back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Η τέχνη του δρόμου και του… πεζοδρόμου»

Διαβάστε επίσης

Το Εμπορικό Τρίγωνο του δήμου Αθηναίων μετατρέπεται σε πεδίο τέχνης του δρόμου αλλά και ενημέρωσης για τον… πεζόδρομο.

Για δύο ημέρες, με αφορμή τη ζωγραφική σε ρολά καταστημάτων των οδών Αγίου Μάρκου και Χρυσοσπηλιωτίσσης από καλλιτέχνες του δρόμου, το Τρίγωνο ενημερώνει, με πολυεπίπεδες δράσεις, το κοινό για τη street art, αλλά και για τις νέες χρήσεις των σύγχρονων πόλεων, στη βάση των πεζοδρομήσεων που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή.

Ζωγραφική, workshops, ενημέρωση, ποδηλατάδες, χορός, περφόρμανς, φωτογραφία, το Τρίγωνο δείχνει πώς μία γειτονιά μετατρέπεται σε περιοχή-πρότυπο, όπου προτεραιότητα έχει ο πεζός, ο επαγγελματίας και ο κάτοικος.

Το φεστιβάλ γίνεται με τη συνεργασία του «Street art project» του Κέντρου Μελέτης Εγκλήματος, της MBike Events and Digital, του Retrosexual Culture και των Greek Instagramers Events.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Onebran https://www.instagram.com/onebran/
Achilles https://www.instagram.com/mister.achilles/
Flip https://www.instagram.com/fl1p._/
Gospel https://www.instagram.com/gospel.ath/
Mambo https://www.instagram.com/mamboathens/
Yiakou https://www.instagram.com/yiakou_street_artcoholic/
Soteur https://www.instagram.com/soteur/
Artis https://www.instagram.com/evolving_style/

Bassment Rats https://www.instagram.com/bassmentrats/

Μove https://www.instagram.com/conjoinedmovement/
Πρόγραμμα δράσεων

Κυριακή 12 Μαΐου:

11.00 – 16.00 | Χρυσοσπηλιωτίσσης, Βύσσης | Ποδηλατικές δράσεις από την MBIKE

11.00 – 16.00 | Αγίου Μάρκου, Χρυσοσπηλιωτίσσης | Βαφή ρολών καταστημάτων από τους καλλιτέχνες του δρόμου

11.00 – 16.00 | Αγίου Μάρκου και Χρυσοσπηλιωτίσσης | Workshops από το ΚΕΜΕ

11.00 – 16.00 | Πλατεία Αγίας Ειρήνης | Red Carpet Event από το Retrosexual Culture
Το πρόγραμμα αναλυτικά

Κύριες εκδηλώσεις | Αγίου Μάρκου, Χρυσοσπηλιωτίσσης |

Σάββατο και Κυριακή

10 καλλιτέχνες του δρόμου ζωγραφίζουν ισάριθμα ρολά καταστημάτων των οδών Αγίου Μάρκου και Χρυσοσπηλιωτίσσης

Παράλληλες εκδηλώσεις (Σάββατο και Κυριακή)

MBIKE EVENTS | Χρυσοσπηλιωτίσσης και Βύσσης | Σάββατο και Κυριακή

Δημιουργούμε μια σειρά διαδραστικών εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται η σχέση του ποδηλάτου με τη βιώσιμη κινητικότητα και τις αστικές αναπλάσεις. Το Τρίγωνο μπορεί να αποτελέσει τον πρώτο “φιλικό στο ποδήλατο” δημόσιο χώρο του κέντρου της Αθήνας.

Οι εκδηλώσεις:
1. Τα παιδιά κάνουν ποδήλατο στο τρίγωνο

Παιδιά από 3 έως 10 ετών, έχουν την ευκαιρία να κάνουν ποδήλατο σε έναν ασφαλή χώρο, στο Τρίγωνο.

Σάββατο και Κυριακή, Διάρκεια: 11:00 – 16:00
2. Check your Bike:

Ελάτε να σας συμβουλέψουμε για το ποδήλατό σας! Τι αλλαγές μπορεί να χρειάζεται; Τι αξεσουάρ; Θέλει συντήρηση; Πότε να αλλάξετε λάστιχα; Αυτά και άλλα πολλά σας μαθαίνουν οι συντάκτες του MBike και σας βοηθούν να απολαμβάνετε περισσότερο τις βόλτες σας με το ποδήλατο.

Σάββατο και Κυριακή, Διάρκεια: 11:00 – 16:00
3. Βόλτα στην πόλη με το Skirt Ride:

H ποδηλατική κοινότητα του Skirt Ride, σας προσκαλεί για μια βόλτα από το Τρίγωνο ώς τη θάλασσα, μέσα από τον ποδηλατόδρομο της Αθήνας.

Κυριακή 12 Μαΐου, Διάρκεια: 12:00 – 14:00
4. Στην Αθήνα με ποδήλατο:

Τα μέλη του Cities for Cycling μας εξηγούν γιατί η Αθήνα μπορεί να είναι μια πόλη για ποδήλατο και μας δίνουν συμβουλές για ασφαλείς και έξυπνες μετακινήσεις.

Σάββατο και Κυριακή, Διάρκεια: 11:00 – 16:00

The Street Art Project

Το «The Street Art Project» είναι ένα ανοικτό project, το οποίο περιλαμβάνει την καταγραφή και τη μελέτη της street art, των μεγάλων δημόσιων τοιχογραφιών και εικαστικών εγκαταστάσεων, τη διερεύνηση της αισθητικής της διαφοράς από το graffiti και της ιστορικής σύνδεσής της με αυτό, καθώς και την ερευνητική προσέγγιση των στάσεων απέναντι στη street art, μέσω διεξαγωγής συνεντεύξεων σε ομάδες ειδικής εστίασης. Το ανωτέρω πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα του επιστημονικού φορέα «Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος – ΚΕ.Μ.Ε.», με χορηγό επικοινωνίας την ιστοσελίδα για την κοινωνική πολιτική και την κοινωνική θεωρία www.socialpolicy.gr.

Το project στοχεύει στην πρόληψη του βανδαλισμού σε δημόσιους χώρους και κυρίως στην εκπαίδευση των νέων και δη των μαθητών. Περαιτέρω, επικεντρώνεται σε ειδικές δράσεις πεδίου.
Οι εκδηλώσεις | Κυριακή | 11.00 – 16.00:

1) Οι street artists Gospel και One Bran, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα δημιουργήσουν δύο τοιχογραφίες με υλικά που έχουν ήδη βρεθεί και παρέχονται με την ευγενική υποστήριξη/χορηγία της Cosmoslac για τη συγκεκριμένη εκδήλωση του project μας.

2) Ανοιχτή εκδήλωση προς το κοινό και τους περαστικούς, με ταυτόχρονη διάδραση μαζί τους (έτσι επιτυγχάνεται η επικοινωνία της επιστήμης) ενημερώνοντάς τους για τη street art και την πρόληψη του βανδαλισμού σε δημόσιο χώρο.

3) Διανομή ενημερωτικού τρίπτυχου φυλλαδίου του project και του δήμου Αθηναίων, ενώ παρουσία μουσικής μπάντας συνοδεύει τη δράση πεδίου, προτείνεται στους περαστικούς να αναγράψουν σε post it, τα οποία θα κολλούν σε κατάλληλο πίνακα, τη γνώμη τους για τη street art και εν γένει τις εικαστικές παρεμβάσεις σε δημόσιο χώρο. Έτσι επιτυγχάνεται η εν μέρει η καταγραφή αυθόρμητων στάσεων της κοινής γνώμης τόσο για τη street art καθεαυτή όσο και για την (ανα)διαμόρφωση των δημόσιων χώρων μέσω εικαστικών παρεμβάσεων και πραγματώνεται ο εκπαιδευτικός στόχος της δράσης σχετικά με την πρόληψη του βανδαλισμού.
RETROSEXUAL CULTURE | Πλατεία Αγίας Ειρήνης | Κυριακή | 11.00 – 16.00

Το Red Carpet Events είναι μια σειρά από pop-up μουσειακά events που στήνονται σε υπαίθριους χώρους κεντρικών πόλεων, και η θεματική τους σχετίζεται με το πλήθος των μουσειακών συλλογών του Retrosexual Culture.

Για εναρκτήριο event της δράσης με τίτλο «Red Carpet Museum» επιλέξαμε, για την Κυριακή 12 Μαΐου, να προτείνουμε την τοποθέτηση του χαρακτηριστικού κόκκινου χαλιού, σαν έναν διαιρούμενο κάνναβο, πάνω στο οποίο θα στηθούν τα εκθέματα με έναν νέο εναλλακτικό τρόπο, μαζί με την περιγραφή και την ιστορική αναφορά αυτών, καθώς και των σχεδιαστών τους, δημιουργώντας έτσι ένα υπαίθριο pop-up museum.

Τα εκθέματα που προτείνουμε θα αποτελούνται από μια αλληλένδετη σύνθεση εμβληματικών ιστορικών αντικειμένων του μεταπολεμικού Design των δεκαετιών του 1950 και 1960, που «έντυναν», με χαρακτηριστικό τρόπο, την πληθώρα των πρωτοπόρων αθηναϊκών κτιρίων της εποχής. Επιλέγουμε την πλατεία Αγίας Ειρήνης για τον κεντρικό της χαρακτήρα.
GREEK INSTAGRAMERS | Αιόλου και Αγίας Ειρήνης | Σάββατο | 11.00

Εγκαίνια υπαίθριας έκθεσης των Greek Instagramers στην πρόσοψη εγκαταλελειμμένου κτιρίου στη συμβολή των οδών Αιόλου και Αγίας Ειρήνης. Μετά την επιτυχημένη και μαζική εξόρμηση των Greek Instagramers στο Τρίγωνο, οι φωτογραφίες των μελών της ομάδας εκτίθενται, αναβαθμίζοντας, αφενός, αισθητικά την περιοχή μας και, αφετέρου, τονίζοντας τον ιστορικό, αρχιτεκτονικό, εμπορικό μα πάνω απ’ όλα ανθρώπινο χαρακτήρα του Τριγώνου.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα