back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Brexit: οι συνομιλίες Τόρις-Εργατικών έληξαν χωρίς συμφωνία

Διαβάστε επίσης

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην βρετανική κυβέρνηση και τους Εργατικούς με στόχο την άρση του αδιεξόδου στο Brexit ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, απέδωσε αυτή τη νέα αποτυχία εξεύρεσης λύσης στην “αυξανόμενη αδυναμία και αστάθεια” της κυβέρνησης, συμπληρώνοντας ότι εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια συζήτησης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, σημειώθηκε πρόοδος σε κάποια ζητήματα, οι συνομιλίες, ωστόσο, που ξεκίνησαν πριν από έξι εβδομάδες υπήρξαν “απαιτητικές”.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερίσα Μέι, έχει δεσμευθεί ότι θα ορίσει την ημερομηνία παραίτησής της, έπειτα από την τέταρτη ψηφοφορία για έγκριση ή μη της Συμφωνίας Αποχώρησης από το κοινοβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου.

Ως αρχική ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είχε ορισθεί η 29η Μαρτίου. Μετά την απόρριψη της συμφωνίας Μέι-Βρυξελλών επί τρεις συνεχόμενες φορές, η ΕΕ έδωσε στο Λονδίνο παράταση έως την 31η Οκτωβρίου.

Αυτή η εξέλιξη πυροδότησε νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Τόρις και τους Εργατικούς, προκειμένου τα δύο κόμματα να έρθουν σε συμφωνία, παρά τις σημαντικές τους διαφορές σε ζητήματα όπως η τελωνειακή ένωση και η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος.

Σε επιστολή του προς την πρωθυπουργό, ο Κόρμπιν αναφέρει πώς το γεγονός ότι αποφάσισε να ορίσει αντικαταστάτη της σηματοδοτεί “την περαιτέρω αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης“, ενώ αργότερα, σε δηλώσεις του ενώπιον δημοσιογράφων, δήλωσε ότι το κόμμα του διαπραγματεύτηκε “καλόπιστα και με μεγάλη σοβαρότητα και έβαλε στο τραπέζι πολλά λεπτομερή επιχειρήματα“, στάση την οποία χαρακτήρισε “υπεύθυνη”. Συμπλήρωσε, εντούτοις, ότι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει αλλάξει, επί της ουσίας, άποψη και ότι ο διχασμός στους κόλπους των Συντηρητικών παραμένει σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να διαπραγματεύεται και δεν έχει την ικανότητα να φέρει αποτέλεσμα.

Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού δήλωσε: “Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο σε κάποια ζητήματα, όπως τα δικαιώματα των εργαζομένων και η περιβαλλοντική πολιτική, αλλά είναι σαφές ότι δεν πρόκειται να έρθουμε σε πλήρη συμφωνία“, επιβεβαιώνοντας ότι ζητήματα-αγκάθια παραμένουν η τελωνειακή ένωση και η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος. Αναφορικά με το δεύτερο δημοψήφισμα τόνισε: “H κυρία Μέι εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι καθήκον των αιρετών πολιτικών να τηρήσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος“.

Δομίνα Διαμαντοπούλου 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα