back to top
20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Το πρόγραμμα Μακρόν για ευρωεκλογές

Διαβάστε επίσης

Τα θέματα περιβάλλοντος και η οικολογική μετάβαση κυριαρχούν στο πρόγραμμα του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν Δημοκρατία Μπροστά για τις ευρωεκλογές. Εξίσου σημαντικά όμως είναι και το μεταναστευτικό και η φορολογία.

Οικολογική μετάβαση

Πρώτη θέση στο πρόγραμμα της λίστας της Αναγέννησης έχει το περιβάλλον, καθώς όπως σημειώνεται “η μόλυνση δεν έχει σύνορα”. Στρατηγικός της στόχος είναι η προώθηση νέων εναλλακτικών πηγών ενέργειας αλλά και η ίδρυση μίας τράπεζας για το κλίμα που θα χρηματοδοτεί την πράσινη ανάπτυξη, όπως έχει δηλώσει πολλές φορές ο ίδιος ο Εμανουέλ Μακρόν.

Φορολογία

Πάγια θέση του Γάλλου προέδρου αποτελεί η θέσπιση ενός φόρου επί των εκπομπών άνθρακα για όσα προϊόντα εισάγονται στην Ευρώπη.

Παράλληλα, η Δημοκρατία Μπροστά προτείνει μία πραγματική φορολογική εναρμόνιση των ευρωπαϊκών χωρών απέναντι τις μεγάλες εταιρίες. Επικεντρώνεται όμως πάντα στην φορολογία των μεγάλων διαδικτυακών κολοσσών, αυτό που ονομάζουμε GAFA από τα αρχικά Google, Apple, Facebook και Amazon.

Άλλωστε η Γαλλία έχει αποφασίσει να προχωρήσει στη φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών επιχειρήσεων ακόμα και μόνη της, χωρίς να περιμένει δηλαδή μια ευρωπαϊκή απόφαση επί του θέματος. Συγχρόνως όμως εξακολουθεί και θα εξακολουθεί – μέσω των ευρωβουλευτών της πλειοψηφίας – να πιέζει για έναν τέτοιο φόρο παρά το βέτο που θέτουν Σουηδία, Ιρλανδία και Δανία.

Μεταναστευτικό

Κεντρική πρόταση του προεκλογικού προγράμματος είναι η υιοθέτηση μίας μεταρρύθμισης του καθεστώτος πολιτικού ασύλου και συνολικά της μεταναστευτικής στρατηγικής, κάτι που έχει μπλοκάρει όμως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Για τον Μακρόν η ελεύθερη μετακίνηση μέσα εντός των ενιαίων ευρωπαϊκών συνόρων, πάει πακέτο με την ευθύνη κάθε χώρας να προστατεύει τα εξωτερικά της σύνορα. Για τον ίδιο λόγο επιμένει ιδιαίτερα στα θέματα αλληλεγγύης με τις χώρες του νότου που είναι πιο εκτεθειμένες στις μεταναστευτικές ροές, μία αλληλεγγύη που, όπως σημειώνεται, μπορεί να μεταφράζεται σε οικονομική βοήθεια για τις επαναπροωθήσεις, ενίσχυση των συνοριοφυλάκων και άλλα.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα