back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΟΤΑ, Νοσοκομεία και Οργανισμοί Ασφάλισης αύξησαν τα χρέη σε ιδιώτες- Ξεπέρασαν τα 2,2 δισ ευρώ

Διαβάστε επίσης

Πάνω από 2,2 δισ ευρώ διαμορφώθηκαν τον περασμένο Μάρτιο ,σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, παρά τα δάνεια που χορηγήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στην Κυβέρνηση από τον ESM προκειμένου να προχωρήσει στην πλήρη εξόφληση των οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες (προμηθευτές,εκκρεμείς συντάξεις ,εργολάβους,επιχειρήσεις κλπ).

Μάλιστα αντί τα ληξιπρόθεσμα χρέη να μηδενιστούν,όπως είχε συμφωνηθεί με τους δανειστές μέχρι το αργότερο στα τέλη του 2018 ,αυτά αυξήθηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες κατά 273 εκατομμύρια φτάνοντας τα 2,2 δις ευρώ..

Εξ αυτών ,σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους,τις μεγαλύτερες ,κατά σειρά , οφειλές σε ιδιώτες έχουν οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (αφορούν εκκρεμείς και σε καθυστέρηση απονομής συντάξεις) καθώς έφτασαν τα 622 εκ.ευρώ,ο ΕΟΠΥΥ (σε διαγνωστικά κέντρα κλπ)με 151 εκ.ευρώ,οι ΟΤΑ με 247 εκ.ευρώ(σε εργολάβους κλπ) ,τα νοσοκομεία με 531 εκ.ευρώ(σε προμηθευτές υπηρεσιών και προιόντων υγείας) και τα υπουργεία με 81 εκ.ευρώ..

Στα παραπάνω χρέη θα πρέπει να συμπεριληφθούν επίσης και εκκρεμείς επιστροφές ύψους εκατομμυρίων ευρώ ΕΦΚ και ΦΠΑ από Τελωνεία σε βιομηχανίες,ξενοδοχεία,πλοία κλπ.

Το πακέτο των πάνω από 2,2 δισ ευρώ οφειλών του δημοσίου σε ιδιώτες αποτελεί ένα από τα κύρια προαπαιτούμενα της ατζέντας των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη .

Η κυβέρνηση έχει πάντως δεσμευτεί στους δανειστές ότι έως στα τέλη Μαΐου θα εκταμιευτεί ένα σημαντικό μέρος από τα οφειλόμενα στον ιδιωτικό τομέα μιας και τα χρήματα υπάρχουν , αλλά καθυστερούν,όπως αναφέρει, να φτάσουν στους αποδέκτες τους λόγω γραφειοκρατίας από διάφορους φορείς του δημοσίου…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα