back to top
17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

17.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο, ενώ υπάρχουν αναφορές και στην επικράτηση του Στέβο Πενταρόφσκι, του υποψηφίου, του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βόρεια Μακεδονία.

Στη Βρετανία:

Η Daily Telegraph αναφέρει ότι η Τερέζα Μέι είχε μυστικές συνομιλίες με συνεργάτες και υπουργούς σχετικά με τη διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος. Θα αφορά την επιλογή μιας συμφωνίας για το Brexit, μη συμφωνίας ή παραμονής. Πηγές αναφέρουν ότι η ιδέα θα προωθηθεί αν οι συνομιλίες με τους Εργατικούς καταρρεύσουν και το κοινοβούλιο αναγκαστεί να καταλήξει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Από την πλευρά του ο Guardian επισημαίνει ότι ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν πρόκεται να βρει αρκετούς βουλευτές ώστε να στηριχθεί η συμφωνία για το Brexit deal για να περάσει από το Κοινοβούλιο εκτός και αν υποσχεθεί νέο δημοψήφισμα. Πηγές από το κόμμα αναφέρουν στην εφημερίδα ότι τα δύο τρίτα των βουλευτών του Εργατικού κόμματος θα επιμείνουν σε αυτή την προϋπόθεση.
Το Politico αναφέρει ότι οι διαπραγματευτές από τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς θα συναντηθούν αύριο για να συζητήσουν αν θα υπάρξει διακομματική συναίνεση που θα επιτρέψει τελικά στη Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ. στα τέλη Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, Μέι και Κόρμπιν δεν είναι πολύ μακριά από την επίτευξη συμφωνίας, όμως το πρόβλημα είναι το πώς θα “πουλήσουν” τη συμφωνία στους βουλευτές τους και στους ψηφοφόρους.

Για Σύνοδο Κορυφής:

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν την Πέμπτη στο Σιμπίου της Ρουμανίας προκειμένου να συμφωνήσουν γύρω από 10 βασικές δεσμεύσεις σχετικά με το μέλλον της Ε.Ε σύμφωνα με το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος. Η συνάντηση θα επικεντρωθεί στη Στρατηγική Ατζέντα που προωθεί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ έως το 2024

Στην Πορτογαλία:

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Αντόνιο Κόστα απείλησε με παραίτηση την Παρασκευή αν το κοινοβούλιο ενέκρινε τις αυξησεις στους μισθούς για τους δασκάλους, που επί της ουσίας θα επέστρεφαν στα ποσά της προηγούμενης δεκαετίας. Η “απειλή” του φαίνεται ότι “πέρασε” με τους Συντηρητικούς και το Λαίκό Κόμμα να αναφέρουν χθες ότι θα εγκρίνουν το νομοσχέδιο για τους μισθούς μόνο εάν δεν υπονομεύσει την ανάγκη της Πορτογαλίας για οικονομική ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα.

Όπως αναφέρουν τα πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας απείλησε με παραίτηση αν εγκριθούν οι αυξήσεις στη ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής στις 15 Μαϊου μετά τη σχετική απόφαση των συντηρητικών και των ακραίων αριστερών στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, την περασμένη εβδομάδα που αφορούσε την επαναφορά των μισθών των δασκάλων στα επίπεδα του 2010.Είχαν προηγηθεί κινητοποιήσεις και απεργίες δασκάλων, νοσοκόμων και αστυνομικών τους τελευταίους μήνες, που πίεζαν για αυξήσεις στους μισθούς και βελτίωση των εργασιακών τους συνθηκών. Ωστόσο η απειλή… του Κοστα φαίνεται ότι έπεισε τα δύο συντηρητικά κόμματα, τους κεντροδεξιούς Σοσιαλδημοκράτες (PSD) καθώς και τους Κεντρώους CDS να καταλήξουν λέγοντας ότι θα στηρίξουν το νομοσχέδιο μόνο εάν δεν απειλειται η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης τόνισε μάλιστα οτι τα δύο κόμματα υποχρεώθηκαν να υποχωρήσουν. Υπενθυμίζεται ότι οι μισθοί στο δημόσιο “πάγωσαν” στη διάρκεια της κρίσης χρέους της χώρας 2011-2014 και η κυβέρνηση ανησυχεί ότι μεγάλες αυξήσεις σε έναν μόνο τομέα θα προκαλέσει κύμα αντίστοιχων απαιτήσεων και σε άλλους δημοσίους υπαλλήλους. Οι Σοσιαλιστές κέρδισαν την επιβράβευση των επενδυτών σχεδόν μηδένισαν το έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Στη Γαλλία:

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζουκερμπεργκ. Ποιο το νόημα της συνάντησης; Όπως αναφέρει το Politico το Facebook θέλει πραγματικά να σας πείσει ότι κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει τις επικείμενες ευρωεκλογές. Έχει προχωρήσει στη δημιουργία ειδικής ομάδας 40 ατόμων απο Ευρώπη και Αμερική που έχουν επιφορτιστεί με την επεξεργασία εκατοντάδων χιλιάδων αν όχι εκατομμυρίων μηνυμάτων σε Facebook, Instagram και WhatsApp και αποφασίζουν τι είναι παραπληροφόρηση, ομιλίες με περιεχόμενο μίσους ή καθοδήγηση ψήφου. Και όμως ακόμα ο τεχνολογικός κολοσσός προσπαθεί εναγωνιωδώς να αντιμετωπίσει όλες αυτές τις απειλές.

Το POLITICO ήδη εντόπισε δεκάδες πολιτικές διαφημισεις τόσο στο Facebook όσο και στο Instagram τις τελευταίες εβδομάδες που “προκαλούν” την προσπάθεια της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης. Από δημοσιεύσεις υπερ του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν έως πληρωμένα… μηνύματα από την επικεφαλής των Πρασίνων στο Βέλγιο, Πέτρα ντε Σάτερ, αρκετές πολιτικές διαφημίσεις τελικά κατορθώνουν να περάσουν .. μέσω του δικτύου, ό,τι και αν ισχυρίζονται οι ειδικοί της πλατφόρμας.
Στο μεταξύ… Το ακροδεξιό κομμα της Μαρίν Λεπέν για πρώτη φορά βγήκε μπροστά απο το La République En Marche (LREM) του Μακρόν σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της εταιρείας, Ipsos poll που δημοσιεύθηκε χθες στο Reuters ενόψει των ευρωεκλογών.
Συγκεκριμένα, το κόμμα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν προηγείται με 22% του κόμματος του Μακρόν που συγκεντρώνει 21,5%.. Ήταν η πρώτη φορά που ο “Εθνικός Συναγερμός” – πρώην Εθνικό Μέτωπο προηγείται του REM σε δημοσκόπηση της εν λόγω εταιρείας, παρά το γεγονός ότι έχουν υπάρξει και άλλες που έδειχναν αυτή την τάση.

Στην Ισπανία:

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας απεφάνθη ότι οι πρώην ηγέτες της Καταλονίας που βρίσκονται εκτός της χώρας ως αυτοεξόριστοι δεν θα μπορέσουν να μετάσχουν ως υποψήφιοι στις επικείμενες ευρωεκλογές, αλλά όμως την τελική απόφαση θα την λάβει άλλο δικαστήριο. Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζδεμόν και δύο άλλοι άσκησαν έφεση στην απόφαση της κεντρικής εκλογής επιτροπής να τους εξαιρέσει από τη συμμετοχή στις ευρωεκλογές καθώς δεν διαμένουν στην Ισπανία.
Στο μεταξύ το φαινόμενο της ανοδου της ακροδεξιάς στην Ισπανία αναλύει τo Politico. Σύμφωνα με την ανάλυση του η στήριξη προς το Vox ενδέχεται να αυξηθεί και προειδοποιεί ότι εως τώρα το ακροδεξιό κόμμα φαίνεται να απευθύνεται στη μεσαία και ανώτερη τάξη αλλά στο εγγύς μέλλον θα επιχειρήσει να κάνει το ίδιο και προς την εργατική τάξη.

Για Πομπέο:

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο θα βρίσκεται στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα σε μια 4ημερη περιοδεία. Σήμερα θα επισκεφθεί την Φινλανδία όπου μάλιστα ο Πομπέο θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ στο περιθώριο του Αρκτικού Συμβουλίου με βασικό θέμα στην ατζέντα τη Βενεζουέλα. Ο Πομπέο θα έχει δεύτερο σταθμό τη Γερμανία όπου εκεί στις συναντησεις με Μέρκελ και Μάας θα συζητηθεί το θέμα της Huawei και του αγωγού Nord Stream 2. Τελευταίος σταθμός :Λονδίνου όπου θα μιλήσει για την ειδική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη Βόρεια Μακεδονία:

υποψήφιος της Σοσιαλιστικής Δημοκρατικής Ένωσης στη Βόρεια Μακεδονία, Στέβο Πενταρόφσκι είναι ο νικητής των χθεσινών προεδρικών εκλογών. Η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να στηρίζεται στη συνεχιζόμενη στήριξη της Ε.Ε για τις προοπτικές ένταξης της, ώστε να ανταποκριθεί στις ισχυρές ευρωπαϊκές προσδοκίες του λαού της” ανέφερε σε μήνυμα του στο Twitter ο Επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.
Η είδηση της επικράτησης του Πενταρόφσκι είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή μέσα ενημέρωσης και δίκτυα. Ο φιλοευρωπαίος υποψήφιος κέρδισε με 51,7% στο σύνολο των καταμετρημένων ψήφων, σύμφωνα με την κρατική εκλογική επιτροπή. Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα Ντάνκοβα απο το εθνικιστικό VMRO-DPMNE έλαβε 44,7%. “Η νίκη αυτης της ιδέας φέρνει ένα μέλλον για τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και αποτελεί το εισιτήριο μας για την Ευρώπη” δήλωσε ο Πενταρόφκσι. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι “από σήμερα κανένας δεν μπορεί να σταθεί στον δρόμο της προόδου μας. Δείξαμε ότι είμαστε έτοιμοι για την Ευρώπη”.

Σύμφωνα με την ανάλυση της DW, η Βόρεια Μακεδονία απέφυγε μια νέα πολιτική αναταραχή χθες και επιβεβαίωσε τη φιλοδυτική της πορεία. Η εκλογή του Στέβο Πενταρόφσκι, ενός καθηγητή πολιτικών επιστημών που ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό των προσπαθειών της χώρας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ως του πέμπτου προέδρου της Βαλκανικής Δημοκρατίας δίνει άλλον αέρα στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό τους Σοσιαλδημοκράτες. Ο β’ γύρος αφορούσε μια μάχη μεταξύ φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και εθνικιστικών σε μια χώρα βαθιά διχασμένη για τη Συμφωνία με τη γειτονική Ελλάδα που άλλαξε το όνομα της χώρας και άνοιξε τον δρόμο για το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αλλωστε η Συμφωνία των Πρεσπών κυριάρχησε. Μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος τόσο ο Πενταρόφσκι όσο και ο Ζάεφ δεσμεύθηκαν να επικεντρωθούν περισσότερο στη μεγάλη λίστα των θεμάτων που “καίνει” τη Βόρεια Μακεδονία” εδώ και δεκαετίες: την βαλτωμένη οικονομία, την τεράστια ανεργία, τη συστηματική διαφθορά και τον νεποτισμό, τη δυσλειτουργική δημόσια διοίκηση. Ο πρόεδρος της χώρας έχει μάλλον περιορισμένες εξουσίες αλλά ο Πενταρόφκσι θα έχει ακόμα έναν ρόλο να παίξει ως επιτηρητή και διορθωτή… των κυβερνητικών πολιτικών, κάτι που απέτυχε να κάνει ο προκάτοχός του, Γκεόργκι Ιβάνοφ. Ο Πεντάροφσκι θα έχει τώρα μια ευκαιρία να κερδίσει πίσω την αξιοπρέπεια και αξιοπιστία του θεσμού του προέδρου. Δεν είναι και κάτι δύσκολο με δεδομένη την προηγούμενη εμπειρία και οι προσδοκίες έναντι του νέου προέδρου δεν είναι πολύ μεγάλες ούτως ή άλλως. Κανείς δεν περιμένει κάτι εντυπωσιακό από τον νεοεκλεγμένο πρόεδρο. Η Βόρεια Μακεδονία έχει ανάγκη ενός έντιμου, “κανονικού” προέδρου. Ας ελπίσουμε ότι έχει πλέον έναν.

«Ο Στέβο Πεντάροφσκι κερδίζει την προεδρική εκλογή στην Βόρεια Μακεδονία», είναι ο τίτλος ανταπόκρισης -βασίζεται κυρίως σε τηλεγραφήματα ειδησεογραφικών πρακτορείων- της εφημερίδας Die Zeit, η οποία αναφέρεται στην επικράτηση του εκλεκτού του Ζόραν Ζάεφ με ποσοστό 51,75% επί της αντιπάλου του Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάφκοβα, η οποία στηρίχθηκε από το εθνικιστικό VMRO-DPMNE και είχε προεκλογικά δηλώσει ότι, εάν επικρατούσε, σκόπευε μεν να σεβαστεί τη νέα ονομασία της χώρας κατά την επίσημη άσκηση των καθηκόντων της, αλλά «προσωπικά» διαφωνούσε και «θα έκανε τα πάντα» προκειμένου να καταδείξει ότι η συμφωνία με την Ελλάδα είχε «σοβαρά προβλήματα». Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι στις κάλπες για τον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών προσήλθε το 46% των ψηφοφόρων της Βόρειας Μακεδονίας, γεγονός το οποίο καθιστά έγκυρη την εκλογή, για την οποία απαιτείτο συμμετοχή τουλάχιστον 40%. Η κυβέρνηση, επισημαίνεται, είχε αναγγείλει ότι εάν η εκλογή κρινόταν άκυρη, θα προκήρυσσε βουλευτικές εκλογές. Η Die Zeit, διευκρινίζει ότι ο πρόεδρος στην Βόρεια Μακεδονία δεν έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες, αλλά εξηγεί ότι στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας τέθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών. Καταλήγει δε με σύντομη αναφορά στο ιστορικό του ζητήματος, στο γεγονός ότι η Ελλάδα ως κράτος – μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ήταν σε θέση τα προηγούμενα χρόνια να εμποδίζει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και στο γεγονός ότι μετά την διευθέτηση του προβλήματος, βρίσκεται σε εξέλιξη η ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Η Die Welt αναμεταδίδει δήλωση του νεοεκλεγέντος Προέδρου από τα κεντρικά γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στα Σκόπια: «Θα είμαι πρόεδρος όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως του ποιον ψήφισαν», είπε ο κ. Πεντάροφσκι, ο οποίος περιγράφεται ως υποστηρικτής «φιλοδυτικών θέσεων» και της μετονομασίας της χώρας του «από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία».

Για Μ. Ανατολή:

Εχουν σημειωθεί διάφορες εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ανακήρυξη εκ μέρους των Παλαιστινιων μαχητών “κατάπαυση πυρός” με το Ισραηλ. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά απο δύο μέρες όπου Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν εκατοντάδες πυραύλους στο Ισραήλ και οι οποίες απαντήθηκαν… με επιδρομές από αέρος. Τουλάχιστον 4 Ισραηλινοί και 23 Παλαιστίνοι σκοτώθηκαν. Το Ισραήλ δεν έχει επιβεβαιώσει την ανακωχή Η βία ξέσπασε την Παρασκευή στη διάρκεια μιας διαδήλωσης εναντίον του εμπάργκο στη Γάζα. Τηλεοπτικός σταθμός που ελέγχεται από τη Χαμάς – τη στρατιωτική οργάνωση που ελέγχει τη Γάζα- ανακοίνωσε ότι η κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών έχει τεθεί σε ισχύ από τις 4.30 το πρωί (τοπική ώρα). Η Αίγυπτος αναφέρει ότι εκείνη μεσολάβησε βοηθούμενη από τα Ηνωμένα Έθνη και το Κατάρ. Ομως οι Ισραηλινές Δυνάμεις δεν έχουν ακόμα αναφέρει κατι για ανακωχή. Νωρίς σήμερα ανέφεραν ότι δέχθηκαν επίθεση από 690 ρουκέτες στο νοτιο Ισραήλ στη διάρκεια των τελευταίων 48 ωρων – 240 εκ των οποίων αναχαιτίστηκαν από το πυραυλικό σύστημα της χώρας.

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ρουκετών που έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ τα τελευταία χρόνια και από την εκατέρωθεν δράση έχασαν τη ζωή τους οκτώ Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ένα βρέφος και η έγκυος μητέρα του, και τρείς Ισραηλινοί.

Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιχάι Αντράι αμφισβήτησε τις πληροφορίες περί της απώλειας βρέφους και της εγκύου μητέρας του, κι όπως έγραψε στα αραβικά στο Twitter ο θάνατος της μητέρας και του βρέφους πιθανόν να οφείλεται σε παλαιστινιακά πυρά, χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες. Ο Ισλαμικός Τζιχάντ, σύμμαχος της Χαμάς στη Γάζα, ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση κάποιων ρουκετών και ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμος να συνεχίσει τις επιθέσεις αυτές. Η ισραηλινή αεροπορία στοχοθέτησε 120 θέσεις της Χαμάς και του Ισλαμικού Τζιχάντ, ανάμεσά τοςυ και πολλές βάσεις, αλλά και ένα τούνελ το οποίο η οργάνωση χρησιμοποιούσε για να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.
Ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε δύο πολυώροφα κτήρια στη Γάζα, υποστηρίζοντας πως σε ένα από αυτά στεγάζονταν οι υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών και οι υπηρεσίες γενικής ασφάλειας της Χαμάς. Σε ένα από τα πολυώροφα κτήρια στεγάζονταν τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου Anadolu, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της τουρκικής ηγεσίας και προσωπικά του προέδρου Ερντογάν. Σύμφωνα με πηγή του Ισλαμικού Τζιχάντ, η Αίγυπτος, που έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, προσπαθεί να παρέμβει για την αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς τις επόμενες ημέρες ξεκινά και ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους. Ειρήνευση ζητεί η Ε.Ε. Από τις Βρυξέλλες, η Ε.Ε ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό» των εκτοξεύσεων ρουκετών από τους Παλαιστίνιους, ενώ πρόσθεσε ότι στηρίζει «τις προσπάθειες που καταβάλλουν η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ για την αποκλιμάκωση της έντασης». Η Ουάσιγκτον τόνισε ότι στηρίζει «το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».
Τρεις παράγοντες ενδέχεται να ωθήσουν το Ισραήλ να αποκλιμακώσει την ένταση: Οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μετά τη νίκη του Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις εκλογές του Απριλίου, η Eurovision, η οποία φιλοξενείται στο Τελ Αβίβ στα μέσα Μαΐου, και οι εορτασμοί για την επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα