back to top
17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γαλλία: Συνεχίζεται η δίκη της France Telecom για τις δεκάδες αυτοκτονίες

Διαβάστε επίσης

Δέκα ολόκληρα χρόνια μετά τις μαζικές αυτοκτονίες στην εταιρία France Telecom που πάγωσαν την Γαλλία, ξεκίνησε επιτέλους η δίκη εις βάρος της ηγεσίας του ομίλου που αναμένεται να διαρκέσει έως τις 12 Ιουλίου.

Η επίσημη κατηγορία, όπως τουλάχιστον την περιγράφει ο ποινικός κώδικας, είναι “επαναλαμβανόμενες ενέργειες που έχουν ως στόχο ή ως αποτέλεσμα την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας” και κατηγορούμενη ως “ηθικό πρόσωπο” είναι η ίδια η εταιρία France Telecom.

Δεν λείπουν όμως και τα φυσικά πρόσωπα, οι τρεις ηγετικές μορφές της εταιρίας την εποχή εκείνη (2005-201) δηλαδή που επίσης βρίσκονται στη λίστα των κατηγορούμενων. Πρόκειται για τον τότε πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο Ντιντιέ Λομπάρ, τον αναπληρωτή του Λουί-Πιερ Βεν και τον τότε διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού Ολιβιέ Μπαρμπερό.

Στην χθεσινή δεύτερη μέρα της πολύκροτης δίκης, ο Λομπάρ εξέφρασε μεν την βαθιά του λύπη αλλά δεν παραδέχτηκε με κανέναν τρόπο λάθη ή ενοχές για τους χειρισμούς του. Μιλάμε για τον άνθρωπο που φαίνεται να είχε υποσχεθεί στην διεύθυνση ότι οι 22.000 απολύσεις που απαιτούνταν θα γίνονταν “από την πόρτα ή από το παράθυρο” ενώ είχε κάνει λόγο για “μόδα αυτοκτονίας” την εποχή εκείνη.

Θυμίζουμε ότι μέσα σε δύο χρόνια (2008 και 2009) αυτοκτόνησαν 35 εργαζόμενοι της εταιρίας – αρκετοί δε από αυτούς επέλεξαν να το κάνουν μέσα στο γραφείο τους! Λίγα χρόνια πριν, το 2004, η France Telecom είχε ιδιωτικοποιηθεί, γεγονός που είχε επιφέρει πολλές και απότομες αλλαγές στην διοίκηση και την διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

Εκτός από τις αυτοκτονίες, η έρευνα έδειξε και πολλές περιπτώσεις εργαζομένων που οδηγήθηκαν σε κατάθλιψη ή ακόμα επιχείρησαν να βάλουν τέλος στην ζωή τους χωρίς να το πετύχουν.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα