back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σπ. Ψύχας: Το 23% των Ευρωπαίων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας

Διαβάστε επίσης

«Δεν υπάρχουν ντιρεκτίβες, κανονισμοί και οδηγίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την καταπολέμηση της φτώχειας, όπως για παράδειγμα υπάρχουν για τα τρόφιμα τους καταναλωτές κλπ. Μπαίνει δηλαδή ένα πλαίσιο, υπάρχουν κάποιοι στόχοι χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωτική η εφαρμογή τους από τα κράτη με κάποιο νομικό τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Σπύρος Ψύχας μέλος του ΔΣ του Ελληνικού Δικτύου για την Καταπολέμηση της Φτώχειας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» και στις Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου, τόνισε πως «αν θέλουμε να μιλάμε για κοινωνική Ευρώπη η φτώχεια πρέπει να σταματήσει».

«Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν 113 εκατ. φτωχοί δηλαδή το 23% των Ευρωπαίων πολιτών ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας χωρίς σ΄ αυτό το ποσοστό να περιλαμβάνονται οι αλλοδαποί, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες. Η Ευρώπη είχε βάλει στόχο το 2010 να μειωθούν οι φτωχοί κατά 10 εκατ μέχρι το 2020. Τελικά μειώθηκαν μόλις κατά 4,5 εκατ. Απέτυχε τραγικά πέφτοντας κατά 15,5 εκατ κάτω από τον προβλεπόμενο στόχο».

Εξίσου τραγικά όπως αναφέρει ο κ. Ψύχας είναι και τα ποσοστά για την Ελλάδα: «σύμφωνα με τα στατιστικά της ΕΛΣΤΑΤ το 2017 το 34,8% ζει στον κίνδυνο της φτώχειας. Ζουν με εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας που σημαίνει πως δεν έχουν χρήματα για θέρμανση, για σωστή διατροφή, για διακοπές, για να πληρώσουν τα δάνεια τους. Επίσης το 18% στις ηλικίες 18 με 59 ετών διαβιούν σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένας και ζουν με τις συντάξεις του παππού και από τα επιδόματα ή με δουλειές του ποδαριού. Αν τώρα τα στοιχεία που θα βγουν μετά από ένα μήνα για το 2018 δείξουν πως μειώθηκε η φτώχεια μια ή δύο μονάδες δεν αλλάζει την πραγματικότητα η οποία είναι πως 1 στους 3 Ελληνες ζουν στα όρια της φτώχειας ή και κάτω από αυτά».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα