back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πολυνομοσχέδιο: Αλλαγές σε καταβολή συντάξεων, βαρέα, διανομείς και αιτιολόγηση απόλυσης

Διαβάστε επίσης

Την αλλαγή της ημερομηνίας καταβολής της σύνταξης σε ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, προβλέπει διάταξη του πολυνομοσχεδίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 34 στους μη μισθωτούς, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, η σύνταξη θα καταβάλλεται την τέταρτη τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα, αντί για την πρώτη ημέρα εργάσιμη του μήνα που ισχύει σήμερα.

Ωστόσο, στους μισθωτούς του ΕΦΚΑ η σύνταξη θα καταβάλλεται, όπως ισχύει, δηλαδή την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

Πάντως, επισημαίνεται ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι ημερομηνίες δύναται να διαφοροποιούνται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΦΚΑ.

Ευνοϊκή ρύθμιση για τα βαρέα

Την αύξηση σε 17 από 13 έτη που είναι σήμερα, του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο πρέπει να έχουν συμπληρωθεί τα 1.000 εκ των 3.600 απαιτούμενων ενσήμων ΒΑΕ από συνολικό χρόνο ασφάλισης 4.500 ημερών ή 15 ετών, για ασφαλισμένους έως 31 Δεκεμβρίου 1992, προκειμένου να δικαιούνται σύνταξης, προβλέπει διάταξη του πολυνομοσχεδίου που κατατέθηκε στην Βουλή.

Ταυτόχρονα, παρέχεται η δυνατότητα συγκέντρωσης των απαιτούμενων προϋποθέσεων σε ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα έως και την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.

“Φρένο” σε απολύσεις- Προσλήψεις ειδικών κατηγοριών

Την καθιέρωση του όρου της “αιτιολογημένης απόλυσης” προβλέπει διάταξη του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας.

Στο εξής, κάθε εργοδότης για να καταγγείλει μια σύμβαση εργασίας θα καλείται να αιτιολογήσει την απόφαση του.

Η αιτιολόγηση, θα πρέπει να συνάδει είτε με την ποιότητα της παροχής υπηρεσιών από τον εργαζόμενο, είτε με προβλήματα της ίδιας της επιχείρησης.

Σε διαφορετική περίπτωση, η καταγγελία της σύμβασης θα θεωρείται άκυρη και θα οφείλονται στον εργαζόμενο μισθοί υπερημερίας.

Παράλληλα, προβλέπονται ευνοϊκότεροι όροι πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ ατόμων να αναπηρίες σε δημόσιες υπηρεσίες, ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, αλλά και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου (ΝΠΔΔ) και Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ).

Ειδικότερα, τίθεται όριο 5% στο σύνολο των θέσεων εργασίας που προκηρύσσονται από τον εκάστοτε φορέα, να προέρχονται από αυτή την ειδική κατηγορία πολιτών, ενώ θα υπάρξει πρόσθετη μοριοδότηση από τον ΟΑΕΔ.

Διανομείς

Ο εργοδότης, υποχρεούται να δηλώνει γραπτώς στο ηλεκτρονικό σύστημα “Εργάνη” το όχημα με τον αριθμό κυκλοφορίας που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο.

Επίσης, οφείλει να εφοδιάζει με τον κατάλληλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας τους εργαζόμενους, οι οποίοι κατά την εκτέλεση της εργασίας τους χρησιμοποιούν μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής δικής του ή των εργαζόμενων.

Επιπροσθέτως, προβλέπεται η λήψη αναγκαίων μέτρων ώστε τα οχήματα που χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους να είναι κατάλληλα προσαρμοσμένα και συντηρημένα, προκειμένου να διασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία τους.

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος χρησιμοποιεί μεταφορικό μέσο δικής του ιδιοκτησίας, νομής ή κατοχής, ο εργοδότης οφείλει να καταβάλλει πρόσθετη μηνιαία αποζημίωση κίνησης και συντήρησης του οχήματος, ίση με το 15% του νόμιμου κατώτατου μισθού ή της προκύπτουσας αναλογίας σε περίπτωση μερικής απασχόλησης. Η αποζημίωση, δεν υπόκειται σε ασφαλιστικές εισφορές.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα