back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ντιμπέιτ των Spitzenkandidaten: κλίμα, εταιρική φορολόγηση και μεταναστευτικό

Διαβάστε επίσης

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν χθες το βράδυ οι έξι Spitzenkandidaten για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο του τηλεοπτικού ντιμπέιτ που μεταδόθηκε πανευρωπαϊκά.

Από τις έξι θεματικές ενότητες –μεταναστευτικό, ανεργία και λιτότητα, περιβάλλον και κλιματική αλλαγή, εταιρική φορολόγηση, εξωτερική πολιτική, κρίση στην ΕΕ– αυτή στην οποία παρατηρήθηκαν οι μεγαλύτερες διαφωνίες ήταν η τρίτη.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι κατά τον γύρο ερωτήσεων για την κλιματική αλλαγή χρησιμοποιήθηκαν και οι περισσότερες κάρτες ένστασης. Στην πλειονότητά τους στράφηκαν εναντίον του Μάνφρεντ Βέμπερ, υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Οι περισσότεροι υποψήφιοι επεσήμαναν την ανάγκη μετάβασης σε φιλικότερες προς το περιβάλλον τεχνολογίες. Ο Βέμπερ έκανε αρκετές φορές λόγο για “μία ΕΕ ουδέτερη ως προς τις εκπομπές άνθρακα”, εκφράζοντας, παράλληλα, τον προβληματισμό ότι μία καθολικότερη μετάβαση θα μπορούσε να στερήσει θέσεις εργασίας και συμπληρώνοντας ότι το σύστημα ανταλλαγής εκπομπών ρύπων θα μπορούσε να επεκταθεί και στις αερομεταφορές.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε και στην εταιρική φορολόγηση και την καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων, με αναφορές στην Ιρλανδία, την Κύπρο, την Μάλτα και την Ολλανδία, χώρα από την οποία κατάγεται ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Φρανς Τίμερμανς.

Σε αυτό το πεδίο πρωτοστάτησε η Μεργκρέτε Βέσταγκερ, υποψήφια της Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και Επίτροπος Ανταγωνισμού η οποία έχει κηρύξει τον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής των εταιρικών κολοσσών. Χαριτολογώντας, μάλιστα, ανέφερε ότι για εκείνη φορολογικός παράδεισος είναι “ένας τόπος όπου όλοι πληρώνουν τους φόρους τους”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα