back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κυπριακή ΑΟΖ: Την Αντίδραση της ΕΕ για την τουρκική δραστηριότητα τόνισε ο Ν. Αναστασιάδης

Διαβάστε επίσης

Αντίδραση της ΕΕ στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ανάλογη του ειδικού βάρους της ΕΕ, ζήτησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά την προσέλευσή του στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σιμπίου της Ρουμανίας.

«Θέλουμε στήριξη ανάλογη του κύρους της ΕΕ»

«Ελπίζουμε να γίνει κάτι το οποίο να καταξιώνει την Ευρώπη στα μάτια όλων των Ευρωπαίων και ιδιαίτερα στη βάση των αρχών της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, αλλά και του σεβασμού της κυριαρχίας των κρατών γενικότερα, πολύ περισσότερο των κρατών μελών», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Αναστασιάδης.

Συνεχίζοντας, είπε ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου «θα αναπτύξει τα όσα τελευταία συμβαίνουν δυστυχώς ως αποτέλεσμα της παραβίασης του διεθνούς δικαίου από πλευράς Τουρκίας» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα έχουμε την ισχυρή στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της ΕΕ».

Σε ερώτηση για το αν θα ζητήσει από τους ευρωπαίους ομολόγους του κυρώσεις κατά της Τουρκίας, απάντησε: «Αυτά θα τα δούμε στη συνέχεια».

Την ίδια ώρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ερωτηθείς για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, απάντησε: «Σε αυτό το θέμα είμαι Κύπριος».

«Η ΕΕ πρέπει να έχει κοινή θέση όπου το Διεθνές Δίκαιο παραβιάζεται στην περιοχή μας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, στο Σίμπιου της Ρουμανίας.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν προκρίνει τις κυρώσεις ή τη διπλωματία ως απάντηση στις τουρκικές ενέργειες ο κ. Τσίπρας είπε: «Πρώτα η διπλωματία». «Δεν μπορεί να είναι πρόεδρος της Κομισιόν ο Βέμπερ»

Ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε βολές κατά του υποψήφιου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ. «Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα τοποθετείται ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό και στην ξενοφοβική προσέγγιση της άκρας δεξιάς στο μεταναστευτικό. Αυτός ο πρόεδρος δεν μπορεί να είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ» ανέφερε προσθέτοντας: «Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα υποστηρίξει τις θεμελιώδεις ιδέες και αρχές της Ευρωπαικής Ένωσης, ήτοι έναν πρόεδρο που θα προάγει την αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ισχυρότερα εργαλεία για να προστατεύσει το κράτος δικαίου και να καταπολεμήσει τη διαφθορά, δήλωσε σήμερα ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τη Ρουμανία η οποία κατηγορείται από τις Βρυξέλλες ότι υπονομεύει τη δημοκρατία.

«Η μελλοντική Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό την ηγεσία μου θα επιμείνει στην αρχή του κράτους δικαίου. Θα παρουσιάσω έναν δεσμευτικό μηχανισμό για το κράτος δικαίου για όλη την Ευρώπη», τόνισε ο Βέμπερ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Οι πολίτες σε όλη την Ευρώπη επιθυμούν να ζουν σε μια χώρα και μια κοινωνία όπου η μάχη κατά της διαφθοράς αποτελεί προτεραιότητα, όπου η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας είναι ξεκάθαρη και όπου διασφαλίζεται η ελευθερία του Τύπου», πρόσθεσε.

Εικοσάλεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Σιμπίου της Ρουμανίας. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η τουρκική προκλητικότητα στην ΑΟΖ της Κύπρου, θέμα για το οποίο ενημέρωσαν τους ομολόγους τους και το οποίο συζητήθηκε εκτεταμένα στη Σύνοδο.

«Ουδόλως είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις στην Τουρκία», υπογράμμισε ΠτΔ, Προκόπης Παυλόπουλος.

Ανησυχία για την πρόθεση της Τουρκίας να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυριακή ΑΟΖ εξέφρασε το Λονδίνο, μέσω του Βρετανού ΥΠΕΞ, Τζέρεμι Χαντ.

«Εάν η Άγκυρα συνεχίσει αυτή τη συμπεριφορά, πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις», ανέφερε ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Αθήνα και Λευκωσία αναμένεται να αναδείξουν στη Σύνοδο το ζήτημα της τουρκικής δραστηριότητας εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Την ίδια ώρα, η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το CNN Τοurk, μια φρεγάτα κι ένα υποβρύχιο συνοδεύουν το γεωτρύπανο “Πορθητή” στη κυπριακή ΑΟΖ, ενώ βόρεια της Κύπρου πλέουν άλλα 12 τουρκικά πολεμικά πλοία. Πάντως, τη ίδια ώρα προς την Κύπρο από την περιοχή νότια της Κρήτης κινείται αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Στο επίκεντρο της άτυπης Συνόδου Κορυφής θα τεθούν η στρατηγική ατζέντα της ΕΕ για την επόμενη πενταετία, η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, το μεταναστευτικό και η ανάπτυξη της οικονομικής βάσης και συγκλίσεων στην Ένωση. «Η Ευρώπη είναι η πολυτιμότερη ιδέα που είχαμε ποτέ, υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωσή τους 21ένας αρχηγοί κρατών – μελών της ΕΕ, παροτρύνοντας τους πολίτες να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές.

Νewsroom Aθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα