Search
Φ. Γεννηματά

Φ. Γεννηματά σε εκδήλωση για τη γενοκτονία των Ποντίων: Όσο η μνήμη είναι ζωντανή δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες

364

Όσο η μνήμη είναι ζωντανή,δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες, τόνισε η κ. Γεννηματά μιλώντας σε εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο θέατρο «Δημήτρης Χορν», υπενθυμίζοντας οτι το ΠΑΣΟΚ, με πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου πριν απο 25 χρόνια εισηγήθηκε και πέτυχε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και θεσμικά από την Βουλή των Ελλήνων.

Και συνεχίζουμε -όπως είπε -αυτό τον αγώνα διεκδικώντας την Διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου. Όπως υπογράμμισε η κ. Γεννηματά , προχωράμε στη σημερινή εκδήλωση, όχι για να καλλιεργήσουμε το μίσος με τους γειτονικούς λαούς, αλλα για να διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορική μνήμη. Για να πληροφορήσουμε τους σύγχρονους Τούρκους πολίτες, αλλά και όλο τον πολιτισμένο κόσμο για τα τραγικά αποτελέσματα της Γενοκτονίας.

Γενοκτονία σε βάρος Αρμενίων, Ασσύριων και Ελλήνων πολιτών της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, λόγω της διαφορετικής καταγωγής τους. Είχε στην κορύφωσή της, συνολικά 2 εκατομμύρια αθώα θύματα και 1 εκατομμύριο πρόσφυγες. Δεν ζητάμε εκδίκηση για όσα έγιναν εις βάρος των προγόνων μας.Αλλά θέλουμε να σπάσουμε το απόστημα της λήθης. Για να υπηρετήσουμε την δικαιοσύνη. και να αποκαταστήσουμε την ιστορική αλήθεια.Θέλουμε να ζούμε ειρηνικά με τους γείτονες μας. Αλλά απαιτούμε να αναγνωρίσουν την αλήθεια και να ζητήσουν μια συγγνώμη. Για να δημιουργήσουμε -σύμφωνα με την κ. Γεννηματά-τις συνθήκες, ώστε ποτέ πια να μην επαναληφθούν ανάλογες Πρακτικές.

Στο πλαίσιο αυτό η κ. Γεννηματά ανακοίνωσε πρωτοβουλία τριών σημείων.

1ον) : Την σύσταση Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής με την συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και εκπροσώπων των Ποντιακών Οργανώσεων.

2ον): Την προώθηση αιτήματος προς τον Πρόεδρο της Βουλής για την δημιουργία ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα ασχοληθεί με την Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου.

Και 3ον) ανάληψη πρωτοβουλίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο ξεκινώντας από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και σχεδιάζοντας μια ολοκληρωμένη εκστρατεία στην Ευρωβουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 26ης Μαΐου.

Κάλεσμα στα υπουργεία Παιδείας, Εσωτερικών και Πολιτισμού

Παράλληλα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απηύθυνε κάλεσμα στα Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Ειδικότερα ανέφερε: «Το Υπουργείο Παιδείας, αντί να αναζητά απαντήσεις στις θεωρητικές ανησυχίες του εκάστοτε Υπουργού του, να αφιερώσει ανάλογο κεφάλαιο στα σχολικά βιβλία όλων των βαθμίδων με τεκμηριωμένη παρουσίαση της ιστορίας του Παρευξείνιου Ελληνισμού.Το Υπουργείο Εσωτερικών, να παροτρύνει τους φορείς των ΟΤΑ να προχωρήσουν σε διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε όλη την Ελλάδα, με την συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων και ιστορικών.
Το Υπουργείο Πολιτισμού, να αναλάβει όλες τις σχετικές πρωτοβουλίες για την προβολή των ιστορικών γεγονότων εκείνης της περιόδου και την ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας των Ελλήνων του Πόντου. Και βέβαια να φροντίσει ώστε τα κειμήλια της ιστορικής μνήμης της «Παναγίας Σουμελά» στον Πόντο, που φυλάσσονται από το αντίστοιχο Τουρκικό Υπουργείο σε αποθήκες, να τοποθετηθούν μέσα στο ίδιο το Ιερό Μνημείο που χρόνια τώρα λειτουργεί ως Μουσείο».

Η Φώφη Γεννηματά εξήρε την ενέργεια του Γιώργου Καμίνη, που ως Δήμαρχος Αθηναίων, όπως είπε, εισηγήθηκε να τοποθετηθεί μνημείο της Γενοκτονίας σε κεντρικό σημείο της Αθήνας. Εισήγηση που έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας.

Κατα τα λοιπά , η κ. Γεννηματά άφησε εμμέσως αιχμές για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης στο Μακεδονικό και αναφερόμενη στη συμφωνία των Πρεσπών τόνισε οτι κρατά ζωντανή τη ρίζα του αλυτρωτισμού. Με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις του τελευταίου διαστήματος , η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε τη θέση του ΚΙΝΑΛ οτι τα εθνικά δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα με απαραίτητη τη δημιουργία εθνικού μετώπου και εθνικής γραμμής για την διασφάλισή τους.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

Print Friendly, PDF & EmailΑφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *