back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Επίθεση σε δύο τάνκερ της καταγγέλλει η Σ. Αραβία

Διαβάστε επίσης

«Σαμποτάζ» σε δύο τάνκερ της Σαουδικής Αραβίας, στα χωρικά ύδατα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, την Κυριακή, κατήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας. Συνολικά, επεισόδια «δολιοφθοράς» σημειώθηκαν σε τέσσερα εμπορικά πλοία στα χωρικά ύδατα της Φουτζέιρα, που ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η ενέργεια αυτή «θα κλιμακώσει τις εντάσεις και τη σύγκρουση στην περιοχή και θα θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των λαών της», έκρινε ο Άμπντουλ Λατίφ Αζ Ζαγιάνι, γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, το οποίο καταδίκασε τις ενέργειες.

Επικίνδυνη κλιμάκωση

«Ανησυχητικά» χαρακτήρισε τα επεισόδια εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν. Ο Αμπάς Μουσαβί τόνισε, σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων ISNA, ότι «τα συμβάντα αυτού του είδους έχουν αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών» και προέτρεψε τα άλλη κράτη της περιοχής να «επαγρυπνούν για αποσταθεροποιητικά σχέδια που απεργάζονται ξένοι πράκτορες».

Την ενέργεια καταδίκασε επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου. Σε ανακοίνωσή του το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ τονίζει ότι «καταδικάζει όλες τις ενέργειες οι οποίες βλάπτουν την εθνική ασφάλεια των ΗΑΕ» και την «αλληλεγγύη της κυβέρνησης και του λαού της Αιγύπτου με τα ΗΑΕ για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων που μπορεί να αντιμετωπίσουν».

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των εμιράτων, το WAM, μετέδωσε νωρίτερα ότι το επεισόδιο σημειώθηκε κοντά στο εμιράτο Φουτζέιρα, έναν από τους μεγαλύτερους λιμένες ανεφοδιασμού στον κόσμο, ακριβώς έξω από το Στενό του Χορμούζ. Το Στενό αποτελεί ζωτικής σημασίας πέρασμα για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της περιοχής.

Η ένταση αυξάνεται στην περιοχή μετά την ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων – μεταξύ άλλων ενός αεροπλανοφόρου – στη Μέση Ανατολή σε αντίδραση στις «ξεκάθαρες» ενδείξεις περί «άμεσων απειλών» από το Ιράν για τις οποίες μιλά ο Λευκός Οίκος.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα