back to top
23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

23.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Σε πλήρη εγκατάλειψη το Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού

Διαβάστε επίσης

Εικόνα εξαθλίωσης παρουσιάζει το Περιβαλλοντικό Πάρκο στο Σχιστό, το 2ο μεγαλύτερο πάρκο στην Αττική. Το πάρκο που καταλαμβάνει έκταση 500 στρεμμάτων, εγκαινιάστηκε το 1988 και ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο έργο αποκατάστασης χωματερής στην Ελλάδα, κόστισε για την μετατροπή του περίπου 12 εκ. ευρώ.

Σήμερα, μετά από τρεις δεκαετίες το πάρκο έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του και μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο, ενώ τα κτίρια, οι υποδομές και οι παιδικές χαρές που περιείχε καταστράφηκαν εξαιτίας της κρατικής και τοπικής εγκατάλειψης.

Την ίδια ώρα ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), που είναι ο φορέας διαχείρισής του, εξακολουθεί να καταβάλλει ενοίκιο 1200 € στον ΟΔΕΠ (Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστικής Περιουσίας), καθώς ο χώρος ανήκει στην Εκκλησία, για έναν χώρο εγκαταλελειμμένο, που δεν χρησιμοποιείται, τη στιγμή που η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά έχει ανάγκη από χώρους αναψυχής και πρασίνου, όπως το Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού.

Το θέμα της εγκατάλειψης του Περιβαλλοντικού Πάρκου Σχιστού έφτασε και στη Βουλή μεερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κώστας Κατσαφάδος, προς τους αρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα στην ερώτησή του αναφέρει:

«Θέμα: Σε εγκατάλειψη το Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού

Το περιβαλλοντικό πάρκο Σχιστού, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 500 στρεμμάτων, εγκαινιάστηκε το 1988 και ήταν το πρώτο ολοκληρωμένο έργο αποκατάστασης χωματερής στην Ελλάδα. Το κόστος του είχε ανέλθει περίπου στα 12 εκ. ευρώ και αποτελεί το 2ο μεγαλύτερο πάρκο στην Αττική.

Η έκταση που αναπλάστηκε ήταν περίπου 500 στρέμματα και σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο προβλεπόταν: «(α) σύστημα διαχείρισης και ενεργειακής αξιοποίησης του βιοαερίου, (β) στεγανοποίηση του ανάγλυφου, (γ) μονάδα επεξεργασίας στραγγισμάτων, (δ) δεντροφυτεύσεις, (ε) χώρους περιπάτου και αναψυχής με παιδικές χαρές, πάρκα και 5 λιμνούλες, (στ) αναψυκτήριο με πρόβλεψη επέκτασης σε εστιατόριο, (ζ) χώρους εκδηλώσεων, (η) υπαίθριο θέατρο, (θ) σύστημα αποστράγγισης και συλλογής των νερών της βροχής, (ι) οικολογικές κατασκευές, (ια) πίστα αερομοντελισμού, (ιβ) παρατηρητήριο στη θέση (κορυφή) «Ξέρξης», (ιγ) χώρους στάθμευσης και (ιδ) μεγάλο πλάτωμα επισκέψιμο με αερόστατο.»

Ωστόσο το πάρκο, τρεις δεκαετίες μετά την κατασκευή του, εγκαταλείφθηκε και μετατράπηκε σε σκουπιδότοπο. Τα κτίρια, οι υποδομές και οι παιδικές χαρές καταστράφηκαν εξαιτίας της κρατικής και τοπικής εγκατάλειψης και δυστυχώς σήμερα έχει γίνει ένα πάρκο- φάντασμα. Σε πολλά σημεία υπάρχουν μπάζα και σκουπίδια, οι παιδικές χαρές και τα περίπτερα που υπήρχαν είναι κατεστραμμένες, έχουν αφαιρεθεί τα μεταλλικά εξαρτήματα, ακόμα και οι ιστοί φωτισμού και οι σωληνώσεις εξαέρωσης του παραγόμενου βιοαερίου που υπήρχαν.

Μισθωτής του χώρου είναι ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ο οποίος καταβάλλει κάθε χρόνο χρήματα στον ΟΔΕΠ (Οργανισμός Διαχείρισης Εκκλησιαστική Περιουσίας), καθώς ο χώρος ανήκει στην Εκκλησία. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΔΣΝΑ όλα αυτά τα χρόνια πληρώνει μηνιαίως ως ενοίκιο περίπου 1.200 ευρώ για έναν χώρο εγκαταλελειμμένο, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται.

Πριν δυο περίπου χρόνια, ο ΕΔΣΝΑ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και τους Δήμους Περάματος και Κερατσινίου, ξεκίνησε εργασίες καθαρισμού, αποκατάστασης αλλά και φύλαξης του περιβαλλοντικού πάρκου. Όμως από τότε δεν έχει γίνει καμία άλλη ενέργεια και το πάρκο δεν αξιοποιείται, όπως θα έπρεπε.

Επειδή η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά έχει ανάγκη από χώρους αναψυχής και πρασίνου όπως το Περιβαλλοντικό Πάρκο Σχιστού,

Επειδή είναι αδιανόητο ο ΕΔΣΝΑ να πληρώνει ενοίκιο για έναν χώρο που είναι εγκαταλελειμμένος και παραμένει αναξιοποίητος,

Επειδή δεν είναι δυνατόν να αφήνουμε όλη αυτή την έκταση να ρημάζει,

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1. Τι πρόκειται να πράξουν, προκειμένου να ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία του Περιβαλλοντικού Πάρκου Σχιστού;
2. Υπάρχει κάποιο πλάνο αξιοποίησής του;
3. Εξετάζει την αλλαγή του φορά διαχείρισης εφόσον τόσα χρόνια ο ΕΔΣΝΑ δεν έχει ανταποκριθεί, όπως θα έπρεπε;»

Νεκτάριος Ανδριόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα