back to top
15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επαναληπτικές δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου

Διαβάστε επίσης

Την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε χθες το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK). Τα αποτελέσματα έβγαζαν νικητή τον Εκρέμ Ιμάμογλου, αναφέρει το BBC. Την απόφαση είχε προαναγγείλει πριν από δύο ημέρες ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος δεν μπορεί να ανεχθεί ότι έχασε την Κωνσταντινούπολη”. Έτσι, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) αποφάσισε τη διεξαγωγή νέων δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, ικανοποιώντας το αίτημα του κόμματος του προέδρου Ερντογάν.

 

Το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ζητούσε την επανάληψη των εκλογών, καταγγέλλοντας “παρατυπίες” κατά τη διεξαγωγή τους στις 31 Μαρτίου.  Αμέσως μετά την ανακοίνωση η τουρκική λίρα υποχώρησε στο 6,1485 έναντι του δολαρίου. Μια “ξεκάθαρη δικτατορία” κατήγγειλε το κόμμα της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης έπειτα από την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) να διεξαχθούν νέες δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, κατόπιν αιτήματος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αμφισβητεί τη νίκη της αντιπολίτευσης στις εκλογές του ΜαρτίουΣτις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου ο υποψήφιος του CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου, επικράτησε και εκλέχθηκε νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, τερματίζοντας τον 25χρονο έλεγχο του AKP και των ισλαμιστών προκατόχων του, επιφέροντας πλήγμα στον Ερντογάν. Ο Ιμάμογλου έχει ήδη ορκισθεί δήμαρχος.

Σύμφωνα με την Haberturk ο λόγος που αποφασίστηκε η διεξαγωγή νέας ψηφοφορίας ήταν ότι κάποιοι παρατηρητές των εκλογών δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι και κάποια έγγραφα αποτελεσμάτων δεν είχαν υπογραφεί. Η εκλογική επιτροπή πάντως είχε επιβεβαιώσει ως νικητή των εκλογών τον Εκρέμ Ιμάμογλου, που χθες καταδίκασε την απόφαση αυτή λέγοντας σε υποστηρικτές του ότι το κόμμα είχε κερδίσει “με τον ιδρώτα εκατομμυρίων πολιτών”. “Επιχειρούν να πάρουν πίσω την εκλογή, που κερδίσαμε. Ίσως να νιώθετε ταραγμένοι αλλά μην πάψετε να ελπίζετε” είπε. Οι νέες εκλογές προγραμματίζονται για τις 23 Ιουνίου.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι “η δικαιολογία για μια τέτοια ακραία απόφαση έχει ληφθεί σε ένα πλαίσιο εξαιρετικά πολιτικοποιημένο και θα πρέπει να γίνει αντικείμενο δημόσιου ελέγχου χωρίς καθυστέρηση. Η εξασφάλιση μιας ελεύθερης, δίκαιης και με διαφάνεια εκλογικης διαδικασίας είναι απαραίτητη σε κάθε δημοκρατία και βρίσκεται στην καρδιά των σχέσεων Ε.Ε – Τουρκίας”. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θορμπγιορν Γιάκλαντ δήλωσε ότι η επανάληψη της ψηφοφορίας θα “μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημία στην εμπιστοσύνη των Τούρκων ψηφοφόρων στις τοπικές αρχές”.

Οι αρχές της Τουρκίας υπεύθυνες για τις εκλογές ακύρωσαν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από σχεδόν ένα μήνα απο την εκλογή του υποψηφίου της αντιπολίτευσης. Και παρά το γεγονός ότι και στο παρελθόν οι εκλογές στην Τουρκία θεωρούνταν μη δίκαιες, αλλά ωστόσο τα αποτελέσματα τους δεν ήταν τόσο αμφισβητήσιμα, ακόμα και αυτό τώρα είναι υπό αίρεση. Πρόκειται για μια χώρα που επισήμως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε, σχολιάζει το Politico.

 

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα