back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να επαναληφθεί η εκλογική διαδικασία ανάδειξης δημάρχου στην Κωνσταντινούπολη είναι ένα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Στην Τουρκία:

Την επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη αποφάσισε χθες το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK). Τα αποτελέσματα έβγαζαν νικητή τον Εκρέμ Ιμάμογλου, αναφέρει το BBC. Την απόφαση είχε προαναγγείλει πριν από δύο ημέρες ο ίδιος ο Ερντογάν, ο οποίος δεν μπορεί να ανεχθεί ότι έχασε την Κωνσταντινούπολη”. Έτσι, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) αποφάσισε τη διεξαγωγή νέων δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, ικανοποιώντας το αίτημα του κόμματος του προέδρου Ερντογάν. Το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) ζητούσε την επανάληψη των εκλογών, καταγγέλλοντας “παρατυπίες” κατά τη διεξαγωγή τους στις 31 Μαρτίου. Αμέσως μετά την ανακοίνωση η τουρκική λίρα υποχώρησε στο 6,1485 έναντι του δολαρίου. Μια “ξεκάθαρη δικτατορία” κατήγγειλε το κόμμα της τουρκικής αξιωματικής αντιπολίτευσης έπειτα από την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (YSK) να διεξαχθούν νέες δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, κατόπιν αιτήματος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης AKP του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αμφισβητεί τη νίκη της αντιπολίτευσης στις εκλογές του ΜαρτίουΣτις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου ο υποψήφιος του CHP, Εκρέμ Ιμάμογλου, επικράτησε και εκλέχθηκε νέος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, τερματίζοντας τον 25χρονο έλεγχο του AKP και των ισλαμιστών προκατόχων του, επιφέροντας πλήγμα στον Ερντογάν. Ο Ιμάμογλου έχει ήδη ορκισθεί δήμαρχος.

Σύμφωνα με την Haberturk ο λόγος που αποφασίστηκε η διεξαγωγή νέας ψηφοοφορίας ήταν ότι κάποιοι επιτηρητές των εκλογών δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι και κάποια έγγραφα αποτελεσμάτων δεν είχαν υπογραφεί. Η εκλογική επιτροπή πάντως είχε επιβεβαιώσει ως νικητή των εκλογών τον Εκρέμ Ιμάμογλου, που χθες καταδίκασε την απόφαση αυτή λέγοντας σε υποστηρικτές του ότι το κόμμα είχε κερδίσει “με τον ιδρώτα εκατομμυρίων πολιτών”. “Επιχειρούν να πάρουν πίσω την εκλογή, που κερδίσαμε. Ίσως να νιώθετε ταραγμένοι αλλά μην πάψετε να ελπίζετε” είπε. Οι νέες εκλογές προγραμματίζονται για τις 23 Ιουνίου.

Από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι “η δικαιολογία για μια τέτοια ακραία απόφαση έχει ληφθεί σε ένα πλαίσιο εξαιρετικά πολιτικοποιημένο και θα πρέπει να γίνει αντικείμενο δημόσιου ελέγχου χωρίς καθυστέρηση. Η εξασφάλιση μιας ελεύθερης, δίκαιης και με διαφάνεια εκλογικης διαδικασίας είναι απαραίτητη σε κάθε δημοκρατία και βρίσκεται στην καρδιά των σχέσεων Ε.Ε – Τουρκίας”. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Θορμπγιορν Γιάκλαντ δήλωσε ότι η επανάληψη της ψηφοφορίας θα “μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή ζημία στην εμπιστοσύνη των Τούρκων ψηφοφόρων στις τοπικές αρχές”.

Οι αρχές της Τουρκίας υπεύθυνες για τις εκλογές ακύρωσαν τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, ύστερα από σχεδόν ένα μήνα απο την εκλογή του υποψηφίου της αντιπολίτευσης. Και παρά το γεγονός ότι και στο παρελθόν οι εκλογές στην Τουρκία θεωρούνταν μη δίκαιες, αλλά ωστόσο τα αποτελέσματα τους δεν ήταν τόσο αμφισβητήσιμα, ακόμα και αυτό τώρα ειναι υπό αίρεση. Πρόκειται για μια χώρα που επισήμως υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε, σχολιάζει το Politico.

Για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι ήττες είναι εκτός συζήτησης. Ειδικά όταν αφορούν την Κωνσταντινούπολη – όπου κάποτε είπε την περίφημη φράση “όποιος κερδίζει την Κωνσταντινούπολη, κερδίζει την Τουρκία. Όποιος χάνει την Κωνσταντινούπολη, χάνει την Τουρκία”, σχολιάζει η DW. Οι τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου και παρά τις αντιρρήσεις του ισχυρού προέδρου και της επανακαταμέτρησης των ψήφων η Κωνσταντινούπολη κερδήθηκε από την αντιπολίτευση. Και όμως ακόμα και τότε τα επίσημα αποτελέσματα δεν ήταν τελικά το τέλος της ιστορίας για την μητρόπολη του Βοσπόρου. Παρά τη νίκη του στις δημοτικές εκλογές, ο Εκρέμ Ιμάμογλου από την αντιπολίτευση, που έχει ήδη ορκιστεί δήμαρχος δεν θα μείνει στη θέση του γιατί ο Ερντογάν και το συντηρητικό κόμμα του θεώρησε ότι τα αποτελέσματα ήταν πολύ οριακά για να είναι οριστικά και μη αμφισβητίσιμα σε κάποιες γειτονιές και επομένως θα πρέπει να γίνουν ξανά εκλογές για να ξεπεραστούν οι παρατυπίες. Αλλά εδώ προκύπτει και το πιο ενδιαφέρον: αυτή τη φορά οι εκλογικοί παρατηρητές δεν ήταν δημόσιοι υπάλληλοι. Και ακόμα πιο ενδιαφέρον: στην πλειοψηφία τους ήταν μέλη του AKP. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν παρατυπίες στις προηγούμενες εκλογές, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο απέρριπτε πάντα τα αιτήματα της αντιπολίτευσης. Αυτη τη φορά, η διαδικασία ήταν διαφορετική και μόνο το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της κατάστασης της δημοκρατιας στην Τουρκία.

Γιατί η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή δέχθηκε το αίτημα του κυβερνώντος κόμματος; Γιατί η σχετικη απόφαση δεν ελήφθη παρά με την τρίτη προσπάθεια; Γιατί οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά; Δεν υπάρχουν απαντήσεις! Μόνο εικασίες. Η ανώτατη εκλογική αρχή δεν μπορούσε να ανεχθεί άλλο την πίεση από τον πρόεδρο. Και τελικά η απόφαση του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου είναι οριστική και αμετάκλητη. Η ανακοίνωση της σχετικής απόφασης χθες μόνο τυχαία δεν ήταν καθώς πρόκειται για μια κίνηση εξαιρετικά έξυπνη. Έγινε την πρώτη μέρα του Ραμαζανιού όπου ο κόσμος απέχει από τις διαδηλώσεις. Επιπλέον, η δημοσίευση της απόφασης το απόγευμα, όταν κλείνουν τα χρηματιστήρια είναι ενδεικτική της προσπάθειας των αρχών να αποφευχθούν μαζικές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν περαιτέρω την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση της χώρας. Εν μέσω μιας τέτοιας αβεβαιότητας πάντως ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: Ό,τι και αν επιλέξουν οι ψηφοφόροι στις 23 Ιουνίου, η δημοκρατία έχει ήδη χαθεί στην Τουρκία.

Για Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

Στην επίσημη επιστολή του – ενόψει της Συνόδου Κορυφής – ο Τουσκ εξήγησε τη νέα στρατηγική ατζέντα που θα πρεπει να υιοθετηθεί τον Ιούνιο. Σύμφωνα με το προσχέδιο, η νέα ατζέντα θα χτιστεί σε τέσσερις βασικούς πυλώνες: προστασία των πολιτών και της ελευθερίας, ανάπτυξη του οικονομικού μοντέλου για το μέλλον, ενός πιο πράσινου, δίκαιου μέλλοντος και προώθηση τα συμφέροντα της Ευρώπης και των αξιών στον κόσμο. Ήταν τέτοιος ο ενθουασιασμός για τη σύνταξη της ατζέντας της Ε.Ε για τα επόμενα πέντε χρόνια που κάποιοι από τους συμμετέχοντες χθες στη κλειστή συνάντηση έφθασαν με χαρτιά με σημεία συζήτησης και σε μια περίπτωση υπήρξε διάλογος μισής ώρας πάνω σε μια ‘λίστα επιθυμιών” ΄και όχι στη λίστα προτεραιοτήτων… Ίσως μια τέτοια συζήτηση να γίνει και στη διάρκεια της Συνόδου. Συνολικά έχουν κατατεθεί 167 προτάσεις πολιτικές σχετικά με την ατζέντα της επόμενης Κομισιόν και μην ξεχνάμε ότι λόγο θα έχει σε αυτή και το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο. Πάντως ένα από τα θέματα “αγκάθια” δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό, παραδέχεται το Politico, που ρίχνει “βαριά σκιά” στην ευρωπαϊκή πολιτική απο το 2015 – αλλά αν δεν επιλυθεί τώρα, πότε; “Η διαχείριση των προκλήσεων της μετανάστευσης” είναι ένα από τα θέματα που περιλαμβάνονται στις προτάσεις Τουρκ. Οι ηγέτες θα πρέπει να επιλύσουν “την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης με ολοκληρωμένο τρόπο” αναφέρει το προσχέδιο, εξειδικεύοντας τι θεωρεί “εξωτερική διάσταση” – χώρες προέλευσης και μετάβασης – καθώς και προστασία των συνόρων και “εσωτερικά” ζητήματα. Μεγάλος στόχος θα είναι “η μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου της Ε.Ε” χωρίς να διακινδυνεύσει η ελεύθερη μετακίνηση των ευρωπαίων πολιτών.

Για Όρμπαν:

Κάποιον δεν πείστηκαν ότι η αναστολή συμμετοχής του Fidesz από το ΕΛΚ πως αποτελούσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν να απόσχει από συμπεριφορές που εκτιμώνται ως έλλειψη πίστης από την πλειοψηφία της ευρωπαϊκής του οικογένειας. Αποδεικνύεται ότι ηταν ένα μη φιλικό μήνυμα προς τον Όρμπαν που τον οδήγησε χθες να δηλώσει ότι δεν στηρίζει τελικά τον Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Κομισιόν. Τη δήλωση αυτή έκανε έχοντας δίπλα του τον επικεφαλής του αυστριακού ακροδεξιού κόμματος της Ελευθερίας, Χάνς – Κρίστιαν Στράχε. Η κίνηση του Όρμπαν έχει πολιτικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για τον Βέμπερ. Η ομάδα των φίλων του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι πολύ μικρότερη από ό,τι όταν εξελέγη ο Γιούνκερ για την προεδρία της Κομισιόν, επομένως η απόρριψη εκ μέρους του Όρμπαν ειναι σημαντική σήμερα. Επιπλέον το να παραμείνει ο Όρμπαν στο ΕΛΚ αλλά να μην δώσει την ψήφο του στον εκλεκτό της “οικογένειας” δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και ο δικός τους υποψήφιος, Φρανς Τίμερμανς – ή κάποιος άλλος κεντρώος – δεν έχουν και να κερδίσουν πολλά από την εγκατάλειψη του Όρμπαν ως προς τον Βέμπερ – ο ηγέτης της Ουγγαρίας ανέφερε ότι ακόμα αναζητά έναν “κατάλληλο” υποψήφιο για να στηρίξει αλλά δεν υπάρχει καμία περίπτωση αυτός να είναι ο Τίμερμανς.
Ενδιαφέρουσα την ίδια ώρα είναι η είδηση ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε συναντήθηκε με τον Εμμανουέλ Μακρόν λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Οι δυο τους “πιάστηκαν” επ’ αυτοφώρο να δειπνούν στο Παρίσι. Βασικο πιατο στο μενού ο σχηματισμός μιας φιλελεύθερης dream team για τον επανασχεδιασμό του πολιτικού χάρτη της Ε.Ε.

Στη Τσεχία:

Για δεύτερη συνεχιζόμενη εβδομάδα, δεκάδες χιλιάδες κόσμου πήραν μέρος σε διαδηλώσεις στην Πράγα και άλλες πόλεις της Τσεχίας χθες εναντίον του πρωθυπουργού, Αντρέι Μπαμπις και της νεοδιορισμένης υπουργού Δικαιοσύνης. Η Μαρί Μπενεσόβα διορίστηκε ως επικεφαλής του υπουργείου την περασμένη Τρίτη μετά την παραίτηση του προκατόχου του. Η Μπενεσόβα τώρα θα πρέπει να έχει σημαντικό έλεγχο σχετικά με τις διώξεις, περιλαμβανομένης και μιας ποινικής υπόθεσης που αφορά τον πρωθυπουργό. Οι διαδηλωτές ανησυχούν ότι ίσως η υπουργός επιχειρήσει να προστατέψει τον πρωθυπουργό ή να επηρεάσει την υπόθεση. Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πλατεία της Παλιάς Πόλης της Πράγας, σχεδόν οι διπλάσιοι από την προηγούμενη μέρα, αναφέρει η DW. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό ζητώντας την παραίτηση της Μπενεσόβα και ανεξαρτησία στη δικαιοσύνη λέγοντας πως “δεν είναι τυφλοί”. Ο Μπάμπις είναι ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στην Τσεχία και κατηγορείται για κατάχρηση κοινοτικών κονδυλίων προκειμένου να χτίσει μια πολυτελή βίλα σε οικόπεδο του το 2007. Πρόκειται για ένα σκάνδαλο ύψους 2 εκ ευρώ.

Στη Βρετανία:

Αναμενόμενο… τα πρωτοσέλιδα όλου του βρετανικού Τύπου να έχουν ρεπορτάζ για την άφιξη ενός ακόμα βασιλικού μωρού. Η Daily Mail αφιερώνει 23 σελίδες και έχει τίτλο απόσπασμα από τη δήλωση του Δούκα του Σάσεξ που σχολιάζοντας τον γιο του είπε πως “θα μπορούσα να πεθάνω γι αυτό το μικρούλι”.
Η Daily Mirror λέει απλά ‘είναι αγόρι!” και έχει 11 σελίδες αφιερωμένες στη γέννηση του νέου βασιλικού μωρού – ενώ αρκετά ρεπορτάζ υπάρχουν και στην Daily Telegraph καθώς και τη Sun.
Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα το όνομα για το μωρό. Είναι έβδομο στη σειρά για διαδοχή πίσω από τον πρίγκιπα της Ουαλίας, τον Δούκα του Κέμπριτζ και τα παιδιά του, καθώς και τον πρίγκιπα Χάρι. Είναι το 8ο δισέγγονο της Βασίλισσας.

 

Αλεξάνδρα Βουδούρη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα