back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η Γερμανία αυξάνει την συμμετοχή της στον αμυντικό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ

Διαβάστε επίσης

Η Γερμανία θα αυξήσει φέτος την συμμετοχή της στον αμυντικό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ. Η αύξηση αυτή θα είναι η μεγαλύτερη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης της έντασης με τους εταίρους της, κυρίως τον Ντόναλντ Τραμπ.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι φέτος θα συνεισφέρει με 47,32 δις ευρώ, ήτοι η συμμετοχή της θα σημειώσει αύξηση μεγαλύτερη των 5 δις ευρώ σε σύγκριση με το 2018 και θα ανέρχεται σε ποσοστό 1,35% του ΑΕΠ της Γερμανίας (ο στόχος είναι 2% για όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ).

Το 2020 η συμμετοχή θα αυξηθεί στα 49,67 δις ευρώ -ποσό το οποίο σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις θα αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,38% του ΑΕΠ. Το αντίστοιχο ποσοστό για το 2018 ήταν 1,23%.

Με αυτή την αύξηση η γερμανική κυβέρνηση προφανώς επιθυμεί να κατευνάσει την ένταση που επικρατεί ανάμεσα στο Βερολίνο και τους νατοϊκούς του εταίρους, με πρώτο και καλύτερο τον αμερικανό πρόεδρο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένως εγκαλέσει τη Γερμανία λόγω της χαμηλής συνδρομής της σε σύγκριση και με το απαιτούμενο 2% αλλά και με άλλα κράτη. Τόσο η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ούρζουλα φον ντερ Λέιεν, έχουν δεσμευθεί δημοσίως για επίτευξη του στόχου.

Μάλιστα, στο πλαίσιο Συνόδου του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στις Βρυξέλλες, ο αμερικανός πρόεδρος δεν απέκλεισε την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συμμαχία, εάν όλοι οι εταίροι δεν συνδράμουν με το 2% του ΑΕΠ τους στον αμυντικό προϋπολογισμό.

Το όριο του 2% τέθηκε σε ισχύ το 2014, αλλά το κάθε κράτος το ερμηνεύει διαφορετικά. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, όλα τα μέλη πρέπει ως το 2024 να συνεισφέρουν τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ τους, ενώ η γερμανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται αυτόν τον στόχο ως υποχρέωση των μελών να κινούνται προς την επίτευξή του.

Η φον ντερ Λέιεν είπε σε πρόσφατη επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον ότι το 2024 η Γερμανία θα έχει επιτύχει το 1,5% και, εν συνεχεία, η χώρα θα κινηθεί στην κατεύθυνση του 2%.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα