back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μεξικό: Οι αρχές στην Πολιτεία Χαλίσκο εντόπισαν τρεις μυστικούς τάφους με συνολικά 35 πτώματα

Διαβάστε επίσης

Τριάντα πέντε πτώματα βρέθηκαν αυτή την εβδομάδα σε τρεις μυστικούς, ομαδικούς τάφους στη μεξικανική Πολιτεία του Χαλίσκο (δυτικά), μια από αυτές που αντιμετωπίζουν το οξύτερο πρόβλημα εξαιτίας της δράσης βίαιων συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο πολιτειακός εισαγγελέας Χεράρδο Οκτάβιο Σολίς.

Τα περισσότερα πτώματα είχαν ενταφιαστεί σε ένα ράντσο στον δήμο Σαποπάν. Εκεί «βρήκαμε 27 πτώματα ανθρώπων οι οποίοι είχαν στερηθεί την ελευθερία τους. Δεν τους έχουμε αναγνωρίσει μέχρι στιγμής», διευκρίνισε ο Σολίς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

Ο αριθμός αυτός ενδέχεται ωστόσο να αυξηθεί, καθώς η έρευνα συνεχίζεται. «Έχουμε σκάψει σε βάθος μεγαλύτερο των τριών μέτρων με τη βοήθεια μηχανημάτων», είπε ο εισαγγελέας.

Στη Γουαδαλαχάρα, πρωτεύουσα της Πολιτείας και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στη χώρα, βρέθηκαν τα κρανία επτά ανθρώπων και άλλα ανθρώπινα λείψανα στην αυλή ενός σπιτιού όπου, την 3η Μαΐου, διασώθηκαν εννέα άνθρωποι οι οποίοι είχαν υποστεί βασανιστήρια.

Ένα ακόμη πτώμα βρέθηκε θαμμένο στην αυλή ισόγειου διαμερίσματος στον δήμο Τλαχομούλκο.

Πάνω από 40.000 άνθρωποι αγνοούνται σήμερα στο Μεξικό, χώρα που σαρώνεται από το κύμα βίας που συνδέεται με τη δράση των καρτέλ των ναρκωτικών. Η βία κλιμακώθηκε όταν ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυξε το 2006 τον λεγόμενο «πόλεμο εναντίον των ναρκωτικών», αναπτύσσοντας τις ένοπλες δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας για να πατάξουν τα καρτέλ.

Έκτοτε, περίπου 250.000 άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί στο Μεξικό, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές, που πάντως δεν διευκρινίζουν πόσοι από αυτούς ήταν θύματα συγκρούσεων μεταξύ συμμοριών που διακινούν ναρκωτικά.

Πολλοί από τους οικείους των εξαφανισθέντων τους αναζητούν, συχνά εφοδιασμένοι με σκαπάνες και φτυάρια, ενίοτε με τη συνοδεία των αρχών.

Πρόσφατη έρευνα, που έκανε μια ομάδα επτά αμερικανών και μεξικάνων δημοσιογράφων, κατέγραψε τον εντοπισμό 2.000 μυστικών τάφων μεταξύ του 2006 και του 2016.

Σύμφωνα με τη μεξικανική κυβέρνηση, έχουν εντοπιστεί λίγοι περισσότεροι από 1.100 μυστικοί τάφοι σε όλη τη χώρα και υπάρχουν λείψανα περίπου 26.000 ανθρώπων που δεν έχουν αναγνωστεί σε νεκροτομεία.

Μια ακόμη τοποθεσία με μυστικούς ομαδικούς τάφους, όπου πιστεύεται πως πιθανόν έχουν ενταφιαστεί δεκάδες πτώματα, εντοπίστηκε τον Απρίλιο από τις αρχές στην Πολιτεία Βερακρούς (ανατολικά).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα