back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΕΟΠΥΥ: Παράδοση φαρμάκων κατ’ οίκον μετά τις ατελείωτες ουρές στα φαρμακεία

Διαβάστε επίσης

Με νέα ενημερωτική εγκύκλιο, που εκδόθηκε μετά τις καταγγελίες των ασθενών με χρόνια σοβαρά νοσήματα και των ογκολογικών ασθενών για την πολύωρη αναμονή και ταλαιπωρία τους στις ουρές των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, η διοίκηση του Οργανισμού προχωρά εσπευσμένα στην παράδοση φαρμάκων στο σπίτι με κούριερ.

Οι ουρές και η ταλαιπωρία των ασθενών έξω από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με τους ελάχιστους φαρμακοποιούς, παραμένουν, παρά τις εξαγγελίες που έχουν κατά καιρούς γίνει από το υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του Οργανισμού.

Χθες η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ενημερώνει τους ασθενείς για τη διαδικασία εξουσιοδότησης υπαλλήλων εταιρειών courier για την παραλαβή των φαρμάκων τους από τα φαρμακεία του Οργανισμού, χωρίς όμως, να δίνονται σαφείς πληροφορίες για βασικά θέματα, όπως π.χ. ποιόν θα επιβαρύνει η δαπάνη της αποστολής των φαρμάκων με κούριερ.

Οι πιστοποιημένες εταιρείες που μπορούν να πραγματοποιήσουν τη συγκεκριμένη μεταφορά είναι έντεκα, με βάση την χθεσινή εγκύκλιο. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η κατάργηση της νοσοκομειακής γνωμάτευσης και πλέον και χωρίς το έντυπο βιβλιάριο υγείας, θα πρέπει να υποβάλλεται από τους ασθενείς έντυπο εξουσιοδότησης των εταιρειών ταχυμεταφοράς για την παραλαβή φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με τη διαδικασία της “κατ’οίκον παράδοσης φαρμάκων”.

Οι φαρμακοποιοί κάνουν λόγο για νομικά προβλήματα στην προώθηση φαρμάκων στα σπίτια των ασθενών και προτείνουν να εμπλέκονται και εκείνοι στη διαδικασία αποστολής.

Με τον τρόπο αυτό – σημειώνουν – ο φαρμακοποιός θα ενημερώνει τον ασθενή για τη σωστή χρήση των φαρμάκων, θα απαντάει σε ερωτήματα και θα δίνει συμβουλές.

Στο άρθρο 14 του Κώδικα Φαρμακευτικής Δεοντολογίας ορίζεται πως ο φαρμακοποιός οφείλει να παραδίδει αυτοπροσώπως τα φάρμακα στους αρρώστους ή στους οικείους τους.

Σύμφωνα με το ενωσιακό κεκτημένο το φάρμακο δεν αποτελεί καταναλωτικό προϊόν, αλλά κοινωνικό αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Υπάρχουν, ωστόσο, ευρωπαϊκές χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου υπάρχει δυνατότητα αποστολής στο σπίτι και συνταγογραφούμενων φαρμάκων, με μία συγκεκριμένη διαδικασία.

Όσο παρατείνεται, πάντως, η εκκρεμότητα, τόσο θα εντείνεται η ταλαιπωρία των ασθενών και ειδικά των καρκινοπαθών, οι οποίοι αναγκάζονται να περιμένουν επί ώρες στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα