back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

O Γκουαϊδό καλεί ξανά σε διαδηλώσεις τους πολίτες

Διαβάστε επίσης

Ξανά στους δρόμους καλεί τους πολίτες της Βενεζουέλας ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό.

Έπειτα από την ακόμη αποτυχημένη απόπειρα να ανατρέψει τον πρόεδρο της χώρας Νικολάς Μαδούρο, σε συνεργασία με μέλη του ενόπλων δυνάμεων, στις 30 Απριλίου, ο Γκουαϊδό καλεί τους Βενεζουελάνους σε διαδηλώσεις ενάντια στη σύλληψη του αντιπροέδρου της Εθνοσυνέλευσης – και στενού συνεργάτη του – Έντγκαρ Σαμπράνο.

«Το Σάββατο θα επιστρέψουμε στους δρόμους σε όλες τις επαρχίες της Βενεζουέλας», ανακοίνωσε ο Γκουαϊδό κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πλαισιωμένος από βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Παράλληλα, ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός πρόεδρος δήλωσε ότι θα ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ) για να συζητηθεί ο «διωγμός» μελών της Εθνοσυνέλευσης.

Ο Γκουαϊδό έχει τη στήριξη τη περισσότερων από 50 χωρών, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ και των περισσότερων επίσης στη Λατινική Αμερική. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, και δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος διεμήνυσε σε όλους τους τόνους την καθοριστική σημασία που έχει γι’ αυτόν η αμερικανική στήριξη.

Στο ερώτημα εάν θα επιθυμούσε μία παρέμβαση του αμερικανικού στρατού, ο Γκουαϊδό απάντησε ότι θα ήταν «φρόνιμο» να αξιολογήσει την πιθανότητα της διεθνούς παρέμβασης. «Εγώ, ως πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, θα εκτιμήσω όλες τις επιλογές, εάν χρειαστεί», δήλωσε με νόημα.

Το ίδιο σε γενικές γραμμές επανέλαβε και χθες, τονίζοντας ασφαλώς ότι όποια απόφαση θα πρέπει να είναι προϊόν ώριμης σκέψης και υπευθυνότητας.

«Σαν σήμερα πριν από 200 χρόνια, ο (απελευθερωτής της χώρας Σιμόν) Μπολίβαρ ενέκρινε την είσοδο 5.000 Βρετανών λεγεωνάριων στον αγώνα για την ανεξαρτησία», σημείωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόσθεσε πως οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από αυτούς «που συνεργάζονται» με το στρατόπεδό του.

Μία ημέρα μετά τη σύλληψη του Σαμπράνο, δύο ακόμη βουλευτές της αντιπολίτευσης, σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις, κατέφυγαν σε ξένες πρεσβείες

Ο Αμέρικο Ντε Γκράσια, πολιτικός της αντιπολίτευσης εκλεγμένος στην Εθνοσυνέλευση, κατέφυγε στην πρεσβεία της Ιταλίας στο Καράκας. «Δεν θα δώσω στη δικτατορία που διακινεί ναρκωτικά την ικανοποίηση να με επιδεικνύει σαν τρόπαιο και να με χρησιμοποιεί σαν όμηρο» και «είμαι ευγνώμων για την υποδοχή της Ιταλίας», ανέφερε ο Ντε Γκράσια μέσω Twitter.

Στα μέλη της αντιπολίτευσης που διώκονται περιλαμβάνεται επίσης ο βουλευτής Ρίτσαρντ Μπλάνκο, που νωρίτερα χθες κατέφυγε στην πρεσβεία της Αργεντινής.

Η βουλευτής Μαριέλα Μαγαγιάνες προσέφυγε την Τετάρτη στην κατοικία του πρεσβευτή της Ιταλίας, ενώ η πολιτικός της αντιπολίτευσης Λεοπόλδο Λόπες κατέφυγε στην πρεσβεία της Ισπανίας την ημέρα της αποτυχημένης προσπάθειας της αντιπολίτευσης να ωθήσει τον στρατό να στασιάσει εναντίον του Μαδούρο, την 30ή Απριλίου.

Για κλιμάκωση των «απειλών» εκ μέρους του Ιράν τις τελευταίες εβδομάδες έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, προειδοποιώντας εκ νέου στην Τεχεράνη ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον αμερικανικών συμφερόντων από την ίδια ή συμμάχους της θα αντιμετωπιστεί με «άμεση και αποφασιστική» αντίδραση από μέρους της Ουάσιγκτον.

«Το καθεστώς στην Τεχεράνη πρέπει να καταλάβει ότι οποιαδήποτε επίθεση από αυτό ή ενεργούμενά του όποια ταυτότητα κι αν έχουν εναντίον συμφερόντων ή πολιτών των ΗΠΑ θα απαντηθεί», με «άμεσο και αποφασιστικό» τρόπο, ανέφερε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Δεν επιδιώκουμε τον πόλεμο» αλλά «η αυτοσυγκράτηση» που επιδεικνύει η Ουάσιγκτον «δεν πρέπει να ερμηνευθεί από το Ιράν ως έλλειψη αποφασιστικότητας», πρόσθεσε ο Πομπέο.

Η ανακοίνωση του αμερικανού ΥΠΕΞ δόθηκε στη δημοσιότητα καθώς οι ΗΠΑ αναπτύσσουν στην περιοχή του Κόλπου ένα αεροπλανοφόρο με τη δύναμη κρούσης του και βομβαρδιστικά B-52.

Η ένταση ανάμεσα στην Τεχεράνη και την Ουάσιγκτον κλιμακώνεται αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα