back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ν.Αναστασιάδης: “Δεύτερη εισβολή” το γεωτρύπανο στην ΑΟΖ- Ανησυχία σε ΟΗΕ και Ε.Ε- Διεθνείς αντιδράσεις για τον “Πορθητή”

Διαβάστε επίσης

Ως “δεύτερη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο” χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης τις παράνομες δραστηριότητες του τουρκικού γεωτρύπανου «Πορθητής» στην κυπριακή ΑΟΖ, και τόνισε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση μέσα από μια μελετημένη πολιτική.

Ο κ.Αναστασιάδης  διεμήνυσε πως δημιουργούνται ανυπέρβλητα εμπόδια στο ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών ως αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας και συμπλήρωσε πως «είναι αδύνατον να μιλά κανένας για ειρήνευση κάτω από απειλές».

«Από ό,τι παρακολουθείτε, η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση μέσα από μια μελετημένη πολιτική που σχεδιάστηκε ενόψει των κινδύνων που προβλέπαμε ότι θα μπορούσε να ακολουθήσουν οι απειλές της Τουρκίας», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων όπως αναφέρει το ΚΥΠΕ.

Μηνύματα από Ταγιάνι και Μογκερίνι – Να σταματήσει η Τουρκία τις γεωτρήσεις

Μετά την αντίδραση των ΗΠΑ και την ανακοίνωση του State Department μηνύματα στήριξης στην Κύπρο εκφράστηκαν απο την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Την ανησυχία του για τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε με μήνυμά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, καλώντας την να αποσύρει άμεσα τα σκάφη της.«Ανησυχώ πολύ για τα σχέδια της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Καλώ τις τουρκικές αρχές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να ενεργήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο τερματίζοντας τις δραστηριότητές τους και αποσύροντας αμέσως τα σκάφη υποστήριξης από την ΑΟΖ της Κύπρου.

Προς τον σκοπό αυτό, υπενθυμίζω το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 13ης Νοεμβρίου 2014 σχετικά με την τουρκική δράση που προκαλεί ένταση στην ΑΟΖ της Κύπρου», αναφέρει ο κ. Ταγιάνι στο μήνυμά του.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρει: «Η πρόθεση της Τουρκίας να προβεί σε γεώτρηση στην ΑΟΖ της Κύπρου αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία διαθέτει αποκλειστικά το κυρίαρχο δικαίωμα να προβαίνει σε έρευνες και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους μέσα στην ΑΟΖ της».

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ενωση δια της Ύπατης Εκπροσώπου της Φεντερίκα Μογκερίνι η οποία προειδοποίησε την Άγκυρα να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες, αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και την κάλεσε να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.  «Εκφράζουμε σοβαρή ανησυχία για την ανακοινωμένη πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κύπρου. Τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε ισχυρά τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο», τόνισε η Μογκερίνι.

Ανησυχία στον ΟΗΕ

Την πάγια θέση του διεθνούς οργανισμού στο θέμα των κυπριακών υδρογονανθράκων και των εντάσεων που προκαλούνται από την Τουρκία, επαναλαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, μέσω δήλωσης του εκπροσώπου του Στεφάν Ντούζαρικ. Ο Ντούζαρικ σημείωσε πως ο Γενικός Γραμματέας παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις εξελίξεις και πως προτρέπει όπως καταβληθούν προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε στην καθημερινή ενημέρωση των ανταποκριτών των Ηνωμένων Εθνών ότι «όσον αφορά την απόφαση της Τουρκίας να στείλει πλοία για να ξεκινήσουν υπεράκτιες γεωτρήσεις γύρω από την Κύπρο, ο Γενικός Γραμματέας παρακολουθεί στενά και με ανησυχία τις εξελίξεις”.

Στήριξη στην Κύπρο από Παρίσι και  Ρώμη

Η Ιταλία παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις αναφορικά με τις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η θέση της είναι ευθυγραμμισμένη με τη δήλωση της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Ιταλός Πρέσβης στην Κύπρο, Αντρέα Καβαλλάρι.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με ανησυχία. Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και με πρεσβείες χωρών μελών της ΕΕ στην Κύπρο», ανέφερε ο κ. Καβαλλάρι.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν παρεμποδίσει το πλοίο-γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI, SAIPEM 12000, να κατευθυνθεί στον στόχο «Σουπιά», στο τεμάχιο 3 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, όπου ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί γεώτρηση.

Η Γαλλία κάλεσε την Άγκυρα να αποφύγει τις προκλητικές ενέργειες και επανέλαβε την στήριξή της στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ανακοινωθέν που εξέδωσε το γαλλικό ΥΠΕΞ, με αφορμή την επίσκεψη σήμερα Τετάρτη στο Παρίσι του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη, αναφέρεται ότι την στιγμή που η Τουρκία ανακοινώνει ότι πρόκειται να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, μέρος της οποίας καλύπτει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Γαλλία επαναλαμβάνει την αδιάκοπη δέσμευσή της για τον σεβασμό του διεθνούς ναυτικού δικαίου και της κυριαρχίας της Κύπρου.

Ο Ερντογάν αναζητά συμμάχους στο ΝΑΤΟ

«Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αναμένουμε από το ΝΑΤΟ σε αυτή τη διαδικασία να σεβαστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας και να μας στηρίξει για να αποτραπεί η ένταση», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στη σύνοδο του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

Παράλληλα, η Τουρκία απέρριψε χθες την προειδοποίηση της Ουάσινγκτον, την οποία χαρακτήρισε «μη ρεαλιστική», αναφορικά με τις γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Διάβημα από την Κύπρο

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, απέστειλε επιστολή-διάβημα προς Προέδρους διεθνών και περιφερειακών κοινοβουλευτικών οργανισμών, τους Πρόεδρους των Κοινοβουλίων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και προς τους Προέδρους των εθνικών κοινοβουλίων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφορικά με τις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ανακοίνωση της Βουλής αναφέρεται ότι η τελευταία παράνομη ενέργεια της Τουρκίας προς διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες από το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» στη Κυπριακή ΑΟΖ, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, με απώτερο στόχο την παρεμπόδιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων επί των πλουτοπαραγωγικών πηγών της.

Newsroom Αθήνα 9.84 (πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ- ΚΥΠΕ – Reuters )

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα