back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ντενίζ Γιουτζέλ: ο Ερντογάν έδωσε εντολή να με βασανίσουν

Διαβάστε επίσης

O Ντενίζ Γιουτζέλ, πρώην ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας “die Welt” στην Τουρκία, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος τον Φεβρουάριο του 2018 έπειτα από έναν χρόνο κράτησης σε τουρκική φυλακή, δήλωσε ότι υπεβλήθη σε βασανιστήρια, επισημαίνοντας πώς υπεύθυνο θεωρεί προσωπικά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

O τουρκικής καταγωγής γερμανός δημοσιογράφος έσπασε τη σιωπή του και έκανε λόγο για γρονθοκοπήματα στα πόδια, το στήθος, την πλάτη και το πίσω μέρος του κεφαλιού, ενώ ανέφερε ότι τα βασανιστήρια λάμβαναν πάντοτε χώρα σε σημεία στα οποία δεν έχουν εγκατασταθεί κάμερες.

“Τα βασανιστήρια πραγματοποιούνταν κατόπιν απευθείας εντολής του τούρκου προέδρου ή εντολής από το πολύ στενό του περιβάλλον“, δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας: “Σε κάθε περίπτωση, έγιναν στο πλαίσιο μίας εκστρατείας δυσφήμισης που εκείνος ξεκίνησε“.

Ο Ερντογάν σε ομιλία του είχε χαρακτηρίσει τον Γιουτζέλ “εκπρόσωπο του PKK” και “γερμανό πράκτορα”, ενώ αργότερα τον αποκάλεσε “τρομοκράτη”.

Ο Γιουτζέλ εξήγησε ότι δεν μίλησε δημοσίως νωρίτερα για τα βασανιστήρια, διότι φοβήθηκε ότι θα επιδεινώνοταν οι ήδη τεταμένες γερμανοτουρκικές σχέσεις, ενώ εξήγησε ότι, για να σταματήσουν, απαιτήθηκαν διπλωματικές προσπάθειες από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας και έναν τούρκο πολιτικό.

Πέραν των βασανιστηρίων, ο Γιουτζέλ διατύπωσε κατηγορίες εναντίον της τουρκικής δικαιοσύνης και της κυβέρνησης της Τουρκίας, μεταξύ άλλων, για πολύ κακές συνθήκες κράτησης, τόσο τις πρώτες ημέρες όσο και αργότερα, στην απομόνωση.

Ο Γιουτζέλ ήταν ανταποκριτής της “die Welt” στην Τουρκία από το 2015 και σε πολλά άρθρα του ασκούσε κριτική για το κουρδικό ζήτημα και την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα