back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΝΔ: Κυβερνητικές παροχές για περιορισμό του εύρους της ήττας στις Ευρωεκλογές

Διαβάστε επίσης

Προεκλογικού χαρακτήρα και ως μία “απεγνωσμένη” προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει το εύρος της ήττας που θα υποστεί στην εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου, θεωρούν στη ΝΔ τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού, οι οποίες εκλαμβάνονται πάντως από την Πειραιώς και ως υιοθέτηση μεμονωμένων δεσμεύσεων της ΝΔ για μείωση της φορολογίας.

Τονίζεται ωστόσο ότι αυτό γίνεται με μεγάλη καθυστέρηση καθώς έχει προηγηθεί μία τετραετία συνειδητής υπερφορολόγησης που- όπως λένε στη ΝΔ-“διέλυσε την οικονομία και τη μεσαία τάξη”.

Στο πλαίσιο αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση έκανε λόγο για “καλοδεχούμενες” δεσμεύσεις και ίδια προσανατολίζεται να στηρίξει “οποιοδήποτε μέτρο αντιγράφει τις δικές της δεσμεύσεις και έρχεται να απαλύνει τις συνέπειες που προκάλεσε η καταστροφική πολιτική του κ. Τσίπρα εδώ και 4 χρόνια”, όπως λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως η στάση της έναντι της εξαγγελίας για “13η σύνταξη” δεδομένου ότι στην τηλεοπτική συνέντευξη που είχε παραχωρήσει την Πρωτομαγιά στον Ant1 ο κ. Μητσοτάκης είχε τονίσει ότι ¨αυτή την στιγμή δεν υπάρχει δυνατότητα για 13η σύνταξη” εκτιμώντας ότι “σήμερα η ελληνική οικονομία δεν το αντέχει”.
Σε ότι αφορά την συγκεκριμένη εξαγγελία του κ. Τσίπρα, στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι επειδή γνωρίζει ότι τον Δεκέμβριο, που δίδεται το κοινωνικό μέρισμα από το υπερ-πλεονασμα, ο ίδιος δεν θα είναι πρωθυπουργός- καθώς θα έχουν προηγηθεί εθνικές εκλογές- δίνει τώρα “μισή 13η σύνταξη” ως “δώρο Άνοιξης” για προεκλογικούς λόγους

Ταυτόχρονα, η Πειραιώς επιμένει ότι “την ώρα που υπόσχεται μισή 13η σύνταξη, κόβει την 12η καθώς αρνείται να ψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για να μην μειωθεί εδώ και τώρα το αφορολόγητο”.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν “αοριστίες” όσα ειπώθηκαν για το ζήτημα αυτό στο Ζάππειο . “Ο κ. Τσίπρας είπε γενικώς και αορίστως ότι δεν θα το εφαρμόσει το 2020 την ώρα που δίπλα του ο κ. Τσακαλώτος σχολίαζε πως “φαίνεται ότι” δεν θα εφαρμοστεί”, τονίζουν γαλάζια στελέχη, τα οποία εξακολουθούν να θεωρούν ως μείζονος σημασίας σε ότι αφορά την χθεσινή συνέντευξη τύπου, το γεγονός ότι ” ο κ. Τσίπρας αρνείται να ακυρώσει εδώ και τώρα τη μείωση του αφορολόγητου, όπως ζητάει ο κ. Μητσοτάκης”, ο οποίος έχει προαναγγείλει ως γνωστόν, και κατάθεση σχετικής τροπολογίας από τη ΝΔ.

Η κριτική που θα ασκήσει η ΝΔ και στη διάρκεια της συζήτησης που ξεκινά σήμερα Τετάρτη στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, επικεντρώνεται στην επιχειρηματολογία ότι η σημερινή κυβέρνηση “μέσα σε 4 χρόνια πήρε μέτρα λιτότητας 10 δις ευρώ και τώρα εξαγγέλλει ότι θα επιστρέψει προσωρινά το 1 δις, το οποίο όμως θα πάρει πίσω εις διπλούν από 1.1.2020 καθώς δεν ψηφίζει μα ακυρωθεί τώρα η μείωση του αφορολόγητου”.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση διατυπώνουν εξάλλου ερωτηματικά σε σχέση με τον καταπιστευματικό λογαριασμό (escrow account) στον οποίο θα δεσμευθούν 5,55 δισ. ευρώ και η Πειραιώς θα ζητήσει να υπάρξουν άμεσα διευκρινίσεις, με κάθε λεπτομέρεια, από την κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό.

Απόστολος Χονδρόπουλος 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα