back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ορκίζεται νέος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, ο Στέβο Πεντάροφσκι

Διαβάστε επίσης

Ενώπιον του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας ορκίζεται σήμερα νέος πρόεδρος της χώρας, ο Στέβο Πεντάροφκσι, στις 13.00 ώρα Ελλάδος.

Στην τελετή ορκωμοσίας του κ Πεντάροφσκι αναμένεται να δώσουν το «παρών» μέλη της κυβέρνησης, βουλευτές, θρησκευτικοί ηγέτες, στελέχη του στρατού και εκπρόσωποι των ξένων διπλωματικών αρχών και διεθνών οργανισμών, στη χώρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι θα παραστούν επίσης ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, της Αλβανίας, Ιλιρ Μέτα καθώς και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο Στέβο Πεντάροφσκι εξελέγη την περασμένη Κυριακή υποστηριζόμενος από τον κυβερνητικό συνασπισμό (SDSM & DUI) με 436,212 ψήφους συγκεντρώνοντας δηλαδή 51,66% έναντι 44,73%, που έλαβε η βασική του αντίπαλος στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών υποστηριζόμενη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO – DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα – Ντάφκοβα.

Είναι ο πέμπτος κατά σειρά πρόεδρος της χώρας από την ανεξαρτησία της και η θητεία του θα είναι πενταετής.

Ο διάδοχος του Γκιοργκι Ιβάνοφ, 56 ετών, είναι επίκουρος καθηγητής Νομικής και έως πριν από λίγο καιρό ο εθνικός συντονιστής για την προετοιμασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Έχει υπάρξει σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου της χώρας την περίοδο 2001-2004 και σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του προέδρου την περίοδο 2005-2009.

Ο νέο πρόεδρος εξελέγη προτάσσοντας ως βασική προτεραιότητα του την ευρωατλαντική πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, δεσμευόμενος να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου να εξασφαλίσει την παραπάνω στρατηγική επιλογή.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα