back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Brexit: Επαναρχίζουν οι συνομιλίες Μέι και Κόρμπιν – Απαισιόδοξες οι προβλέψεις για την έκβασή τους

Διαβάστε επίσης

Επαναρχίζουν οι συνομιλίες μεταξύ της Τ.Μέι και το Τζ.Κόρμπιν για το Brexit όμως οι προβλέψεις την έκβασή τους είναι απαισιόδοξες.

Οι πιθανότητες για επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών περιορίζονται ημέρα με τη ημέρα , εκτιμούν οι αναλυτές. Τρείς είναι οι βασικοί λόγοι :

Καταρχάς ο αντιπρόεδρος του Εργατικού κόμματος και υπουργός των Οικονομικών της σκιώδους κυβέρνησης Τζον ΜακΝτόνελ υπογράμμισε στο BBC την Κυριακή ότι – “δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε την Τερέζα Μέι”. O ΜακΝτόνελ κατηγόρησε την κ. Μέι ότι αποκάλυψε λεπτομέρειες των συνομιλιών που έχει με τον ηγέτη του Εργατικού κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν σε άρθρο της που δημοσίευσε στην κατεξοχήν συντηρητική εφημερίδα και πολέμιο των Εργατικών Mail on Sunday.

“Έχουμε να κάνουμε με μια περίπτωση που δείχνει κακή πίστη”, σημείωσε ο κ. ΜακΝτόνελ.
Ενώ λοιπόν η Ντάουνινγκ Στριτ προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι οι συνομιλίες της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση που αποβλέπουν η συμφωνία Brexit να γίνει αποδεκτή από τη Βουλή των Κοινοτήτων – “βαίνουν καλώς” – o βασικός υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική του Εργατικού κόμματος αμφισβητεί – “τις ειλικρινείς προθέσεις της πρωθυπουργού”.

Την περασμένη εβδομάδα η Τερέζα Μέι απομάκρυνε από την κυβέρνηση τον υπουργό Άμυνας Γκάβιν Γουίλιαμσον επειδή θεώρησε ότι ήταν υπεύθυνος για τη διαρροή στα ΜΜΕ απορρήτων πληροφοριών που αφορούσαν τις συνομιλίες με την κινεζική εταιρεία Huawei.
Τώρα το Εργατικό κόμμα κατηγορεί την πρωθυπουργό για παρόμοια συμπεριφορά. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί δεν είναι το κατάλληλο ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να συμφωνήσει με την κυβέρνηση για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο του Brexit , επισημαίνουν ορισμένοι αναλυτές.

Η Τερέζα Μέι και η δαμόκλειος σπάθη των Ευρωεκλογών

Δεύτερον, η κ. Μέι φαίνεται να είναι απελπισμένη καθώς θα ήθελε να αποφύγει τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα πραγματοποιηθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 23 Μάιου. Αναμένεται μια ακόμη μεγαλύτερη ταπείνωση για τους Τόρις και τους υποψηφίους ευρωβουλευτές του κόμματος σε σύγκριση με τις τοπικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας στις οποίες οι Συντηρητικοί υπέστησαν τη μεγαλύτερη εκλογική τους πανωλεθρία από το 1995 , δύο χρόνια πριν οι Εργατικοί κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές του 1997.

Δεν έχει καμία σημασία αν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες επαναλάβουν τη θεαματική του επιτυχία στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση ή αν ένας άγνωστος αριθμός αμφιλεγόμενων υποψηφίων του νέου αντιευρωπαϊκού κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ συγκεντρώσουν αρκετούς ψήφους ώστε να κάνουν αισθητή την παρουσία του Brexit Party στη νέα Ευρωβουλή ή ακόμη αν οι υποψήφιοι του Εργατικού κόμματος αποκομίσουν κέρδη λόγω της δυσαρέσκειας μερίδας του εκλογικού σώματος για την πολιτική της κυβέρνησης όπως συνέβη πριν από δύο χρόνια στις γενικές εκλογές.
Σημασία έχει ότι οι ευρωεκλογές θα αποδειχθούν ακόμη ένα Βατερλό για τους Τόρις και ενδέχεται να χάσουν όλους ή τους περισσότερους ευρωβουλευτές τους.

Γιατί λοιπόν υπό αυτές τις συνθήκες θα πρέπει το Εργατικό κόμμα να στηρίξει την κ. Μέι και να της δώσει την ευκαιρία να παραμείνει στην εξουσία ισχυριζόμενη ότι πέτυχε μια μεγάλη διαπραγματευτική νίκη αν καταλήξει σε συμφωνία με τον Τζέρεμι Κόρμπιν για το Brexit ;

Βεβαίως, υπάρχουν ορισμένοι βουλευτές του Εργατικού κόμματος και μια σημαντική συνδικαλιστική ένωση – η Unite – καθώς και σύμβουλοι που είναι κοντά στο κ. Κόρμπιν που όλοι τους προτιμούν την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ και θα ήθελαν να δουν η συμφωνία Brexit να γίνεται αποδεκτή από την πλειοψηφία των μελών του κοινοβουλίου. Ταυτόχρονα όμως , λίγοι από αυτούς θα επιθυμούσαν η κ. Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων να πετύχει μια σημαντική πολιτική νίκη αυτή την εβδομάδα όταν υπάρχει η δυνατότητα να “απολαύσουν” ακόμη μια κοινοβουλευτική ήττα της και την περαιτέρω αποδυνάμωση και το χάος που θα επικρατήσει στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος στο τέλος του μήνα όταν θα έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Το Brexit και η αμφισημία του Κόρμπιν

Τρίτον και τελευταίο, οι Εργατικοί έχουν πολύ λιγότερα περιθώρια ελιγμών από ό, τι ορισμένοι θέλουν να πιστεύουν. Οι περισσότεροι βουλευτές του Εργατικού κόμματος, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, ακτιβιστές και μέλη του κόμματος θεωρούν πλέον ότι η μεγάλη ήττα για των Τόρις την περασμένη εβδομάδα και η μεγάλη αύξηση της δύναμης των Φιλελευθέρων Δημοκρατών στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι μια περίτρανη απόδειξη ότι το Brexit έχει χάσει τη δημοτικότητα του και την έλξη που ασκούσε στο εκλογικό σώμα. Μια δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή έδειξε ότι το 61% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την παραμονή στην Ευρώπη και για πρώτη φορά από το 2016 η φιλοευρωπαϊκή τάση έχει ξεπεράσει το φράγμα του 60%.

Είναι γεγονός ότι όλοι οι βουλευτές των Εργατικών δεν έχουν μετατραπεί ξαφνικά σε ένθερμους θιασώτες της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ. Η πλειοψηφία όμως αντιλαμβάνεται ότι η στήριξη του Brexit κοστίζει στην αξιωματική αντιπολίτευση ψήφους και ευνοεί τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες και τους Πράσινους ως τα δύο μοναδικά κόμματα που εξ αρχής ήταν αντίθετα με την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Αυτό έγινε σαφές στις πρόσφατες τοπικές εκλογές στις οποίες το Εργατικό κόμμα υπέστη σοβαρές απώλειες παρά τη διακυβέρνηση της χώρας από τους Τόρις επί εννέα συνεχή χρόνια .
Εκτιμάται λοιπόν ότι το Εργατικό κόμμα στο θέμα του Brexit θα τηρήσει τις βασικές του αρχές . Μια οποιαδήποτε συμφωνία με την Τερέζα Μέι πρέπει τουλάχιστον να έχει τη ρητή δέσμευση ότι η χώρα θα παραμείνει στην Τελωνειακή Ένωση, ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμη και μετά την Brexit, να είναι μέρος του συστήματος των εμπορικών διαπραγματεύσεων της ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο, λένε οι φιλοευρωπαϊστές, το Λονδίνο δεν θα έχει τη δυνατότητα παραδείγματος χάρη να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ουάσινγκτον για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ που θα επιτρέπουν της εισαγωγές στη βρετανική αγορά ορμονικά τροποποιημένου βοείου κρέατος και κοτόπουλων που έχουν απολυμανθεί με χλωρίνη.

Το Μάιο του 2019, η Εθνική Εκτελεστική Επιτροπή (NEC) του Εργατικού κόμματος στηριζόμενη στην απόφαση που είχαν πάρει οι σύνεδροι στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος της προηγούμενης χρονιάς επανέλαβε τη βασική γραμμή της πολιτικής του ότι δηλαδή οι Εργατικοί θα ήθελαν να δουν μια νέα προσφυγή στις κάλπες – ένα νέο δημοψήφισμα – για μια συμφωνία Brexit που θα επιτύγχανε η κ. Mέι.

Η ακριβής φύση αυτής της δημόσιας ψηφοφορίας ή του νέου δημοψηφίσματος περιπλέκεται καθώς ο κ. Κόρμπιν συνεχίζει να μην έχει κάνει σαφή τη θέση του και παλινδρομεί μεταξύ της μειοψηφίας των βουλευτών του κόμματος που πιστεύουν ότι η ετυμηγορία του βρετανικού λαού τον Ιούνιο του 2016 δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και μια πλειοψηφία βουλευτών και μελών του κόμματος που βλέπουν τώρα τους κινδύνους για την οικονομία και για τις θέσεις εργασίας αν η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, ειδικά όπως προτείνεται στη συμφωνία της κ. Μέι.

Αν λοιπόν ο Κόρμπιν συμφωνήσει με τη Μέι αυτή την εβδομάδα, θα υπάρξει σοβαρή αντίδραση από τη βάση του κόμματος και από κορυφαία μέλη της σκιώδους κυβέρνησης. Δεν θα μπορούσε επίσης ο κ. Κόρμπιν να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να βοηθήσει την πρωθυπουργό αν δεν υπάρξει μια σταθερή δέσμευση από την πλευρά της για ένα νέο δημοψήφισμα που θα κρίνει μια συμφωνία Brexit.

H Τερέζα Μέι είναι απίθανο να δώσει αυτή την υπόσχεση στον ηγέτη των Εργατικών , αλλά ο Τζέρεμι Κόρμπιν από την άλλη δεν μπορεί να αποκηρύξει την πολιτική του ίδιου του κόμματος του.
Για όλους αυτούς τους λόγους οι πιθανότητες μιας συμφωνίας που θα προκύψει από τις συνομιλίες που ξεκινούν σήμερα Τρίτη μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πράγματι περιορισμένες.

Βύρων Καρύδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα