back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εφορία: Τα 5 βήματα για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων

Διαβάστε επίσης

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανοίξει στο taxis η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας εκατομμύρια οφειλέτες θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέχρι στα τέλη του 2018.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για τους ενδιαφερόμενους θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 28 Ιουνίου.

Τα πέντε βήματα για την υπαγωγή στη ρύθμιση

1) Με τους προσωπικούς του κωδικούς ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται στο taxis όπου βρίσκει τη σχετική εφαρμογή για τη ρύθμιση των 120 δόσεων.

2) Με ένα κλικ στο σύστημα ,,θα εμφανίζεται το δηλωθέν πέρυσι ετήσιο εισόδημά του (για το οικονομικό έτος 2017) και ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων.

3) Εάν το εισόδημά του είναι κάτω των 10.000 ευρώ θα προσδιορίζεται ο μέγιστος αριθμός μηνιαίων δόσεων εξόφλησης του χρέους οι οποίες κυμαίνονται από 18 μέχρι 120,με ελάχιστη καταβολή μηνιαίας δόσης τα 30 ευρώ,όπως και το ποσοστό διαγραφής των προσαυξήσεων που θα φτάνει το 85%..Στην περίπτωση αυτή τον μέγιστο αριθμό των 120 δόσεων λόγω του “κόφτη”της ελάχιστης δόσης των 30 ευρώ το μήνα θα δικαιούνται όσοι φορολογούμενοι οφείλουν πάνω από 3.600 ευρώ στην εφορία.

4) Εάν το ετήσιο εισόδημα ξεπερνά τα 10.000 ευρώ θα προσδιορίζεται και αυξητικά η φοροδοτική ικανότητα του κάθε φορολογούμενου, δηλαδή το ποσό που θα κληθεί να πληρώνει κάθε χρόνο ,ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα, για την εξόφληση του χρέους. Αυτό θα προσδιορίζεται με βάση ποσοστά που κυμαίνονται από 4%-25% επί του ετήσιου εισοδήματος .Και στην περίπτωση αυτή ο ελάχιστος αριθμός δόσεων θα είναι 18 και ο μέγιστος 120 δόσεις.
Εάν επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτόν που θα του υπολογίσει το σύστημα θα δικαιούται μεγαλύτερο ποσοστό διαγραφής προσαυξήσεων.

5)Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία θα αναρτάται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Ρυθμισμένης Οφειλής με την υποχρέωση, για την ενεργοποίηση της ρύθμισης, εντός 3 εργάσιμων ημερών να πρέπει να καταβληθεί η α’ δόση.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις ο αριθμός των χορηγούμενων δόσεων εξόφλησης χρέους θα είναι 24-36,ενώ η διαγραφή των προσαυξήσεων θα είναι μεγαλύτερη όσο λιγότερες θα είναι οι δόσεις εξόφλησης του ληξιπρόθεσμου χρέους φτάνοντας και σε ποσοστό 100% για εφάπαξ εξόφληση.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα