back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η νεολαία τιμά την μνήμη των Ελλήνων του Πόντου

Διαβάστε επίσης

Στην πλατεία Συντάγματος, αυτές τις μέρες, νέοι με καταγωγή από τον Πόντο διεκδικούν το δικαίωμα στη μνήμη

Από τις 13 Μαΐου μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια και CDs στους Αθηναίους για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Διοργανώνουν συναυλίες, προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, αφιερώματα στη μνήμη των Ελλήνων του Πόντου αλλά και εκδηλώσεις με τη συμμετοχή της Αρμενικής Νεολαίας Ελλάδος και της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων.

Είναι τα μέλη της Ένωσης Ποντιακής Νεολαίας Αττικής, οι οποίοι όπως κάθε χρόνο έχουν στήσει στην Πλατεία Συντάγματος το ενημερωτικό εκθεσιακά περίπτερο μνήμης με οπτικοακουστικό υλικό από τις 13 έως τις 19 Μαΐου, με σκοπό την ενημέρωση του κόσμου για την Γενοκτονία.

gemoktonia_pontion

«Φέτος είναι μια ιδιαίτερη χρονιά» λέει στον Αθήνα 9.84, η Δήμητρα Σκάλκου γενική γραμματέας Ποντιακής Ένωσης Νεολαίας Αττικής, «καθώς κλείνουν 100 χρόνια από τη δεύτερη και πιο αιματηρή φάση της Γενοκτονίας των Ποντίων, όπου την 19η Μαΐου  1919 ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα του Πόντου και ξεκινάει η δεύτερη και πιο αιματηρή φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Υπάρχουν συμπολίτες μας όλων των ηλικιών που δεν γνωρίζουν για τη γενοκτονία ή που πιστεύουν ότι οι Πόντιοι δεν είναι Έλληνες. Θεωρώ ότι το λάθος βρίσκεται στη παιδεία μας. Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του Ποντιακού ελληνισμού λείπει από τα σχολικά βιβλία μας, Ακόμα και στην ύλη της Γ΄ Λυκείου το κομμάτι που αναφέρεται στη Γενοκτονία είναι 10 με 15 σειρές. Γι΄ αυτό και εμείς έχουμε πάρει την πρωτοβουλία από την στιγμή που το κράτος δεν μας βοηθάει, τόσο όσο θα έπρεπε ή θα μπορούσε, να βοηθήσουμε με τη διαδραστική ενημέρωση που κάνουμε εδώ στο περίπτερο».

Η πορεία

Την Κυριακή 19 Μαΐου Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος με τη πορεία η οποία θα ξεκινήσει στις 8.00 το βράδυ από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη προς το τουρκικό προξενείο όπου θα επιδοθεί ψήφισμα.

gemoktonia_pontion

Οι προσεχείς εκδηλώσεις στο περίπτερο της Ε.Πο.Ν.Α

Παρασκευή 17 Μαΐου (20:00)
Μουσική εκδήλωση, αφιερωμένη στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, από τη σχολή λύρας του Πολιτιστικού Φορέα Ποντίων Καλλιθέας «Θέατρο Πόντου». Συμμετέχει ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης. Η βραδιά κλείνει με την προβολή της ταινίας «Genocide».

Σάββατο 18 Μαΐου (23:00)
Προβολή της ταινίας «Η μπάντα». Θα ακολουθήσει η ολονυχτία για τα 353.000 θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Κυριακή 19 Μαΐου
Η «Ε.Πο.Ν.Α» συμμετέχει στις κεντρικές εκδηλώσεις μνήμης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος στο Σύνταγμα.

Στις 17:30 μνημόσυνο στη Μητρόπολη Αθηνών. Πομπή μέχρι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Αλλαγή προεδρικής φρουράς από Πόντιους εύζωνες (ώρα 19:00). Ομιλία του Ταμέρ Τσιλινγκίρ, Τούρκος ιστορικός ακτιβιστής από την Λιβερά της Ματσούκας του Πόντου και συγγραφέας του βιβλίου «Η αλήθεια για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου». Κατάθεση στεφάνων (ώρα 19:45) και χαιρετισμοί επισήμων, πορεία προς το τουρκικό προξενείο και επίδοση ψηφίσματος (ώρα 20:00).

gemoktonia_pontion

Στον Πειραιά

Παράλληλα το Σάββατο 18 Μαΐου, ώρα 20:30, στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στην πλατεία Αλεξάνδρας, στον Πειραιά, θα πραγματοποιηθεί το δρώμενο «100 χρόνια ανέσπερης μνήμης – Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου».

Η «Ε.Πο.Ν.Α.»

«Στην «Ε.Πο.Ν.Α.», όπως λένε τα μέλη της «σύνθημα και σημείο αναφοράς μας είναι το δικαίωμα στη μνήμη. Η φράση αυτή αποτελεί πρώτα από όλα υπόμνηση του τραγικού ιστορικού βιώματος, της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που συντελέσθηκε παράλληλα με τη Γενοκτονία Αρμενίων και Ασσυρίων από τους Τούρκους. Για τη διαφύλαξη του δικαιώματος στη μνήμη, η «Ε.Πο.Ν.Α.» έθεσε ως πρωταρχικούς της στόχους την λήψη πρωτοβουλιών για διεθνοποίηση της Αναγνώρισης της Τριάδας των Γενοκτονιών Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων και παράλληλα τη συντονισμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ελληνικής, και όχι μόνο, κοινωνίας αναφορικά με το ζήτημα αυτό».

gemoktonia_pontion

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα