back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Θέμα νομιμότητας» των ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσε η Αθήνα στις Βρυξέλλες

Διαβάστε επίσης

To ζήτημα της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, έθεσε Ελλάδα στο σημερινό συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Στη δική του παρέμβαση, o Έλληνας υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης πως αναφέρθηκε στο «θέμα νομιμότητας» των εν λόγω ενεργειών, «το οποίο» όπως επεσήμανε έχει τεθεί από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 που ζητούσε εντελώς ξεκάθαρα από την Τουρκία να μην προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες και σε δικές της αποκλειστικά ερμηνείες για το Δίκαιο της Θάλασσας που κανείς άλλος δεν ακολουθεί».

Πέρα από αυτό, ο Γ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι τίθεται επίσης ένα ζήτημα «αξιοπιστίας» «τι γίνεται» δηλαδή «από τη στιγμή που έχει διαπιστωθεί η παρανομία, πώς θα ανταποκριθεί η ΕΕ» καθώς και ένα «προφανές ζήτημα αλληλεγγύης».

«Δήλωσα το αυτονόητο» συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, «ότι η Ελληνική Δημοκρατία είναι, με όλα τα διαθέσιμα μέσα που έχει, στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανάλογα θα πρέπει να είναι και η ΕΕ.

Αυτό το μήνυμα νομίζω πως έγινε δεκτό απ’ όλους ομόφωνα χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση, ακριβώς γιατί αντανακλά προηγούμενες αποφάσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και εξακολουθούμε να είμαστε σε συνεννόηση με την Κυπριακή Δημοκρατία για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών μας», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

Ο κ Κατρούγκαλος είπε πως επί του θέματος τοποθετήθηκε αναλυτικά ο Κύπριος ομόλογός του, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ Ελλάδα και άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, υποστήριξαν την κυπριακή θέση.

Εξάλλου, ο υπουργός ανέφερε στις δηλώσεις του, ότι το σημερινό Συμβούλιο ασχολήθηκε με ένα ευρύ πεδίο θεμάτων, από την Ουκρανία και τη Λιβύη, έως τη Βενεζουέλα.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Βενεζουέλα, σημείωσε ότι «ακολουθούμε όπως πάντα την ευρωπαϊκή θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση μέσω προεδρικών εκλογών σε μια πάρα πολύ πολωμένη κοινωνία (…) Και οπωσδήποτε δεν είναι ευρωπαϊκές λύσεις, λύσεις που αφορούν σε εξωτερική επέμβαση είτε σε στρατιωτική επέμβαση» επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα