back to top
21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

21.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στην τελική ευθεία για τις πανελλαδικές – Τι αλλάζει φέτος – Με ποιο σύστημα θα γίνουν οι εξετάσεις το 2020

Διαβάστε επίσης

Ακριβώς ένας μήνας απομένει για την έναρξη των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς στις 6 Ιουνίου «μπαίνουν στη μάχη» της διεκδίκησης μιας θέσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οι υποψήφιοι που φοίτησαν στα Επαγγελματικά Λύκεια, ενώ μία μέρα αργότερα τη σκυτάλη παίρνουν οι συμμαθητές τους από τα Γενικά Λύκεια.

Παρά το γεγονός ότι ο νόμος του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Βουλή περιλαμβάνει αλλαγές στο εξεταστικό που θα αφορούν το επόμενο σχολικό έτος και τις πανελλαδικές του 2020, εντούτοις δεν είναι λίγες οι αλλαγές που γίνονται φέτος.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η προετοιμασία των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίοι είναι οι τελευταίοι που θα αντιμετωπίσουν το παρόν εξεταστικό σύστημα. Παρόλα αυτά όμως, δεν είναι λίγες οι αλλαγές, αν και το σύστημα διαφοροποιείται από την επόμενη σχολική χρονιά.

Αυτό που κάνει τη διαφορά φέτος είναι το μηχανογραφικό δελτίο με τις προτιμήσεις των απόφοιτων και τελειόφοιτων. Μετά τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που συμπεριλήφθηκαν στον νέο νόμο, ορισμένα πανεπιστημιακά τμήματα δεν θα λειτουργήσουν από φέτος. Πρόκειται κυρίως για σχολές που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ και δεν έχουν ξεκαθαριστεί ακόμη βασικά ζητήματα, όπως τα προγράμματα σπουδών, τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κλπ. Επομένως θα εξαιρεθούν από το μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι οι οποίοι θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις του Ιουνίου.

Δεν θα λειτουργήσουν τουλάχιστον 37 τμήματα

Τον Σεπτέµβριο του 2019 δεν θα λειτουργήσουν συνολικά 37 πανεπιστηµιακά τµήµατα, κυρίως στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήµιο (που προέκυψε από τη συγχώνευση του πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Κρήτης), στο Πανεπιστήµιο ∆υτικής Μακεδονίας, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο και στα Πανεπιστήµια Θεσσαλίας, Ιωαννίνων και Πελοποννήσου, ενώ σίγουρα δεν θα βρίσκεται στο μηχανογραφικό δελτίο η Νοµική Πάτρας.

Η οριστική απόφαση για τη λειτουργία τους θα εξαρτηθεί από τις Συγκλήτους των Ιδρυµάτων, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν αδυναµία να δεχτούν νέους εισακτέους σε ορισµένα τµήµατα. Αυτό, εφόσον κρίνουν ότι οι υποδοµές και το προσωπικό του Ιδρύµατος δεν επαρκούν. Φέτος λοιπόν το µηχανογραφικό δελτίο για τα περίπου 100.000 παιδιά που θα λάβουν µέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, και τον Ιούνιο θα κληθούν να το συµπληρώσουν, θα έχει µια εντελώς διαφορετική εικόνα, κυρίως γιατί δεν θα υπάρχουν πια ΤΕΙ.

Διαφορετικές ονομασίες και έδρες

Εκτός από το ότι «εξαφανίστηκαν» όλα τα ΤΕΙ μέσω συγχωνεύσεων και απορροφήσεων από πανεπιστημιακά ιδρύματα, θα υπάρχουν πολλά νέα τµήµατα, αλλά και σηµαντικός αριθµός σχολών µε διαφορετική ονοµασία.
Στο µηχανογραφικό δελτίο, εκτός των τµηµάτων που υπάγονται στο υπουργείο Άµυνας και σε σώματα ασφαλείας (Στρατιωτικές Σχολές, Λιµενικό, Πυροσβεστική, Αστυνομικές Σχολές), θα έχουµε 432 τµήµατα και εισαγωγικές κατευθύνσεις τµηµάτων (αν ένα τµήµα έχει δύο εισαγωγικές κατευθύνσεις υπάρχουν δύο «γραµµές» του µηχανογραφικού γι’ αυτό το τµήµα).

Σχετικά με τα 37 τµήµατα, που δεν είναι «έτοιμα για το μηχανογραφικό, ενδιαφέρον παρουσιάζουν αυτά που ανήκουν σε πανεπιστήµια της Αττικής, αλλά θα έχουν την έδρα τους σε κοντινές περιοχές, όπως για παράδειγµα το Τµήµα Πολιτισµού και Αγροτικού Τουρισµού του Γεωπονικού Πανεπιστηµίου της Αθήνας, το οποίο θα στεγαστεί στην Άμφισσα, το Τµήµα Μουσειολογίας του ∆ιεθνούς Πανεπιστηµίου, το οποίο θα είναι στην Έδεσσα, και το Τµήµα Γεωλογίας του ίδιου πανεπιστηµίου, που θα είναι στην Καβάλα. Το ίδιο ισχύει και για το Πανεπιστήµιο Αθηνών, το οποίο από του χρόνου θα έχει δύο τµήµατα στα Ψαχνά Ευβοίας, στο πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας. (τµήµατα ∆ιατροφής-∆ιαιτολογίας και Τουριστικών Σπουδών & Εναλλακτικού Τουρισµού).
Επίσης, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήµιο ενισχύεται µε έξι νέα τµήµατα, εκ των οποίων δύο θα έχουν έδρα το Ηράκλειο και τα υπόλοιπα τον Άγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα, το Ρέθυµνο και τα Χανιά αντίστοιχα.

Πάντως οι φοιτητές οι οποίοι ήδη σπουδάζουν στα ΤΕΙ και δεν έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούµενες από το πρόγραµµα σπουδών υποχρεώσεις για τη λήψη πτυχίου, εντάσσονται αυτοδίκαια στο πανεπιστήµιο µε το οποίο συγχωνεύτηκε το κάθε ΤΕΙ και έχουν δικαίωµα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, λαμβάνοντας πανεπιστημιακό πτυχίο με ορισμένα επιπλέον μαθήματα ή πτυχίο ΤΕΙ χωρίς αυτά.

Μεταβατική λειτουργία

Συνεπώς, η ακαδηµαϊκή λειτουργία των τµηµάτων των ΤΕΙ συνεχίζεται µεταβατικά µέχρι την αποφοίτηση των ήδη εγγεγραµµένων, οι οποίοι συνεχίζουν και ολοκληρώνουν το πρόγραµµα σπουδών του τµήµατος ΤΕΙ εισαγωγής τους και λαµβάνουν τον αντίστοιχο τίτλο σπουδών τµήµατος ΤΕΙ. Αν δεν θέλουν να ορκιστούν και να λάβουν πτυχίο ΤΕΙ, µπορούν να παρακολουθήσουν επιπλέον µαθήµατα από το πρόγραµµα σπουδών του αντίστοιχου τµήµατος πανεπιστηµίου, προκειμένου να λάβουν πτυχίο πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης.

Νέο τοπίο από το 2019-20

Ο τρόπος εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, με το νόμο Γαβρόγλου, αλλάζει άρδην από το επόμενο σχολικό έτος. Μεταξύ των αλλαγών είναι:
Τέσσερις ομάδες προσανατολισμού, όσα και τα επιστημονικά πεδία, σχολές ελεύθερης πρόσβασης, αλλαγές στις εξετάσεις για το απολυτήριο, κατάργηση των Λατινικών και αντικατάστασή τους από την Κοινωνιολογία, κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας, καθώς επίσης και κατάθεση μηχανογραφικού πριν την έναρξη της Γ’ λυκείου.
Υπενθυμίζεται, ότι οι αλλαγές στις εξετάσεις θα ισχύσουν από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή από τους μαθητές που φέτος ολοκληρώνουν τη Β΄ λυκείου. Ο βαθμός του Απολυτηρίου θα συνυπολογίζεται με ποσοστό 10% για την εισαγωγή σε Πανεπιστήμιο, ενώ το 90% θα καθορίζεται από τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Η ομάδα προσανατολισμού θετικών επιστημών χωρίζεται σε δύο ομάδες, την ομάδα θετικών σπουδών και την ομάδα σπουδών Υγείας. Σε κάθε κατεύθυνση θα υπάρχουν τρία μαθήματα από έξι ώρες το κάθε ένα.
«Τριπλό» μηχανογραφικό

Από το τέλος της Β΄ Λυκείου οι μαθητές θα δηλώνουν 10 σχολές προτίμησής τους έτσι ώστε να καθορίζεται εκ των προτέρων η ζήτηση ανά σχολή. Αμέσως μετά θα ανακοινώνεται οι λίστα με τις λιγότερο «δημοφιλείς» σχολές και η πρόσβαση σε αυτές θα γίνεται χωρίς εξετάσεις, μόνο με τον βαθμό του απολυτηρίου, για όσους τις έχουν συμπεριλάβει στις προτιμήσεις τους.

Προς το τέλος της κάθε σχολικής χρονιάς οι υποψήφιοι θα δηλώνουν το εάν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις εξετάσεις ή θα εισαχθούν χωρίς εξετάσεις σε τμήμα ελεύθερης πρόσβασης (αν βεβαίως υπάρχει τέτοιο, στην αρχική λίστα με τις 10 προτιμήσεις τους).

Νέο Λύκειο

Ο νόμος Γαβρόγλου επίσης έφερε τα «πάνω-κάτω» και σε ολόκληρη τη δομή του λυκείου. Αναλυτικά:

– Οι βαθμοί των τετραμήνων θα διαμορφώνονται για όλα τα μαθήματα εκτός της Φυσικής Αγωγής από ωριαία διαγωνίσματα και εργασίες.

– Οι γραπτές ενδοσχολικές εξετάσεις θα γίνονται στα τέσσερα εξάωρα μαθήματα, τα ίδια στα οποία θα εξετάζονται στην συνέχεια όσοι επιλέξουν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.

– Τα σχολεία θα χωριστούν ανά Ομάδες ανά Δήμο στις μεγάλες πόλεις και ανά Νομό στην επαρχία. Τα θέμα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζεται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση ομάδας θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος.

– Ο βαθμός για κάθε γραπτώς εξεταζόμενο μάθημα θα προκύπτει με βαρύτητα 40% για την τελική ενδοσχολική εξέταση και 60% για τον βαθμό των δυο τετραμήνων. Για τα άλλα μαθήματα ο τελικός βαθμός θα προκύπτει κατά 100% από τον βαθμό των δυο τετραμήνων. Ο βαθμός του απολυτηρίου θα προκύπτει από τον μέσο όρο όλων των μαθημάτων που θα διδάσκονται στην Γ΄ Λυκείου.

– Ο βαθμός του απολυτηρίου συμμετέχει στην διαμόρφωση του βαθμού πρόσβασης στα ΑΕΙ για όσους επιλέξουν να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις.

Ομάδες προσανατολισμού

Τα μαθήματα των ομάδων προσανατολισμού είναι:

– Ανθρωπιστικών Σπουδών: Αρχαία ελληνικά, Ιστορία, Κοινωνιολογία (καταργούνται τα Λατινικά)
– Θετικών σπουδών: Φυσική, Χημεία, Μαθηματικά
– Σπουδών Υγείας: Φυσική, Χημεία, Βιολογία
– Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής: Μαθηματικά, Ανάπτυξη εφαρμογών σε Προγραμματιστικό περιβάλλον και Οικονομία.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα