back to top
20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

20 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Για Σύνοδο Κορυφής: Το σημερινό άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεξάγεται στο “διαμάντι της Τρανσυλβανίας” υπό δρακόντεια μέτρα ασφάλειας. Θα χρησιμοποιηθεί ακόμα και πολεμικό αεροπλάνο του ΝΑΤΟ με τεράστιο ραντάρ που συνήθως αντίστοιχα περιπολούν τους ουρανούς σε χώρες που φιλοξενούν μεγάλες διοργανώσεις όπως για παράδειγμα Ολυμπιακούς Αγώνες κτλ.

Η άτυπη σύνοδος θα ξεκινήσει στο Παλάτι Μπρουκενταλ όπου το γεύμα εργασίας θα “αφιερωθεί στη θέση της Ευρώπης στον κόσμο” και θα συνεχίσει στο δημαρχείο της πόλης, όπου αναμένονται όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτός της Τερέζα Μέι. Θα εχει ολοκληρωθεί έως τις 6 το απόγευμα. Για ποιο λόγο γίνεται αυτή η Σύνοδος; Δεδομένου ότι δεν θα συζητηθεί το Brexit κάτι που είχε οραματιστεί ο Γιούνκερ αρχικά πριν τη νέα αναβολή της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Και παρά το γεγονός ότι ο Τουσκ είπε πως η Σύνοδος θα επιτρέψει στους Ευρωπαίους ηγέτες να ξεκινήσουν να προετοιμάζουν … το έδαφος για το μέλλον της Ε.Ε δεν πρόκειται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τη στρατηγική ατζέντα (η οποία θα συζητηθεί αλλά δεν θα οριστικοποιηθεί πριν από τις ευρωεκλογές) ούτε για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τις θέσεις στα ανώτατα θεσμικά όργανα για την επόμενη 5ετία.

Διπλωμάτες δήλωσαν ότι αναμένουν το θέμα αυτό να τεθεί από κάποιους ηγέτες, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιου είδους συναντήσεις. Ένας διπλωμάτης ωστόσο είπε πως “είναι πολύ νωρίς” για να δηλωθούν ονόματα επιμένοντας ότι υπάρχουν ακόμα ανοιχτά ζητήματα που αφορούν τη διαδικασία επιλογής υποψηφίων: Θα πρέπει η Ε.Ε να έχει στόχο να αποφασίσει για τις θέσεις αυτές νωρίτερα από τις ευρωεκλογές; Θα συναντηθούν ξανά αμέσως μετά τις ευρωεκλογές ώστε να συγκρουστούν για το ποιος πραγματικά κέρδισε; Επίσης, πως θα προχωρήσει η διαδικασία Spitzenkandidat σχετικά με την επιλογή του νέου προέδρου της Κομισιόν; Θα συνεχίσουν ως έχει όπως έχουν δεσμευθεί αρκετές πολιτικές ομάδες στο Ευρωκοινοβούλιο; Θα πρέπει να το αγνοήσουν; ή θα πρέπει να δελεάσουν με κάποιο τρόπο το κοινοβούλιο προσφέροντας ένα είδος συμφωνίας που θα ικανοποιεί τους πάντες; Επομένως γιατί γίνεται αυτή η σύνοδος; Οι διπλωμάτες πραγματικά δεν είχαν απάντηση, αναφέρει το Politico. Αλλά όταν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν να συναντώνται πιο συχνά και άτυπα ώστε να συζητούν ελεύθερα χωρίς να πρέπει να δεσμευθούν σε συγκεκριμένες αποφάσεις… τελικά κατέληξαν με ό,τι ευχήθηκαν.

Στη Βρετανία:

Η φωτογραφία του νέου μέλους της βασιλικής οικογένειας με τους γονείς του και τη βασίλισσα, Ελισάβετ κοσμεί όλα τα πρωτοσέλιδα του βρετανικού Τύπου.
Η γελοιογραφία στην Telegraph δείχνει έναν ρεπόρτερ έξω από το Γούινσδορ “Ο Άρτσι το μωρό είναι έβδομο στη σειρά διαδοχής του θρόνου αλλά και πέμπτο στη σειρά να αντικαταστήσει την Μέι”.
Στο βασικό άρθρο της εκτιμά ότι είναι πλέον αρκετοί όσοι πλέον μοιράζονται το ίδιο αίσθημα με την Άντρεα Τζένκινς που ζήτησε ευθέως από την πρωθυπουργό να παραιτηθεί στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας “των ερωτήσεων προς την πρωθυπουργό”.
Η i εκτιμά από την πλευρά της ότι μια μεγάλη ήτττα στις ευρωεκλογές μπορεί να οδηγήσει στο τέλος της πρωθυπουργίας της.
Ένας υπουργός δήλωσε στη Mail: “Μετρά αντίστροφα ο χρόνος για το τέλος της Μέι”.

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Γιούνκερ φέρεται να έχει παρακαλέσει την Μέι ‘να επιταχύνει’ με το Brexit επειδή σύντομα θα παραιτηθεί από τη θέση του και μάλιστα την ίδια μέρα που η Βρετανία από την Ε.Ε. Μιλώντας σε μια εκδήλωση στο Σιμπίου “για τον Διάλογό με τους Πολίτες” ενόψει της Συνόδου Κορυφής ο Γιούνκερ δήλωσε “θα τελειώσω τη δουλειά μου την 1η Νοεμβρίου φέτος. Στην πραγματικότητα τα μεσάνυχτα της 31ης Οκτωβρίου. Οι Βρετανοί υποτίθεται ότι θα αποχωρήσουν την 31η Οκτωβρίου και δήλωσε στην Τερέζα Μέι “θα αποχωρήσω τα μεσάνυχτα, επομένως επιταχύνετε τη διαδικασία”

Σε ο,τι αφορά τις ευρωεκλογές τρία από τα τέσσερα βασικά κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ξεκινούν σήμερα τις προεκλογικές τους εκστρατείες, δύο εβδομάδες πριν απο τις εκλογές. Οι Εργατικοί, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το Εθνικό κόμμα της Σκωτίας θα πραγματοποιήσουν μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα την ώρα που η Βρετανία μπαίνει σε μια προεκλογική περίοδο για τις πιο σουρεαλιστικές εκλογές στη σύγχρονη ιστορία της. Μόνο οι Τόρις θα λείπουν που δεν θα εμπλακούν σε καμία προεκλογική εκστρατεία ούτε θα διοργανώσουν κάποια συγκέντρωση. Ο πολιτικός συντάκτης της Daily Mail Τζέισον Γκρόοβς αναφέρει πως πηγές από το κόμμα του μετέφεραν ότι δεν θα υπάρξει ούτε προεκλογικό μανιφέστο. ‘Τι θα βάζαμε σε αυτό; του είπαν χαρακτηριστικά.

Στη Γαλλία:

Το κόμμα του Εμμανουέλ Μακρόν La République En Marche παρουσίασε τελικά το προεκλογικό του πρόγραμμα για τις ευρωεκλογές χθες, τελευταίο από όλα τα πολιτικά κόμματα στη χώρα. Ο τίτλος: “πρότζεκτ αναγέννηση” που περιλαμβάνει ένα βασικές προτάσεις που περιλαμβάνουν αύξηση των επενδύσεων σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική πολιτική, επιβολή φόρου στους τεχνολογικους κολοσσούς στην Ευρώπη και ευρωπαϊκό στρατό. Σύμφωνα με το Politico το πρόγραμμα αποτελεί μια συνέχεια της τακτικής του Μακρόν να “δανείζεται” ιδέες από την αριστερά και τη δεξιά. Περιλαμβάνει ιδέες του Ζακ Ντελόρ, όταν ήταν πρόεδρος της Κομισιόν, ζητώντας περισσότερους ελέγχους στα σύνορα, επιβολή επαναπατρισμού των μεταναστών ενώ προτείνει να δοθεί στους Ευρωπαίους το δικαίωμα να εισηγούνται νομοσχέδια μέσω συλλογής 1 εκ υπογραφών.

Στην Ιταλία:

Σχεδόν δύο εβδομάδες αφού έγινε πρωτοσέλιδο ο Αρμάντο Σίρι μέλος της ιταλικής κυβέρνησης απο την ακροδεξιά Λέγκα τελικά …απολύθηκε χθες. Για τον Σίρι έχει διαταχθεί έρευνα από την εισαγγελία για εμπλοκή του σε σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο αρνείται. Δεν θα είναι όμως πλέον αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του πρωθυπουργού, Τζιουζέπε Κόντε. “Υπήρξε μια ειλικρινής συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο όπου εκφράστηκε η πλήρης εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο μου και η κυβέρνηση πήρε τη σωστή απόφαση δήλωσε ο Κόντε”.

Στην Ισπανία:

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ συναντήθηκε με τους πολιτικούς του αντιπάλους αυτή την εβδομάδα, καθώς επιχειρεί να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές του περασμένου μήνα. Και ενώ ο Σάντσεθ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για το τι θα κάνει οι συναντήσεις αυτή την εβδομάδα έδειξαν ξεκάθαρα ένα πράγμα: η πιο σκληρή μαχη τώρα στην Ισπανια είναι μεταξύ των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο Σάντσεθ πάντως δεν έχει δώσει κάποια συνέντευξη Τύπου από τις εκλογές και μετά, αλλά στο Twitter είχε χαρακτηρίσει τη συνάντηση με τον Ιγκλέσιας “θετική και εποικοδομητική”. Το γραφείο του πρωθυπουργού προσέθεσε στην ανακοίνωση ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν στο πλαίσιο “μιας προοδευτικής πλειοψηφίας” εντός του κυβερνητικού οργάνου του Κογκρέσου – που είναι υπεύθυνο για το νομοθετικό έργο – και αποτελείται από 9 βουλευτές και θα πρέπει να έχει εκλεγεί στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της ολομέλειας στις 21 Μαϊου. Από την πλευρά του και ο Ιγκλέσιας επιβεβαίωσε αυτη τη δέσμευση και απέφυγε να απαντήσει ωστόσο αν εκείνος και ο Σάντσεθ κατόρθωσαν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους προκειμένου να σχηματισουν μια νέα κυβέρνηση. “Θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι συμφωνούμε” είπε πάντως. “Η δουλειά θα πάρει αρκετό χρόνο, απαιτεί διακριτικότητα, προσοχή και καλή θέληση και από τις δύο πλευρές. Ειμαι αισιοδοξος για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα”. Οι συνεργάτες του Σάντσεθ πάντως επιχείρησαν να υποβαθμίσουν την ανάγκη συνεργασίας με τους Podemos στην κυβέρνηση και επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός θα είναι ικανοποιημένος αν γίνει επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με καποια ανεξάρτητη στήριξη, όπως έκανε τους τελευταιους 10 μήνες.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Χόσεπ Μπορέλ δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες ότι “δεν είναι απαραίτητος ένας κυβερνητικός συνασπισμός” και προσέφερε ως παράδειγμα την Πορτογαλία όπου ο επίσης Σοσιαλιστής πρωθυπουργός, Αντόνιο Κοστα είναι επικεφαλής μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με στήριξη από το κοινοβούλιο των ριζοσπαστικών κομμάτων της αριστεράς. Οι συναντήσεις πάντως ανέδειξαν μια σκληρή σύγκρουση μεταξύ του Λαϊκού Κόμματος και των Ciudadanos καθώς και τα δύο κόμματα διεκδικούν τη θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το κόμμα του Πάμπλο Κασάδο να έχει χάσει σχεδόν τις μισές έδρες αλλά να τερματίζει δεύτερο στις εκλογές ενώ το κόμμα του Ριβέρα να έχει αυξήσει τις έδρες τους αλλά να τερματίζει τρίτο.

Ο Κασάδο δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Σάντσεθ ότι το κόμμα του θα είναι εκείνο που θα γίνει ‘επικεφαλής της αντιπολίτευσης’ όπως άλλωστε ήταν τους τελευταίους 10 μήνες. Έριξε μάλιστα τους τόνους της κριτικής έναντι του Σάντσεθ λέγοντας πως θα μπορούσαν να καταλήγουν σε συμβιβαστικες λύσεις σε θέματα του κράτους. Αυτό αποτελεί αλλαγή της τακτικής του κόμματος αλλά και μετατόπισης του προς το κέντρο μετά τη στροφή στα δεξιά που είχε υιοθετήσει την προεκλογική περίοδο και κατέληξε με καταστροφικά ποσοστά. Ο Ριβέρα κράτησε υψηλούς τόνους ξεκαθαρίζοντας οτι το κόμμα του ηγείται πλέον της δεξιάς. “Χρειάζεται ένα σοβαρό σχέδιο στη “σκιά” της διάλυσης του Λαϊκού Κόμματος γιατί η μέρα που θα πέσει η κυβέρνηση Σάντσεθ θα πρέπει να υπάρχει ένα πρότζεκτ που θα είναι έτοιμο να αντικαταστήσει αυτό που εξέλεξαν οι Ισπανοί” είπε μετά τη συνάντηση με τον Σάντσεθ. Οι τοπικές εκλογές για 12 περιφέρειες στις 26 Μαϊου θα αποτελέσουν ένα κρίσιμο στοίχημα για τους Σοσιαλιστές που ήδη μετρούν πέντε περιφέρειες και τέσσερις είναι υπό τον έλεγχο των Συντηρητικων. Και τα δυο κόμματα θα ήθελαν το κόμμα του Ριβέρα να παραμείνει τρίτο και να μην βγει δεύτερο. “Δεν θα υποτιμούσα το Λαϊκό Κόμμα. Είναι μεγάλο κόμμα” δήλωσε ένας στενός συνεργάτης του Σάντσεθ, που υπονόησε ότι ο Σοσιαλιστής ηγέτης θα επιχειρήσει να ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ τους. “Αριστερά και δεξιά χρειάζεται να βρουν χώρο για διάλογο, κάτι που λείπει την τελευταία δεκαετία” είπε. ‘Υπάρχει ένα μεγάλο κόμμα και διάφορα μικρότερα και αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι οι Ισπανοί ψήφισαν για μετριοπάθεια στην πολιτική”.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα