back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έρευνα: πώς αντιλαμβάνονται οι νέοι την ΕΕ, το μέλλον τους και τη δημοκρατία

Διαβάστε επίσης

Ποια θέματα θεωρούν οι νέοι Ευρωπαίοι σημαντικότερα ενόψει Ευρωεκλογών και πώς αντιλαμβάνονται την ΕΕ; Σύμφωνα με την Έρευνα Ευρωπαίων Νέων του γερμανικού Ιδρύματος TUI, οι νέοι προβληματίζονται κυρίως για την κλιματική αλλαγή και επιθυμούν περισσότερη ΕΕ.

“Η νέα γενιά ζητά να ακούγεται περισσότερο η φωνή της”, τόνισε η Έλκε Χλάβατσεκ, διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος. Παρόλα αυτά, μόνο ένας στους δύο ευρωπαίους πολίτες ηλικίας 16-26 ετών θεωρεί ότι οι Ευρωεκλογές είναι σημαντικές και μόλις ένας στους πέντε αισθάνεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους εκπροσωπεί πραγματικά. Αυτό, ίσως, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, δεδομένου ότι η μέση ηλικία των μελών του ΕΚ είναι 56. Ο νεότερος ευρωβουλευτής είναι ένας 30 ετών και προέρχεται από τη Βουλγαρία.

Μολονότι για την πλειοψηφία των ερωτηθέντων (50%) “η πολιτική χορήγησης ασύλου και η μετανάστευση” είναι το σοβαρότερο ζήτημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη αυτή τη στιγμή η ΕΕ, αυτό δεν συνεπάγεται ότι απορρίπτουν τα ανοιχτά σύνορα εντός της. Το 43% των ερωτηθέντων που εκτιμά ότι η χορήγηση ασύλου και το μεταναστευτικό είναι τα σημαντικότερα ζητήματα, παράλληλα, θεωρεί τα ανοιχτά σύνορα εντός Ένωσης ευκαιρία. Μόλις το 27% τα αντιλαμβάνεται ως απειλή. Η συντριπτική πλειοψηφία των νέων αντιμετωπίζει θετικά την ελευθερία κίνησης εντός ΕΕ.

Ευκαιρία ή απειλή;

Την προστασία του περιβάλλοντος αντιλαμβάνεται ως ευκαιρία το 55% των ερωτηθέντων και ως απειλή το 16%, την ψηφιοποίηση ως ευκαιρία το 45% και ως απειλή 10%, τα ανοιχτά σύνορα ως ευκαιρία το 41% και ως απειλή το 23%, το κοινό νόμισμα ως ευκαιρία το 49% και ως απειλή το 20%, τον καπιταλισμό και το ελεύθερο εμπόριο ως ευκαιρία το 33% και ως απειλή το 17%, την μετανάστευση ως ευκαιρία το 28% και ως απειλή το 29%, το Brexit ως ευκαιρία μόλις το 14% και ως απειλή το 34% και τα ευρωσκεπτιστικά κόμματα ως ευκαιρία το 14% και ως απειλή το 3%.

Τα σημαντικά ζητήματα

Άλλα ζητήματα που οι νέοι θεωρούν σημαντικά, πέραν την πολιτικής χορήγησης ασύλου και του μεταναστευτικού, είναι η περιβαλλοντική πολιτική και η προστασία των ζώων (28%), η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική (28%), η αντιμετώπιση της ανεργίας (24%), η εγκληματικότητα και η απονομή δικαιοσύνης (23%), η κοινωνική πολιτική (19%), η πολιτική υγείας (18%), η ευρωπαϊκή πολιτική (15%), η εξωτερική και αμυντική πολιτική (15%), η εκπαιδευτική πολιτική (14%), η ισότητα των φύλων (14%), οι υποδομές (11%), η ψηφιοποίηση (6%) και, τέλος, ο πολιτισμός (4%).

“Πιστεύετε ότι η γενιά σας θα έχει καλύτερο βιωτικό επίπεδο από αυτή των γονιών σας;”

Στην ερώτηση: “Πιστεύετε ότι η γενιά σας θα έχει καλύτερο οικονομικό και βιωτικό επίπεδο από αυτή των γονιών σας;”, οι νέοι  απάντησαν ως εξής: στην Πολωνία 52% ναι και το 26% όχι, στην Δανία ναι το 37% και το 21% όχι, στη Γερμανία το 37% ναι και  το 35% όχι, στην Σουηδία το 36% ναι και το 35% όχι, στη Φινλανδία το 30% ναι και το 32% όχι, στην Ιταλία το 21% ναι και το 56% όχι, στην Ισπανία το 21% ναι και το 54% όχι, στην Ελλάδα το 20% ναι και το 66% όχι , στο Ηνωμένο Βασίλειο το 20% ναι και το 64% όχι, στη Γαλλία το 19% ναι και το 53% όχι, ενώ κατά μέσο όρο στην ΕΕ ναι απαντά το 30% και όχι το 43%.

Η αμφισβήτηση της δημοκρατίας

Ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι μόλις το 58% των ερωτηθέντων είναι πεπεισμένο ότι η δημοκρατία είναι η καλύτερη μορφή διακυβέρνησης. Τα χαμηλότερα ποσοστά αποδοχής του πολιτεύματος σημειώνονται στη Γαλλία (38%) και στην Ιταλία και την Πολωνία με 46%.

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια στην εμπιστοσύνη στη δημοκρατία

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη δημοκρατία σημειώνεται στη χώρα μας (73%), στη Γερμανία και τη Σουηδία (66%) και στη Δανία (65%). Ενθαρρυντικό είναι ότι μόνο ένα 6% θεωρεί ότι καλύτερο είναι άλλο πολίτευμα πλην της δημοκρατίας.

Το 60% των νέων μάλλον θα ψηφίσει στις Ευρωεκλογές

Περίπου το 60% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είναι τουλάχιστον “πιθανό” να ψηφίσει στις φετινές Ευρωεκλογές. Στα περισσότερα κράτη-μέλη της ΕΕ οι πολίτες έχουν δικαίωμα ψήφου στην ηλικία των 18. Στην Μάλτα και την Αυστρία η ηλικία αυτή είναι τα 16 έτη και στη χώρα μας τα 17.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα