back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Βουλή: Στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο για τις 120 δόσεις

Διαβάστε επίσης

Αυτήν την ώρα εισάγεται προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο για τις 120 δόσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, εφορεία και δήμους.

Περιλαμβάνει την τροπολογία για τη 13η σύνταξη, που θα χορηγηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Μαΐου, αλλά και τις τροπολογίες για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τα τυποποιημένα τρόφιμα και την ενέργεια. Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται μεθαύριο, Τετάρτη.

[su_document url=”https://www.athina984.gr/wp-content/uploads/2019/05/11011727.pdf”]

Όσον αφορά τη 13η σύνταξη, το μέτρο έχει μόνιμο χαρακτήρα, είναι ακατάσχετο, έχει κρατήσεις φόρου και υγείας και θα χορηγηθεί για πρώτη φορά στις 20 Μαϊου. Τη 13η σύνταξη λαμβάνουν και οι συνταξιούχοι αναπηρίας και χηρείας, αλλά και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες. Όσοι λαμβάνουν περισσότερες από μία κύριες συντάξεις, το ποσό της 13ης σύνταξης θα υπολογιστεί επί του αθροίσματος των συντάξεων. Το ποσό που λαμβάνει ο κάθε δικαιούχος θα κυμανθεί από το 30% έως το 100% της σύνταξής του.

[su_document url=”https://www.athina984.gr/wp-content/uploads/2019/05/11011664.pdf”]

Επίσης, θα συμπεριληφθούν οι τροπολογίες για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση, τα τυποποιημένα τρόφιμα και την ενέργεια. Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται μεθαύριο, Τετάρτη.

Στη διαδικασία που προηγήθηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές, η κυβέρνηση εισηγήθηκε το νομοσχέδιο να συζητηθεί με τη διαδικασία του επείγοντος. Η αντιπολίτευση διαφώνησε, ωστόσο επικράτησε η κυβερνητική πλειοψηφία.

Συνεπώς θα πραγματοποιηθούν δύο συνεδριάσεις στην Ολομέλεια της Βουλής, σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη, οπότε θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και επεξεργασία και θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

Επί του νομοσχεδίου, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι έχουν δηλώσει «υπέρ», το ΚΚΕ έχει δηλώσει «παρών» ενώ η ΝΔ και η Ένωση Κεντρώων έχουν επιφυλαχθεί για την τελική τους τοποθέτηση, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου στην Ολομέλεια.

Εργασιακές σχέσεις και 13η σύνταξη στην πρώτη γραμμή της σφοδρής προεκλογικής αντιπαράθεσης. Ανταλλαγή πυρών μεταξύ κυβέρνησης – ΝΔ, με το Μέγαρο Μαξίμου να ισχυρίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με βάση αναφορές του στη χθεσινή διακαναλική του συνέντευξη Τύπου, οραματίζεται επταήμερη εργασία.

«Ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα επτά μέρες την εβδομάδα. Και θα πει ακόμη περισσότερα μέχρι τις 26 Μαϊου για να αποφύγει τη συντριβή του», σχολίασε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Την ώρα που κόβει την 12η σύνταξη με τη μείωση του αφορολόγητου, βαφτίζει 13η σύνταξη ένα προεκλογικό επίδομα», τόνισε. Χαρακτήρισε τα όσα υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν 7ήμερης εργασίας «αθλιότητες». «Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία που αναφέρθηκα δουλεύουν κανονικά πενθήμερο και αντί 40 ώρες την εβδομάδα, 37 με καλύτερες απολαβές. Είναι τόσο απελπισμένα ψεύτης ο κ. Τσίπρας που καταγγέλλει μια σύμβαση που η δική του κυβέρνησή ενέκρινε».

«Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα και το μέτρο. Νομίζει ότι απευθύνεται σε golden boys», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Πρόσθεσε, ότι το πολιτικό σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κατεδαφίσει κεκτημένα αιώνων και υποστήριξε ότι η γαλάζια τροπολογία για το αφορολόγητο κατατέθηκε μόνο για τις εντυπώσεις.

Χαρακτήρισε μεγάλο ψέμα τα περί υπογραφής Αχτσιόγλου σε επταήμερες συμβάσεις εργασίας.

Κατηγόρησε επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν έχει το σθένος να ζητήσει συγνώμη από τον Πρωθυπουργό για όσα είπε για τον πατέρα του «τα οποία είναι ψευδή» και υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της ΝΔ αναπαράγει τα δημοσιεύματα ακροδεξιών φυλλάδων.

Νewsroom Aθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα