back to top
21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

21.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΔΝΤ: Επένδυση στην ανάπτυξη και στην κοινωνική συνοχή, όχι σε βραχυπρόθεσμα δημοφιλή μέτρα

Διαβάστε επίσης

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επικεντρώσει στη μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, και τη στήριξη των αδύναμων πληθυσμιακών ομάδων, όχι σε βραχυπρόθεσμα δημοφιλή μέτρα».

Αυτό επεσήμανε ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

Όπως δήλωσε, η Ελλάδα έχει υπερβεί τους δημοσιονομικούς στόχους των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων της αλλά με κόστος για την ανάπτυξη, όπως οι μειωμένες δαπάνες για επενδύσεις. Επεσήμανε ότι η χώρα συνεχίζει να εμφανίζει μικρή παραγωγικότητα, τα δημογραφικά της στοιχεία είναι εξαιρετικά ασθενή, με τις προβλέψεις να είναι τρεις φορές χειρότερες από το μέσο ευρωπαϊκό όρο έως το 2070 και την ανεργία να παραμένει σε μη αποδεκτά υψηλά επίπεδα.

Ο κ. Ντόλμαν ανέφερε ότι η Ελλάδα επανάκτησε πρόσβαση στις αγορές ομολόγων αλλά τα spread των ομολόγων της, τα οποία αντανακλούν το ρίσκο της χώρας, παραμένουν υψηλά.

Υποστήριξε ότι δύο παραμένουν οι προτεραιότητες στη δημοσιονομική πολιτική:

-Καλύτερο μείγμα φορολογικής πολιτικής – οι φόροι είναι πολύ υψηλοί και τα αντισταθμιστικά οφέλη πολύ χαμηλά.

«Αυτό δεν είναι αρνητικό μόνο για την ανάπτυξη, αλλά επίσης για τη ικανότητα πληρωμών και την κοινωνική συνοχή» δήλωσε ο αξιωματούχος του Ταμείου, συμπληρώνοντας: «Δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση» δήλωσε.

-Διαχείριση του κινδύνου από ενδεχόμενες αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων για τα αναδρομικά τα οποία μπορούν να ανέλθουν έως και 9 δισεκατομμύρια.

Γιάννης Παπαγεωργίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα