back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Στ. Θεοδωράκης: Το Ποτάμι η μόνη καθαρή δύναμη που ταιριάζει στις αγωνίες και ελπίδες του ελληνικού λαού

Διαβάστε επίσης

Το πρώτο του ντιμπέιτ με δημοσιογράφους είχε ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Ηράκλειο της Κρήτης επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει κατ’ αυτόν τον τρόπο τον χρόνο που δικαιούται κάθε κόμμα για ομιλία στην περιφέρεια βάσει της εκλογικής νομοθεσίας.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε σε ερωτήσεις τριών δημοσιογράφων από τρία κανάλια του νησιού, την Αντιγόνη Ανδρεάκη από το TV CRETA, την Ευαγγελία Ξηρουχάκη από τη Νέα Τηλεόραση Κρήτης και τη Νικολέτα Σφακιανάκη από το ΚΡΗΤΗ TV, σε μια συζήτηση που μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ 1.

Ευρωεκλογές και Ποτάμι

Η Ευρώπη για να αναγεννηθεί πρέπει να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις, τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Παρουσιάζοντας το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών αφού υπενθύμισε ότι πολλές από τις προτάσεις του Ποταμιού ευθυγραμμίζονται με την ατζέντα Μακρόν για την Ευρωπαϊκή Αναγέννηση έδωσε έμφαση σε τέσσερα κυρίως σημεία 1ον) Ενιαίο αμυντικό δόγμα και ενιαίος ευρωπαϊκός στρατός. 2ον) υπουργός Οικονομικών ΕΕ για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης. 3ον) Κεντρικό ευρωπαϊκό ταμείο για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Όπως είπε ο κ. Θεοδωράκης νέοι και μικρομεσαίοι είναι οι δυο κοινωνικές ομάδες στις οποίες θα πρέπει να εστιάσει η Ευρώπη την επόμενη μέρα.4ον)Ενιαίο φόρο στους πολυεθνικούς κολοσσούς επί του συνόλου των κερδών τους στην Ευρώπη και κατανομή στα κράτη – μέλη, όπου δραστηριοποιούνται.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έκανε ιδιαίτερη μνεία στον Κωνσταντίνο Καραμανλή λέγοντας ότι χάρη στη διορατικότητα του και κόντρα τότε στο κόμμα του αλλά και στην κοινή γνώμη, έθεσε τη χώρα εντός ευρωπαϊκής τροχιάς, βάζοντας την στην ΕΟΚ. «Δεν έχουμε μέλλον εκτός Ευρώπης. Οι Έλληνες ας αναλογιστούν τον παγκόσμιο χάρτη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταμιού, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι από τις παλαιότερες χώρες στην ΕΕ και δεν πρέπει να είναι ουραγός αλλά να πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις. Η Ελλάδα χρεωκόπησε στα χέρια Ελλήνων, αφήσαμε όμως τους Ευρωπαίους να αποφασίσουν γιατί δεν είχαμε να τους προτείνουμε σχέδιο εξόδου από την κρίση, σημείωσε ο κ. Θεοδωράκης και πρόσθεσε: η Ευρώπη μπορεί να έκανε λάθη αλλά δεν ισοφαρίζονται μπροστά στην προσφορά της τις δύσκολες στιγμές. Υπογράμμισε εκ νέου ότι το Ποτάμι είναι η μόνη καθαρή δύναμη, που δεν κάνει κωλοτούμπες, αυτή που ταιριάζει στις αγωνίες και ελπίδες του ελληνικού λαού.

Οικονομία -“Προεκλογικά χαρτιά” οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες

Αναφερόμενος στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, ο κ. Θεοδωράκης αφού διευκρίνισε ότι το Ποτάμι στηρίζει τα μέτρα εκείνα που πιστεύει ότι συμβάλουν στην αποκατάσταση αδικιών και βοηθούν την επιχειρηματική δραστηριότητα των πολιτών, δήλωσε ότι έρχονται ως προεκλογικά χαρτιά ενώ πολλά απ’ αυτά θα έπρεπε να είχαν ήδη γίνει. “Μην πέσετε στην παγίδα” δήλωσε απευθυνόμενος στους πολίτες ο Σταύρος Θεοδωράκης .Είναι λάθος που συνδυάζονται τώρα προεκλογικά και αυτό είναι κάτι που ανησυχεί τους Ευρωπαίους, πρόσθεσε ο κ. Θεοδωράκης ασκώντας κριτική στο πολιτικό σύστημα γιατί εμφανίζεται-όπως είπε- αδιόρθωτο.

Κομματικό κράτος και γραφειοκρατία

Ο επικεφαλής του Ποταμιού έβαλε εκ νέου κατά του κομματικού κράτους και της γραφειοκρατίας επισημαίνοντας ότι στερεί χρήματα με τα οποία θα μπορούσε να ενισχυθεί ο τομέας της Υγείας και της Παιδείας. “Τα λεφτά είναι στο κομματικό και γραφειοκρατικό κράτος” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης. Απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημόσια υγεία και τις αναφορές του στην παρουσία ιδιωτών, ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε: Ο Έλληνας να έχει αποκούμπι τη δημόσια υγεία. Να διατηρηθεί ο δυνατός δημόσιος χαρακτήρας της με επιλεγμένες όμως διοικήσεις και αξιοκρατικά κριτήρια με ενισχυμένη φροντίδα για τους πολίτες. Οι ιδιώτες μπορούν να συμβαδίζουν παράλληλα και εκτός συστήματος δημόσιας υγείας. Παράλληλα, έκανε λόγο για διακομματική σπατάλη και διακομματική διαφθορά όλα τα προηγούμενα χρόνια στα νοσοκομεία. Αναφερόμενος στο δημόσιο, ο Σταύρος Θεοδωράκης , επεσήμανε την ανάγκη αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων από το ΑΣΕΠ και όχι από υπουργούς και υπουργεία και στις περιπτώσεις αλλεπάλληλων αποτυχιών στην διαδικασία της αξιολόγησης τότε οι υπάλληλοι να απομακρύνονται.

Εθνικά θέματα, Τουρκία-Συμφωνία Πρεσπών

Ο Ερντογάν σαμποτάρει την ειρήνη, ανέφερε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ποταμιού, κληθείς να σχολιάσει τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας με αιχμή του δόρατος την κυπριακή ΑΟΖ. Υπογράμμισε την ανάγκη εθνικής ομοψυχίας, η οποία δεν πρέπει να θυσιαστεί στο κομματικό συμφέρον, και ενός ενιαίου μετώπου. Ο κ. Θεοδωράκης υπενθύμισε την πρόταση του Ποταμιού για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας , η οποία δεν ευοδώθηκε. Είμαστε από τις λίγες χώρες της ΕΕ που δεν έχει Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, η συγκρότηση του οποίου είναι απαραίτητη για την εθνική συνεννόηση σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη. Είμαστε ανυποχώρητοι σε ότι αφορά τα εθνικά μας δίκαια, σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης ωστόσο πρέπει να μείνει ανοιχτή μια χαραμάδα διαλόγου όπως είπε και πρόσθεσε: Γι’ αυτό το Ποτάμι τάχθηκε υπέρ της συνέχισης του διαλόγου στην Ευρωβουλή.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το τίμημα που κλήθηκε να πληρώσει το Ποτάμι, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι δεν υπολόγισε το κόστος σε σχέση με το μέλλον το δικό του και του Ποταμιού. Η αρχαία μακεδονική ιστορία αφορά τους Έλληνες και η γλώσσα των γειτόνων είναι νοτιοσλαβική, βάσει της Συμφωνίας, τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού λέγοντας ότι μόνο στον πόλεμο τα κερδίζεις ή τα χάνεις όλα, στις συμφωνίες είσαι υποχρεωμένος να δεχθείς και μέρος της αλήθειας του άλλου.

Κατερίνα Παπαβασιλείου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα