back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μαρίν Λεπέν: Αν χάσει ο Μακρόν τις ευρωεκλογές, να παραιτηθεί από πρόεδρος

Διαβάστε επίσης

Η Μαρίν Λεπέν εκτιμά πως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιχειρεί να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε δημοψήφισμα αποδοχής ή μη της πολιτικής του και ως εκ τούτου, θεωρεί πως πιθανή ήττα θα πρέπει να τον αναγκάσει να αποχωρήσει από το Ελιζέ.

«Εφόσον βάζει όλες του τις δυνάμεις ως πρόεδρος της δημοκρατίας, εφόσον δίνει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές, τότε θα πρέπει να έχει το θάρρος και την αξιοπρέπεια να πράξει όπως ο στρατηγός Ντε Γκολ, δηλαδή να αποχωρήσει αν χάσει το δημοψήφισμα» αναφέρει σε δηλώσεις της την Πέμπτη η επικεφαλής των Εθνικιστών στη Γαλλία, Μαρίν Λεπέν, που έχει συμμαχήσει με τον Σαλβίνι στην Ιταλία εν όψει της ευρωκάλπης.

Το σχόλιο της Λεπέν έρχεται λίγες ώρες αφότου ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως θα βάλει όλη του τη δύναμη προκειμένου να αποτρέψει τη νίκη στην Εθνική Συσπείρωση (RN), πρώην Εθνικό Μέτωπο, το κόμμα δηλαδή του οποίου ηγείται η Λε Πεν.

«Συμπεριφέρεται για μια ακόμη φορά σαν πρόεδρος ενός κινήματος, βάζοντας έτσι στο περιθώριο εκατομμύρια Γάλλων στους οποίους δεν απευθύνεται καθόλου, δεν τους υπολογίζει και – το χειρότερο όλων – τους πολεμά» σημείωσε η Μαρίν Λεπέν στη συνέχεια. Οπως είπε είναι η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος της δημοκρατίας εκμεταλλεύεται τη θέση του για να επηρεάσει τις ευρωεκλογές.

Στο στόχαστρο του Μακρόν η Μαρίν Λεπέν

Ο Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για τις ευρωεκλογές και στοχοποίησε το Εθνικό Μέτωπο και τη Μαρίν Λεπέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Ρουμανία. «Δεν πιστεύω πως είναι μυστικό να πει κανείς πως το Εθνικό Μέτωπο σχεδιάζει την διάλυση της Ευρώπης. Οπως έλεγε και ο Φρανσουά Μιτεράν σε μια από τις τελευταίες του ομιλίες, “εθνικισμός σημαίνει πόλεμος”» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας δήλωσε πως είναι πρόεδρος όλης της Γαλλίας, απαντώντας έτσι στις αιτιάσεις της Μαρίν Λεπέν, αλλά σημείωσε πως θα κάνει τα πάντα για να μην βρεθεί στην πρώτη θέση το κόμμα των Εθνικιστών.
Ενισχύεται στις δημοσκοπήσεις το κόμμα του Μακρόν

Οι δηλώσεις των δύο πολιτικών έρχονται έπειτα από μια σειρά δημοσκοπήσεων που ήθελαν την Μαρίν Λεπέν και τους εθνικιστές να κερδίζουν τις ευρωεκλογές. Ωστόσο, η πιο πρόσφατη σφυγμομέτρηση για λογαριασμό του Paris Match έδειξε πως το LREM, το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν ενισχύεται με ποσοστό 22,5%, την ώρα που η Εθνική Συσπείρωση συγκεντρώνει 21,% (με υποχώρηση του 0,5%).

Η διαφορά των δύο πρωτοπόρων για τις ευρωεκλογές στη Γαλλία είναι αμελητέα και εντός του στατιστικού λάθους. Εκείνο που ευνοεί πάντως την παράταξη του Γάλλου προέδρου είναι πως οι ψηφοφόροι που δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν υπέρ του LREM εμφανίζονται σίγουροι για την επιλογή τους σε ποσοστό που αγγίζει το 80%.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα