back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ομόφωνα ένοχοι οι κατηγορούμενοι για την δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν – «Έσπασαν» τα ισόβια

Διαβάστε επίσης

Ομόφωνα ένοχοι για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν, τον Ιανουάριο του 2013, στα Πετράλωνα κρίθηκαν από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας οι δύο κατηγορούμενοι.  Το δικαστήριο, κατά πλειοψηφία 6-1, αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Η αναγνώριση του ελαφρυντικού στους δράστες της δολοφονίας, είχε ως αποτέλεσμα να «σπάσει» η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Τακτικοί δικαστές και ένορκοι έκριναν ότι το κίνητρο της πράξης ήταν ρατσιστικό και ότι οι Διον. Λιακόπουλος και Χρ. Στεργιόπουλος με διαδοχικές πράξεις σκότωσαν με άμεσο δόλο τον άτυχο νέο, πακιστανικής υπηκοότητας. Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, διαγνώστηκε η ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου (79 ΠΚ), καθώς «η επιλογή του δράστη έγινε λόγω των φυλετικών χαρακτηριστικών και της καταγωγής του και για αυτό επιτέθηκαν σε βάρος του.

Παράλληλα, το δικαστήριο αποφάσισε να απορριφθούν όλοι οι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί, και συγκεκριμένα τα αιτήματα μετατροπής της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη ή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη.

Η υπεράσπιση των δύο καταδικασθέντων μετά την απόφαση επί της ενοχής,υπέβαλε αίτημα να διακοπεί η διαδικασία για άλλη δικάσιμο για την επιμέτρηση των ποινών. Όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει ψηφιστεί το Νομοσχέδιο για το νέο Ποινικό Κώδικα, και για αυτό ζήτησαν η ελληνική Δικαιοσύνη να τους μεταχειριστεί ανάλογα με τα νέα δεδομένα.

Τέλος, οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας, με την υπεράσπιση να χαρακτηρίζει τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν ως «παραφωνία στη μέχρι τότε ζωή τους». Απορριπτικός ήταν ο εισαγγελέας ως προς το σύνολο των αιτημάτων.

«Έσπασε» η πρωτόδικη απόφαση για ισόβια

Η αναγνώριση του ελαφρυντικού στους δράστες της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν, που ομόφωνα κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ρατσιστικό κίνητρο, είχε σαν αποτέλεσμα να «σπάσει» η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης.

Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία 6-1 αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και επέβαλε συνολική ποινή 21 ετών και 5 μηνών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία με άμεσο δόλο, της οπλοφορίας, της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης συγκεντρωμένοι πέταξαν μπουκάλια με νερά και φώναξαν «φασίστες, κουφάλες, θέλετε κρεμάλες».

Διμοιρία της αστυνομίας μπήκε μέσα στη δικαστική αίθουσα και απομάκρυνε όσους φώναζαν.

Ικανοποιημένος ο πατέρας

Ο πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Εφετείου

Ο πατέρας του Σαχζάτ Λουκμάν δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι, το δικαστήριο δέχτηκε πως πρόκειται για ρατσιστική προσχεδιασμένη δολοφονία εκφράζοντας ωστόσο την πικρία του, καθώς όπως είπε «έσπασε» η πρωτόδικη απόφαση για ισόβια αναγνωρίζοντας τους κάποιο ελαφρυντικό.

Μίνα Μουστάκα – Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα