back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βουλή: Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση από 153 βουλευτές

Διαβάστε επίσης

Ψήφο εμπιστοσύνης από 153 βουλευτές έλαβε η κυβέρνηση, μετά τη συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την πρόταση μομφής την οποία είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία εναντίον του υφυπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και την οποία η η κυβέρνηση μετέτρεψε σε ψήφος εμπιστοσύνης στην ίδια.  Στην ψηφοφορόρία αρνητική ψήφο έδωσαν 136 βουλευτές.

Δύο επιπλέον ψήφοι

Mε δυο ψήφους επιπλέον σε σχέση με τον Ιανουάριο, που είχε ζητήσει πάλι ψήφο εμπιστοσύνης, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε απόψε στη Βουλή ότι διαθέτει τη δεδηλωμένη.
Και αν η θετική ψήφος του Θανάση Θεοχαρόπουλου του νέου υπουργού Τουρισμού ήταν αναμενομένη την έκπληξη έκανε το «ναι» του Γιάννη Σαρίδη από την Ένωση Κεντρώων. Και το αξιοπερίεργο είναι ότι παρά τη θετική του ψήφο στην κυβέρνηση ο κ. Σαρίδης παραμένει κανονικά στην Ένωση Κεντρώων η οποία δεν προτίθεται να κινήσει καμία διαδιακασία διαγραφής του από το κόμμα.
Συνολικά, ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση έδωσαν 153 βουλευτές, οι 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι ανεξαρτητοι Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Κουντουρά Τέρενς Κουίκ, Σπύρος Δανέλλης, Βασίλης Κόκκαλης, Κώστας Ζουράρης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο προερχόμενος από την Ένωση Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.
«Όχι» στην κυβέρνηση ψήφισαν 136 βουλευτές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην της Ένωσης Κεντρώων οι βουλευτές της οποίας απείχαν από την ψηφοφορία. Συνολικά απουσίαζαν 11 βουλευτές.

Τσίπρας: Δεν πρόκειται να ασχοληθώ ξανά με τις προσωπικές επιθέσεις

«Αυτό το τριήμερο η αξιωματική αντιπολίτευση κι ο αρχηγός της προσπαθησαν να εκτρέψουν τη συζήτηση. Ο στόχος τους νομίζω έγινε σαφής: να μη συζητήσουμε για τα μέτρα ανάπτυξης, την οικονομία, το πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αλλά να συζητάμε θέματα που επέλεξε το επικοινωνιακό του επιτελείο, που έχει επιλέξει να πάμε σε “εκλογές-αρένα”» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Ό,τι απαντήσεις είχα να σας δώσω, τις έδωσα. Δεν πρόκειται να ασχοληθώ ξανά με τις προσωπικές επιθέσεις και με την αθλιότητα των fake news» δήλωσε, για να συνεχίσει: «Σας μίλησα προγραμματικά κι έτσι θα συνεχίσω μέχρι τις εκλογές. Εσείς μπορείτε να υβρίζετε και να συκοφαντείτε. Ακόμη και να αμαυρώνετε τη μνήμη νεκρών, που δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να απαντήσουν, αλλά και που δεν ήταν δημόσια πρόσωπα, για να γνωρίζει η ελληνική κοινωνία την πολιτική τους πορεία, την πολιτική τους περπατησιά και την κοινωνική τους διαδρομή».

Για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «υπήρξε πρωθυπουργός, είχε μια δημόσια ζωή, οι πολίτες έχουν άποψη». Κι αφού σημείωσε ότι τον σέβεται, παρατήρησε: «Εκείνη την εποχή που ήταν πρωθυπουργός η μισή Ελλάδα, σε ένα πολωμένο κλίμα, και ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, τον αποκαλούσε “αποστάτη”, “εφιάλτη”. Εγώ δεν έχω αναφερθεί ποτέ σε αυτά. Ποτέ δεν έχω αποκαλέσει με τα λόγια αυτά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Έχω την αίσθηση ότι μάλλον εσείς δεν τιμάτε τη μνήμη του πατέρα σας, όχι εγώ. Διότι εσείς κ. Μητσοτάκη περπατάτε με μια βαριά σκιά πάνω από το κεφάλι σας, που είναι η σκιά του πατέρα σας. Εγώ δεν έχω κανένα κόμπλεξ, κανένα σύμπλεγμα. Είμαι υπερήφανος για όσα έχει κάνει ο πατέρας μου και για την οικογένειά μου. Αλλά εσείς δείχνετε κ. Μητσοτάκη, με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεστε, ότι κάποιο πρόβλημα έχετε» είπε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον σημείωσε πως ο κ. Μητσοτάκης είπε «μισή συγγνώμη» για την «αθλιότητα» του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, που παρουσίασε φωτογραφίες με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ της χούντας, λέγοντας ότι είναι ο πατέρας του Παύλος Τσίπρας.

«Εγώ θα μιλώ γι’ αυτά που πιστεύω ότι θέλει να ακούσει ο κόσμος. Για τις ανάγκες των πολλών. Για τις πολιτικές που θα βγάλουν τους πολλούς από τη κρίση» επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί επιλέγετε αυτή τη στρατηγική;

«Λέω, ως εδώ αυτή η συζήτηση. Όμως θέλω να αναρωτηθώ δημόσια και ανοιχτά, γιατί επιλέγετε αυτή τη στρατηγική της λάσπης στον ανεμιστήρα. Αφού εδώ και τρία χρόνια μάς διαβεβαιώνετε ότι έχετε, όχι απλά τη νίκη, αλλά τον θρίαμβο στο τσεπάκι σας; Αφού και χθες μας είπατε ότι είσαστε ο βέβαιος νικητής των εκλογών. Όχι απλά νικητής, αλλά θριαμβευτής με 10-15 μονάδες, σε όποια κάλπη κι αν στηθεί, όποτε κι αν στηθεί. Γιατί δείχνετε τέτοιο άγχος, τέτοια ανασφάλεια και τέτοιο πανικό; Γιατί πέφτετε τόσο χαμηλά; Μήπως τελικά δεν είναι έτσι τα πράγματα; Μήπως τελικά ζορίζεστε και γι’ αυτό, αντί να συζητάμε άλλα, θέλετε να συζητάμε για τους πατεράδες μας και τις διακοπές;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι την προγραμματική συζήτηση».

«Μήπως ανακαλύψατε ότι για να κερδίσεις στην κάλπη δεν αρκεί να έχεις την πλειοψηφία των ΜΜΕ με το μέρος σου; Μήπως ο προδιαγεγραμμένος και προεξοφλημένος εκλογικός σας θρίαμβος θα είναι για άλλη μια φορά μόνο δημοσκοπικός; Όπως τον Ιούλη του 2015, που οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω 15 με 20 μονάδες; Μήπως αυτός είναι ο λόγος που σας οδηγεί σε αυτή την επιλογή της κλιμάκωσης της έντασης; Ή μήπως γιατί όσο πλησιάζει η ώρα της αλήθειας, φοβάστε ότι τόσον καιρό ζείτε σε μια φούσκα;» είπε.

Ζείτε σε μια ψευδαίσθηση

«Ζείτε, κύριοι της αντιπολίτευσης, εδώ και πάρα πολύ καιρό σε μια ψευδαίσθηση, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει, ότι θα σβήσει, ότι δεν στηρίζεται στον ελληνικό λαό» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως τόνισε, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φωτοβολίδα, δε πρόκειται να σβήσει και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές. Όχι γιατί, όπως λέτε, κάνει παροχές, δεν κάνουμε παροχές. Αλλά γιατί εκφράζει κι εκπροσωπεί ένα πλατύ κοινωνικό ρεύμα. Είναι ο κύριος εκφραστής της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης στη χώρα και, κυρίως, είναι η παράταξη που εκπροσωπεί και που παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών» σημείωσε.

Κατά τον πρωθυπουργό, «όσο κι αν ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να μεταθέσει τη συζήτηση στο προσωπικό και στο ηθικό πλεονέκτημα, θα χάσει κατά κράτος», αφού με αυτόν τον τρόπο δίνει «πάσες σε κενό τέρμα» στην κυβέρνηση.

«Έχετε κάνει μεγάλο λάθος προσπαθώντας να πάτε τη συζήτηση από την οικονομία στο ηθικό μειονέκτημα. Μετά το “μαζί τα φάγαμε” του κ. Πάγκαλου, θέλετε να πείτε “όλοι το ίδιο είμαστε”» υποστήριξε, για να συμπληρώσει: «Δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να μας πείσετε ότι δεν είστε μέλος της ελίτ ή ότι είμαι εγώ μέλος της. Το πρόβλημα είναι το πρόγραμμά σας κι ο απαξωτικός σας λόγος για τον λαό» υπογράμμισε.

«Εγώ, παρότι επιλέγω να ρίξω τους τόνους, είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε έτσι μέχρι τις εκλογές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, που κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι κάνει προεκλογική καμπάνια υποψηφίων της ακροδεξιάς στη Λατινική Αμερική, έχει αντιγράψει την καμπάνια του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Μπολσονάρου, ωστόσο, «σε αντίθεση με αυτόν ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έχει επιτυχία στις εκλογές».

Για τον Κουφοντίνα

«Αναφερθήκατε στον κ. Κουφοντίνα. Όταν επί ημερών σας ο Χριστόδουλος Ξηρός έπαιρνε, ορθώς, άδειες και τελικά μια μέρα δεν γύρισε, δεν ήσασταν υπουργός; Ούτε αντιδρούσατε, ούτε μιλάγατε» επισήμανε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρωθυπουργός.

«Όσο εσείς θα ασχολείστε με την παραπλάνηση, εμείς θα εργαζόμαστε για να δίνουμε απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες» υπογράμμισε, τονίζοντας πως «αυτή η Βουλή συνέρχεται για να ψηφίσει σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών. Με ιεραρχήσεις για τις επόμενες γενιες και για τους αδύναμους. Eμείς θα δίνουμε απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα των πολλών. Τα μέτρα στήριξης που φέρνουμε και ψηφίσουμε είναι μόνιμα, είναι η αποκατάσταση των αδικιών. Και δεν είναι μέτρα που αυξάνουν το δημόσιο χρέος, δεν παράγουν έλλειμα. Είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς. Προχωρούμε σε αυτή την ελάφρυνση χωρίς να ανταλλάξουμε ούτε απολύσεις, ούτε περικοπές» είπε ο πρωθυπουργός.

«Είπατε κ. Μητσοτάκη ότι δεν γίνεται να επανέλθει η 13η σύνταξη. Θα’ ρθείτε να την ψηφίσετε;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Μητσοτάκης : Οι ευρωεκλογές θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας στην χειρότερη κυβέρνηση

Να προκηρύξει “αμέσως μετά την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις 26 Μαίου εθνικές εκλογές”, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι ζητώντας ο πρωθυπουργός «ψήφο εμπιστοσύνης» από τον λαό στις 26 Μαίου, παραδέχθηκε αυτό που λέει η ΝΔ: ότι οι Ευρωεκλογές και οι περιφερειακές εκλογές έχουν τέτοιο πολιτικό βάρος και ουσιαστικά αποτελούν εθνική κάλπη.”
“Σηκώνω, λοιπόν, το γάντι κ. Τσίπρα. Οι ευρωεκλογές θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας στην χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη μεταπολίτευση και μετά”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: “Αφού εσείς μετατρέψατε την ευρωκάλπη σε δημοψήφισμα για την κυβέρνησή σας, και εφόσον το αποτέλεσμα είναι μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμώ, τότε το βράδυ της 26ης Μαΐου θα σας μένει μόνο μια επιλογή. Να προκηρύξετε αμέσως εθνικές εκλογές. Και να δώσετε επιτέλους τη δυνατότητα στον λαό να πάρει τις τύχες στα χέρια του”

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε την ομιλία του αναγνωρίζοντας ότι η συζήτηση την περασμένη Τετάρτη στη Βουλή “εκτραχύνθηκε”.

“Όλοι με ξέρουν – και όλοι ξέρουν ότι αυτό δεν είναι ούτε το ύφος ούτε το ήθος μου. Κάνει λάθος, όμως, ο κ. Τσίπρας να νομίζει ότι η ευγένεια με την οποία επιλέγω να πολιτεύομαι είναι έκφραση αδυναμίας”, σημείωσε και πρόσθεσε: “Το είπα προχθές και το ξαναλέω σήμερα: δεν θα δεχθώ καμία άλλη χυδαία αναφορά στην οικογένειά μου. Θα απαντάω – γιατί η κοινή γνώμη οφείλει να έχει ακριβή αντίληψη για το ποιόν των προσώπων που συμμετέχουν στη δημόσια ζωή.”
Επέστρεψε μάλιστα στον Αλέξη Τσίπρα τον στίχο του Μανώλη Αναγνωστάκη «Δεν έφταιγεν ο ίδιος, τόσος ήτανε…», που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός και του αφιέρωσε ένα άλλο δίστιχο από το ποίημά του «Φοβάμαι»:
«Φοβάμαι τους ανθρώπους που με καταλερωμένη τη φωλιά πασχίζουν τώρα να βρουν λεκέδες στη δική σου».

Αλήθειες

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για αλήθειες που προέκυψαν από τη συζήτηση στην Βουλή, όπως:
-“Τσίπρας ίσον Πολάκης και Πολάκης ίσον Τσίπρας. ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Τσίπρας, συνεπώς και ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει Πολάκης.”
-“Ο κ. Τσίπρας πήγε να γενικεύσει τη συζήτηση για να διασπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από την υπόθεση Πολάκη, αλλά αυτό έγινε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση”.

«Μπρος στις αποκαλύψεις για τις σκαφάτες διακοπές, ο κ.Τσίπρας έβγαλε τον Πολάκη που έχει μέσα του”, υποστήριξε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε “ανοίκειο και απαράδεκτο” το ύφος με το οποίο απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός στον πολιτικό του αντίπαλο. “Όταν μου μιλάτε στον ενικό σε αυτήν την αίθουσα δεν θίγετε εμένα, αλλά το αξίωμά σας”, ανέφερε.

Mea culpa

Κάλεσε εξάλλου τον πρωθυπουργό να πει mea culpa για την “εντελώς αχαρακτήριστη επιλογή να αποκαλέσει «περιφερόμενη γλάστρα» τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο.
-“Η συζήτηση για τα σκάφη και τις διακοπές δεν είναι παραπολιτικό κουτσομπολιό, αλλά βαθιά πολιτική”. “Οταν έχεις κάνει καριέρα ενοχοποιώντας τους πολιτικούς αντιπάλους για σχέσεις με την ελίτ και τους επιχειρηματίες και αποκαλύπτεται ότι κάνεις στα κρυφά διακοπές σε πανάκριβα κότερα, λίγες εβδομάδες μετά από μια εθνική τραγωδία, πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστείς τις συνέπειες” τόνισε μεταξύ άλλων ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Υποστήριξε εξάλλου ότι “η κατάρρευση του δήθεν ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλέον μια πραγματικότητα” και τόνισε ότι αυτό”είναι μια μεγάλη νίκη, όχι μόνο της παράταξής του αλλά και όσων υπέστησαν αυτό το ιδιότυπο ιδεολογικό bullying εδώ και δεκαετίες”, όπως είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι αλήθειες που προέκυψαν από τη συζήτηση στη Βουλή, οδηγούν και σε προφανή συμπεράσματα:

-Πρώτον ότι ο Πολακισμός καθιερώνεται πλέον -και επισήμως- ως το τελευταίο στάδιο της κατρακύλας του κ.Τσίπρα.

-Δεύτερον, ότι λίγες μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση δεν έχει να πει τίποτα για την Ευρώπη.
-Τρίτον, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να πει τίποτα για το μέλλον της χώρας.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκ νέου και στο ζήτημα της ασφάλειας και απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε από την κυβέρνηση για όσα είπε μετά την επίσκεψή του στο κέντρο της Αθήνας διερωτήθηκε “εγώ διασύρω την χώρα ή οι μπαχαλάκηδες που τους αφήνετε ελεύθερους να τα κάνουν γυαλιά-καρφιά”;

H ειλικρινής συγγνώμη είναι ένδειξη γενναιότητας
Στη διάρκεια της ομιλίας του πρόεδρος της ΝΔ αποδοκίμασε την χρήση σε τηλεοπτική εκπομπή από τον ευρωβουλευτή του κόμματος Μανώλη Κεφαλογιάννη φωτογραφίας που δεν ήταν αληθινή.
“Πάντα η ειλικρινής συγγνώμη είναι ένδειξη γενναιότητας και όχι αδυναμίας”, τόνισε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έχει το θάρρος να πει δημόσια ότι “κακώς ευρωβουλευτής μας χρησιμοποίησε στη δημόσια αντιπαράθεση συγκεκριμένες φωτογραφίες που δεν είναι αληθινές”.
Σημειώνεται ότι με ανάρτησή του ο ίδιος ο κ. Κεφαλογιάννης αναγνώρισε την Παρασκευή ότι “η φωτογραφία στην οποία αναφέρθηκε δεν ήταν πραγματική” και ανέλαβε “προσωπικά την ευθύνη”

Φ. Γεννηματά : Να δώσουμε ελπίδα στους Έλληνες ότι δεν ήρθε το τέλος της πολιτικής.

Το «μακελειό της Τετάρτης» αποκάλυψε την παρακμή σε όλο της την έκταση, τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά ανοίγοντας την ομιλία της στη Βουλή. Αρκετή ζημιά έκαναν, μεγάλο το πλήγμα στον Κοινοβουλευτισμό που προκάλεσαν, πρόσθεσε η κ. Γεννηματά και εξέφρασε την ελπίδα ότι στις σημερινές ομιλίες τους οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης, θα επανέλθουν στη Βουλή.
Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε ως μομφή κατά ενός Υπουργού και ουσιαστικά μετατράπηκε σε μομφή κατά των δύο δήθεν μονομάχων, ανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ για να συμπληρώσει με νόημα. “Μομφή στο δηλητήριο, στον τοξικό λόγο, στη λάσπη, στις κοκορομαχίες, στις προσωπικές συγκρούσεις. Μομφή στην αντίληψη της οικογενειακής ευθύνης, στην ανάμιξη προσώπων που έχουν φύγει από τη ζωή, στην ανάμιξη οικογενειών και προσωπικών δεδομένων, χωρίς να νοιάζονται για τον αντίκτυπο στα παιδιά τους που βλέπουν αμήχανα τη ζωή τους παραποιημένη στα μανταλάκια. Μομφή στην αναλγησία , την υποκρισία και τον κυνισμό, τον χαρακτηρισμό ατόμων με αναπηρία ως γλάστρες. Μομφή στην αδιαφορία σας για το τι πραγματικά περνάει σήμερα αυτός ο λαός.Μομφή στην αντίληψή σας ότι κάτι θα τσιμπήσετε από αυτό το κακόγουστο σόου και στην κρυφή σας σκέψη ότι από αυτή την απαξίωση κάτι θα πάρουν και οι φασίστες για να υποσκελίσουν το Κίνημα Αλλαγής που δεν το θέλετε στα πόδια σας και οι δύο.”

Η κ. Γεννηματά επεσήμανε ότι το ΚΙΝΑΛ έχει άλλη αντίληψη για την πολιτική, άλλη στάση ζωής. Με αντιπάλους στην πολιτική και όχι εχθρούς.Ποτέ δεν επιδιώξαμε την προσωπική τους εξόντωση, αυτές είναι πρακτικές της δεξιάς που αντιγράφει σήμερα και η νέα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι όσοι δεν ήξεραν κατάλαβαν γιατί η Ελλάδα ζει ακόμα μέσα στην κρίση παρά τις θυσίες του Ελληνικού λαού σε αντίθεση με ότι πέτυχαν όλες οι άλλες χώρες. Όμως κατάλαβαν και κάτι ακόμη, συμπλήρωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Την ώρα που ο κ. Ερντογάν και οι Υπουργοί του κλιμακώνουν τις προκλήσεις, δεν βρήκαν οι κ.κ. Τσίπρας και Μητσοτάκης μια κουβέντα, για να στείλουν ένα μήνυμα Εθνικής Ενότητας και αποφασιστικότητας για την υπεράσπιση των Εθνικών μας δικαίων. Ένα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας.

Επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ- Τσίπρα

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής κατηγόρησε εκ νέου τον Αλέξη Τσίπρα ότι με τις επιλογές του, με την πολιτική του εξελίχθηκε σε «μεγάλο χορηγό της δεξιάς», υπογραμμίζοντας ότι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι Αριστερά. Δεν είναι Αριστερά η ελεημοσύνη των επιδομάτων. Δεν είναι Αριστερά η αλαζονεία της εξουσίας.Η Αριστερά νοιάζεται για τους πολλούς και όχι για τους Πολλάκηδες, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά. Τον καλωσορίζουμε, πάντως, όπως είπε, στην καθυστερημένη διαπίστωση για τις ευθύνες της Κυβέρνησης της ΝΔ για την κρίση και τα Μνημόνια, με την δημόσια αναγνώριση ότι το έλλειμμα του 2009 είχε ξεπεράσει το 15%. Όμως να δούμε πότε θα αναγνωρίσει τις ευθύνες του για τα όσα έλεγε και έκανε στις πλατείες των αγανακτισμένων μαζί με την Χρυσή Αυγή.

Η κ. Γεννηματά άσκησε σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό γιατί όπως τόνισε παραμονές εκλογών εξαγγέλλει εκλογικά επιδόματα και υπογράφει ακάλυπτες μεταχρονολογημένες επιταγές Πήρε δέκα, επιστρέφει ένα. Αλλά δεν τρώνε κουτόχορτο οι πολίτες σύμφωνα με την κ. Γεννηματά,γνωρίζουν οι συνταξιούχοι ότι τους αφαίρεσε την 12η σύνταξη, με τις αυξημένες εισφορές υγείας, την επιβάρυνση στα φάρμακα, την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, σημείωσε επιπλέον ότι το επίδομα ευρωεκλογών που θα εξανεμιστεί από τη 1η Γενάρη με την μείωση του αφορολόγητου που ο ίδιος ψήφισε.
Η πρόεδρος τους Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε και στα φαινόμενα βίας λέγοντας ότι οι πολίτες γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ανέχεται την βία των κουκουλοφόρων, αυτών που καταστρέφουν και απειλούν, για να ασκήσουν πίεση ακόμα και υπέρ των τρομοκρατών-δολοφόνων.

Επίθεση σε ΝΔ και Μητσοτάκη

Η Φώφη Γεννηματά εξαπέλυσε πυρά και στη ΝΔ λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης βρήκε την ευκαιρία να παίξει το δικό του ρόλο ως η άλλη όψη του κάλπικου νομίσματος του δικομματισμού. Αυτό που κατάφεραν και οι δυο τελικά είναι να αποκαλύψουν τις δύο όψεις της συντήρησης που καθηλώνει τη χώρα, δήλωσε η κ. Γεννηματά . Επέρριψε ευθύνες στον κ. Μητσοτάκη γιατί δεν είπε και πάλι κουβένταγια τις ευθύνες της παράταξης του στον εκτροχιασμό της οικονομίας και την κρίση, το 2004-09. Την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Το πάρτι της φαρμακευτικής δαπάνης. Τη διόγκωση του ελλείμματος.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε πάλι τίποτα για την ευθύνη της ΝΔ για τον λαϊκισμό των Ζαππείων. Για την τυφλή άρνησή της ΝΔ να «βάλει πλάτη» στα πρώτα, στα πιο κρίσιμα, χρόνια της κρίσης. Τότε που η Ελλάδα ήταν με το ένα πόδι στην κόλαση, και η Δεξιά την έσπρωχνε προς την άβυσσο, ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά και επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσπαθεί να κρύψει ότι βαδίζει στα χνάρια της δεξιάς του χθες. Λέει ότι το κόμμα του είναι βαθιά λαϊκό και από την άλλη η πολιτική του προωθεί το νεοφιλελευθερισμό. Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει και τη λέξη «κοινωνικό κράτος». Στηρίζει Βέμπερ που εκφράζει τη βαθιά συντήρηση στην Ευρώπη με τη διαρκή λιτότητα, τόνισε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Καμιά εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση. Είναι όμως φανερό ότι και η Νέα Δημοκρατία δεν είναι η λύση για το αύριο. Όχι άλλο δεξιά το τιμόνι για τη χώρα, επανέλαβε η Φ.Γεννηματά υπογραμμίζοντας ότι το ΚΙΝΑΛ κρατά σταθερά το νήμα της Εθνικής συνεννόησης, δίνοντας ελπίδα, ότι δεν ήρθε το τέλος της πολιτικής.

Προτάσεις προέδρου του ΚΙΝΑΛ

Προτείνω τη Δευτέρα να ψηφίσουμε όλοι μαζί τουλάχιστον, την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου. Πρόγραμμα στήριξης για πέντε χρόνια των νέων που ξεκινούν δική τους επαγγελματική δραστηριότητα με απαλλαγή από φόρους και εισφορές, φορολογικά κίνητρα για προσλήψεις νέων ανέργων στον ιδιωτικό τομέα, πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων ζευγαριών για τρία χρόνια, για κάθε νέο παιδί που γεννιέται, κατώτερη σύνταξη στα 500 ευρώ για τον μεμονωμένο συνταξιούχο και 700 για το ζευγάρι, και μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες και επιστροφή του φορολογικού συντελεστή στο 13%.

Πάμε να δώσουμε αυτό το μήνυμα και μετά προκηρύξτε εκλογές, δήλωσε η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη στην κυβέρνηση. Κλείνοντας αναφέρθηκε εκ νέου στο σχέδιο Ελλάδα. Με αυτή την πρόταση θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης από τον Ελληνικό λαό για την πρώτη Ανάσταση στις 26 Μάη κατέληξε η κ. Γεννηματά.

Στ. Θεοδωράκης: Ζητάμε από τους πολίτες να θυμώσουν για καλό σκοπό

Να κατεβάσουν τους τόνους όχι στο όνομα του καθωσπρεπισμού αλλά γιατί άλλα είναι τα επείγοντα κάλεσε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ με αφορμή το οξυμένο κλίμα της Τετάρτης, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Το Ποτάμι δεν θα συμβάλει στον θλιβερό κατήφορο, δεν θα μας προσβάλει ο ιος Πολάκη, ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης λέγοντας ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι υπέρ της προεκλογικής συσκότισης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έκανε λόγο για συγκρούσεις εκτός ορίων μικροπολιτικής που στόχο έχουν τη συσπείρωση των κομματικών στρατών, μια παλιομοδίτικη στρατηγική, όπως είπε, αριστερών και δεξιών κομματαρχών. Να συσπειρωθεί το στράτευμα, να φανατιστεί, να βγει στους δρόμους, να αλαλάζει το όνομα του ηγέτη και ας μένει η μισή κοινωνία μπερδεμένη αηδιασμένη και αμέτοχη, δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης. Η Ευρώπη είναι ένα βήμα πριν από τις μεγάλες αποφάσεις η συζήτηση κάπου αλλού έχει ξεκινήσει. Υπάρχει όμως και μια γωνιά του κόσμου που όλα αυτά δεν έχουν καμία σημασία. Μια γωνιά με πολιτικούς που δηλώνουν Ευρωπαίοι αλλά έλκονται από το βαλκανικό και ανατολίτικο DNA, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη.

Τι προσπαθείτε όμως να αποφύγετε; διερωτήθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού Προσπαθείτε να μην ασχοληθεί η κοινωνία με τα σημαντικά των ευρωπαϊκών εκλογών. Και αρχικά με ποιον πρέπει να πάνε οι Έλληνες σε αυτή τη νέα εποχή της Ευρώπης Με τον Βέμπερ; Με τους αριστεριστές – συντρόφους του κ. Τσίπρα; Ή με τον Μακρόν;

Ο Σταύρος Θεοδωράκης , επανέλαβε οτι η Ευρώπη έχει μια ξεκάθαρη πρόταση μπροστά της. Την πρόταση της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης του Εμανουέλ Μακρόν. Αναγέννηση! Για Ελευθερία- Προστασία –Πρόοδο. Η μόνη λύση για την Ευρώπη για να μην παραδοθεί ούτε στους συντηρητικούς ούτε στους λαϊκιστές.Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια της Αναγέννησης μετέχει πλέον και ο Γκι Φέρχοφστατ με τους φιλελεύθερους και το Ποτάμι!

Ο κ. Θεοδωράκης έθεσε και το ερώτημα περί debate; Μήπως απαντηθεί και από τους αρχηγούς στη συνέχεια.Θα κάνουμε κανένα debate; εμείς είμαστε εδώ, με όποιους όρους, με όποιους τρόπους και καλούμε τους δημοσιογράφους να πάρουν αυτοί την πρωτοβουλία και να οργανώσουν συζητήσεις, όπως αυτοί τις θέλουν. Όλοι μαζί; δύο δύο; τρεις τρεις; Να συζητήσουμε για τις σημαντικότερες ευρωεκλογές που έχουμε μπροστά μας, ανέφερε χαρακτηριστικά

Ελληνοτουρκικά η επίσης μεγάλη ατζέντα

Οι τουρκικές απειλές δεν αντιμετωπίζονται με ανακοινώσεις. Απαιτούν πράξεις η τόνισε ο κ. Θεοδωράκης υπογραμμίζοντας οτι η αποφασιστικότητα στη φύλαξη των συνόρων μας και η υπεράσπιση των εθνικών μας δικαίων στο Αιγαίο θα πρέπει να συνδυάζεται με τη διατήρηση ανοιχτών διαύλων διαλόγου της Ευρώπης με την Τουρκία. Και αυτό – όπως είπε- υπερασπίστηκε το Ποτάμι στην Ευρωβουλή με τον Γραμματικάκη και τον Κύρκο

Χαρακτήρισε παράλληλα, υποκριτική την απαίτηση λαϊκιστών και συντηρητικών της Ευρώπης – μεταξύ τους και ο κ. Βέμπερ- να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Ενώ παράλληλα πουλάνε όπλα και κάνουν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων στους σιδηροδρόμους της Τουρκίας.

Ψήφος εμπιστοσύνης

Ο Σταύρος Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι καταψηφίζει την κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά είμαστε απέναντι στις τυχοδιωκτικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά απέναντι και στους παλιούς υπουργούς που στόχο έχουν την ανακατάληψη της εξουσίας.

Ο κ. Θεοδωράκης κάλεσε τους πολίτες να μην πέσουν θύματα της τοξικότητας. Παραπέμποντας στον Γκάντι, αναφέρθηκε στον θυμό που δίνει δύναμη για νέα πράγματα και κάλεσε τους πολίτες να θυμώσουν για καλό σκοπό και να ενισχύσουν αυτούς που δεν υποδύονται ρόλους στην πολιτική Αυτούς που είναι ο εαυτός τους. Προφανώς με λάθη. Προφανώς με αδυναμίες. Αλλά με μια στάση ζωής που μαρτυρά ότι έχουν τη σωστή ιεράρχηση σε αξίες και στόχους.
Το Ποτάμι και η ανανεωμένη Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα συνεχίσουν να μάχονται για την αναγέννηση της πολιτικής, της Ελλάδας και της Ευρώπης, κατέληξε ο Σταύρος Θεοδωράκης

Επίθεση Τσακαλώτου στη ΝΔ

Επίθεση στη ΝΔ για την υποστήριξη που παρέχει στον Μάνφρεντ Βέμπερ εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στη Βουλή. Παρείχε δε πλήρη κάλυψη στον Αλέξη Τσίπρα και τον Παύλο Πολάκη χαρακτηρίζοντας αυτογκόλ την πρόταση της ΝΔ.

« Ούτε ο Τσίπρας ούτε ο Πολακης, ούτε εγώ ούτε ο Δραγασάκης είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια συλλογικότητα και δεν θα μπορούσαμε να κανουμε τίποτα χωρίς την υποστήριξη δεκάδων ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ που μας υποστήριξαν τις πέτρινες μέρες» ειπε ο Υπουργός Οικονομικών στο κλεισιμο της ομιλίας του.

Λεβέντης: Οι πολιτικοί άνδρες ζητούν ψήφο από το λαό όχι από την εθνική αντιπροσωπεία
«Οι πολιτικοί άνδρες, την ψήφο τη ζητούν από το λαό και όχι από την εθνική αντιπροσωπεία. Εκείνη η ψήφος θα μετρήσει», δήλωσε ο Βασίλης Λεβέντης από το βήμα της Βουλής, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης ψήφου εμπιστοσύνης της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο κ. Λεβέντης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε μέτρα ανακούφισης, αλλά η Ελλάδα έφτασε στην εξαθλίωση.

Όπως σημείωσε «την ίδια στιγμή που δίνετε κάποια χρήματα που είναι υπολογίσιμα για τον πολύ φτωχό γιατί μπορεί να αγοράσει ψωμί, πηγαίνετε σε όλη την Ευρώπη να δείτε κάποιον να δίνει πριν τις εκλογές και πείτε μου. Τι θα πουν οι πολίτες στη Γερμανία; Εκεί δεν αλλάζει ούτε ο εκλογικός νόμος έξι χρόνια πριν τις εκλογές και τον τελευταίο χρόνο απαγορεύεται να γίνει η οποιαδήποτε πρόσληψη». Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο Βασίλης Λεβέντης είπε: «Εσείς τι κάνετε εδώ; Διδάσκετε όλη την Ευρώπη πολιτικό ήθος δι΄ αυτού του τρόπου;». Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τέτοιες κινήσεις δείχνουν πανικό».

Αναφερόμενος στην οικονομία, σημείωσε ότι «η οικονομία πήγε καλά γιατί μαδήσατε όλο τον κόσμο» και συνέχισε λέγοντας: «Θα φύγετε από αυτή τη Βουλή και θα σας συνοδεύει ένα όνειδος για την συμπεριφορά σας» ενώ για τη ΝΔ είπε: «Και η ΝΔ να μη χαίρεται, διότι γυρίζει ο κ. Μητσοτάκης παντού και ευλογεί τα πάντα».

Σχολιάζοντας την εγκληματικότητα μετά και την χθεσινή επίθεση σε μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. Λεβέντης δήλωσε: «Η εγκληματικότητα πατάσσεται με τέχνη, δεν γίνεται με συγκρούσεις. Γιατί θυμάστε τον Καλαμπόκα και τον Τεμπονέρα. Και πάλι καλά που είχαμε ένα θύμα τότε».

Συνεχίζοντας ο κ. Λεβέντης είπε πως «αφού οι ίδιοι έχετε διαχειριστεί ανάλογες στιγμές και έχετε επιδείξει αδυναμία πιο πιστευτό γίνεται να πείτε ‘ό,τι μπορούμε να κάνουμε’. Ο λαός θέλει ειλικρίνεια».

Για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε ότι διάλεξε να πάει στη ΝΔ γιατί τώρα έχει ρεύμα, και ρώτησε ρητορικά: «Αλήθεια έχει πειστεί ο κ. Κυμπουρόπουλος, ότι όλα αυτά τα χρόνια που κυβερνούσε η Δεξιά στήριξε τα άτομα με ειδικές ανάγκες; Να δεχτώ ότι ο κ. Πολάκης φέρθηκε άσχημα. Ήταν σκληρός. Αλλά και ο κ. Κυμπουρόπουλος, με την παιδεία που έχει, πιστεύει ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που δικαιώνει τους φτωχούς και τους ανήμπορους; Διάλεξε αυτό το κόμμα γιατί κοίταξε την άνοδό του».

Ο κ. Λεβέντης αναφερόμενος στην «κοτερολογία», αφού σημείωσε ότι «στη δημόσια ζωή πρέπει να είναι είμαστε κοσμοκαλόγεροι», έψεξε και τη ΝΔ και το άλλοτε ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τους ότι και τα δικά τους στελέχη έκαναν και κάνουν διακοπές σε κότερα.

Τέλος, επανέλαβε ότι την επομένη των εθνικών εκλογών, θα συνεργαστεί μόνο με όποιον κάνει δημοψήφισμα για το Μακεδονικό.

Ο Νίκος Κοτζιάς

Νωρίτερα, επεισόδιο δημιουργήθηκε με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, που θεώρησε ότι παρεκάμφθη η κανονική σειρά των ομιλητών και θα προηγείτο στο βήμα ο Σπύρος Δανέλλης.

Ο προεδρεύων Δημήτρης Κρεμαστινός τού επεσήμανε ότι η σειρά των ομιλητών είναι καθορισμένη και αν και ο κ. Δανέλλης προσφέρθηκε να παραχωρήσει τη θέση του στον πρώην υπουργό, ο κ. Κοτζιάς που είχε χάσει την ψυχραιμία του δημιούργησε επεισόδιο φωνάζοντας, έδωσε ένα χαρτί στο προεδρείο που ίσως έδειχνε μία διαφορετική σειρά και βγήκε από την αίθουσα της Ολομέλειας φωνάζοντας «αφήστε τα κόλπα όλοι σας».

Αφού ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των βουλευτών, σειρά έχουν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Κατερίνα Παπαβασιλείου – Στέλλα Παπαμιχαήλ – Απόστολος Χονδρόπουλος – Δημήτρης Ράντος

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα