back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Die Welt: τα πολιτικά τρικ του Αλέξη Τσίπρα και η εύθραυστη ανάπτυξη

Διαβάστε επίσης

“O Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη επιτύχει ορισμένα πολιτικά τρικ” σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε άρθρο υπό τον τίτλο “Η ανάκαμψη της Αθήνας κινδυνεύει”.

Πολιτικό τρικ Νο1

«O Έλληνας πρωθυπουργός προκήρυξε ένα δημοψήφισμα εναντίον της σωτηρίας της χώρας του από την πτώχευση, πανηγύρισε την μεγάλη νίκη του “όχι” του, αλλά στη συνέχεια αγνόησε πλήρως το αποτέλεσμά του“, επισημαίνουν οι δύο συντάκτες του άρθρου, αναφερόμενοι στην ασυνέπεια του έλληνα πρωθυπουργού πριν και μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Πολιτικό τρικ Νο2

“O Τσίπρας”, συνεχίζουν οι Daniel Eckert και Florian Eder, “κατάφερε να μετατρέψει μία συμφωνία με την γειτονική Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η οποία είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής στην Ελλάδα, σε ‘υλικό για Νόμπελ’, όπως έχει χαρακτηριστεί από ευρωπαίο διπλωμάτη”.

Πολιτικό τρικ Νο3

“Ο Τσίπρας αφού μετέτρεψε τον εαυτό του από πολιτικό που έκανε προεκλογικές εκστρατείες κατεβαίνοντας στους δρόμους σε κυβερνητικό παράγοντα, ο οποίος πρέπει, όπως και οι προηγούμενοι, να υποστηρίζει και να εφαρμόζει δυσάρεστες αποφάσεις, τελικά κέρδισε τον σεβασμό στις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες”.

“Παρότι η διαδικασία προσαρμογής στην οποία υπεβλήθη η Ελλάδα την περίοδο 2013-2018 δεν συγκρίνεται με καμία προσαρμογή σε καμία άλλη χώρα”, επισημαίνει ο Χόλγκερ Σμίντινγκ, οικονομικός αναλυτής της Τράπεζας Berenberg στο Λονδίνο, “το δημόσιο χρέος είναι το υψηλότερο και το ποσοστό απασχόλησης το χαμηλότερο στην ΕΕ. Η Ελλάδα έχει πολύ δρόμο ακόμη”.

Παρά την καλή πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, ο Κάρστεν Μπζέσκι της ING Deutschland επισημαίνει ότι “οι απώλειες των προηγούμενων ετών δεν αντισταθμίζονται με την μέχρι στιγμής ισχνή ανάπτυξη”.

Πολιτικό τρικ Νο4

Το μεγαλύτερο πολιτικό τρικ για τον Αλέξη Τσίπρα, σύμφωνα με τους αρθρογράφους, θα είναι οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές. “Στις δημοσκοπήσεις προηγείται σταθερά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νέα Δημοκρατία. Ο αρχηγός της, Κυριάκος Μητσοτάκης, λέει: ‘Παρά τα όσα έκανε ή δεν έκανε ο Τσίπρας, έχουμε 2% ανάπτυξη. Φανταστείτε πόση θα έχουμε εάν η χώρα είχε μία κυβέρνηση φιλική προς την ανάπτυξη”.

Στο άρθρο γίνεται εκτενής αναφορά και σε δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Θεόδωρου Φέσσα, ο οποίος επισημαίνει ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα βασίζεται κατά κύριο λόγο στην υπερφορολόγηση, ενώ αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη που θα τρέχει με ρυθμό 3-4%.

Το 2019 -την κατεξοχήν εκλογική χρονιά στην Ελλάδα-“, σημειώνει η Die Welt, “η κυβέρνηση του Τσίπρα δεν πρέπει να επικεντρωθεί μόνο στην εσωτερική αγορά την Ελλάδας, αλλά και στην διάθεση του ελληνικού λαού. Πολλά μέτρα που λαμβάνει συμφέρουν αρκετούς ψηφοφόρους: Ήδη από τον Μάιο ο πρωθυπουργός μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και την εστίαση από 24% σε 13%, τον ΦΠΑ στην ενέργεια, δίνει επίδομα στους συνταξιούχους, σε μια προσπάθεια να αποδείξει ότι έπειτα από χρόνια περικοπών, μία αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επενδύει στην κοινωνική πολιτική”.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνεται στο άρθρο, η διαφαινόμενη ισχνή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι εύθραυστη και μία εκ νέου επιδείνωση της οικονομίας θα άλλαζε άρδην την διάθεση των ψηφοφόρων.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα