγείας και πρόνοιας και οι βαριές συνέπειες της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής με αποτέλεσμα την ανεπαρκέστατη κρατική χρηματοδότηση, τους πετσοκομμένους μισθούς τέθηκαν ακόμη επί τάπητος σε εκτενή συζήτηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 18 Απρίλη.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων στα νοσοκομεία ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΚΑΤ, ΛΑΪΚΟ, ΕΛΠΙΣ, ΑΤΤΙΚΟΝ, ΘΡΙΑΣΙΟ, ΨΝΑ «ΔΑΦΝΙ», ΠΑΙΔΩΝ Πεντέλης, Κέντρο Προστασίας Παιδιού «ΜΗΤΕΡΑ», ΝΙΚΑΙΑΣ, ΜΕΤΑΞΑ, «Ανδρ.Συγγρός» και ΕΙΝΑΠ. Επίσης, συμμετείχαν μέλη Δ.Σ. και επιτροπές αγώνα από τα νοσοκομεία: ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΕΡΥΘΡΟΣ, ΑΓ. ΣΑΒΒΑΣ, ΟΦΘΑΛΜΙΑΤΡΕΙΟ, ΑΡΕΤΑΙΕΙΟ, ΑΙΓΙΝΗΤΕΙΟ, ΠΑΙΔΩΝ ΑΓ. ΣΟΦΙΑ, ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, ΑΓ. ΟΛΓΑ, ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ Κηφισιάς και ΟΚΑΝΑ, καθώς και πολλοί επικουρικοί, συμβασιούχοι, εργολαβικοί εργαζόμενους.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα