18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

18.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Γ. Κατρούγκαλος στο Politico: «Να παραμείνει η πόρτα της Ε.Ε ανοιχτή στην Τουρκία μόνο με σεβασμό του διεθνούς δικαίου»

Διαβάστε επίσης

Nα αφήσουν ανοιχτή την πόρτα στην Τουρκία για την ένταξη της στην Ε.Ε., ζητά από τις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογο του στο Ελσίνκι, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης.

«Είμαστε ανάμεσα στις λίγες ευρωπαϊκές χώρες που εξακολουθούν να πιστεύουν σε αυτό», σημείωσε ο Ελληνας υπουργός, αναφερόμενος στη διαδικασία προσχώρησης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Πρόσθεσε δε ότι «(σ.σ. η Άγκυρα) πρέπει πρώτα να σέβεται τις υποχρεώσεις της (…) όχι μόνο το διεθνές δίκαιο αλλά και το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ενδεχόμενη ένταξη της γείτονος στο μπλοκ εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία.

«Το θέμα της ένταξης της Τουρκίας ήταν από την αρχή ένα αμφισβητούμενο ζήτημα για τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά έγινε ακόμη πιο αμφιλεγόμενο τα τελευταία χρόνια, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κινητοποίησε την εδραίωση της εξουσίας του, καταργώντας την εύθραυστη δημοκρατία της Τουρκίας», αναφέρει το Politico υπενθυμίζοντας ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, έχει δηλώσει ότι σε περίπτωση εκλογής του, θα δώσει εντολή να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Βρυξελλών – Άγκυρας.

«Στην Ελλάδα, η ακύρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν υποστηρίζεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία», γεγονός που καταδεικνύει τη δυσκολία να παρθούν ομόφωνες αποφάσεις επί του ζητήματος, υπογραμμίζει το αμερικανικό περιοδικό.

Επιχειρώντας να εξηγήσει την παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο ο κ. Κατρούγκαλος πιστεύει ότι η κίνηση της προέρχεται από την αδυναμία της χώρας, σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει προωθήσει την ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα και άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως το Ισραήλ και την Ιορδανία.

«Νιώθουν απομονωμένοι, αλλά η απομόνωσή τους είναι το αποτέλεσμα των δικών τους επιλογών, όχι των δικών μας. Εμείς θέλουμε να έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά με βάση το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Αλ. Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα